Berta Sándor

Diákoknak készül a So.cl, egy új Microsoft közösségi platform

Nem a Facebook konkurenciája lesz a Microsoft új közösségi platformja és főleg a felsőoktatási hallgatók számára készül. Három egyetem tanulói már ki is próbálhatják a So.cl szolgáltatást.

Douglas Gantenbein, az amerikai vállalat munkatársa blogbejegyzésében bejelentette, hogy a So.cl egyelőre kísérleti szakaszban van és három, a Washingtoni, a Syracuse és a New York-i Egyetem hallgatói már tesztelhetik. A szolgáltatás idővel további felsőoktatási intézmények diákjai számára is elérhető lesz.

A szolgáltatást kifejlesztő Microsoft Fuse Labs közlése szerint a So.cl kifejezetten olyan hallgatóknak készül, akik a közösségi médiákkal foglalkoznak. A cél az, hogy a felhasználók rátaláljanak a hasonló érdeklődésű társaikra és velük kiegészülve hozhassanak létre új közösségeket azért, hogy bizonyos tanulási célokat elérjenek. A So.cl rendszerében végzett keresések megoszthatók, ezáltal az adott témákra és tartalmakra mások is felfigyelhetnek. Ezenkívül - a Facebookhoz hasonlóan - a tagok szöveges bejegyzéseket, fotókat és videókat hozhatnak nyilvánosságra a platformon.


A So.cl azonban nem a Facebook, a Twitter vagy a Google vetélytársa akar lenni és a célja nem is a meglévő keresők, illetve közösségi hálózatok helyettesítése. Ettől függetlenül a Microsoft azt a stratégiát követi, ami korábban a Facebook esetében már sikeresnek bizonyult; elég csak arra gondolni, hogy a Facebook is eleinte csak a Harvard Egyetemen volt elérhető és később nyílt meg más felsőoktatási intézmények hallgatói előtt. Az új szolgáltatás a Fuse Labs számos projektjét is magába foglalja, például a Montage programot, amelynek segítségével képekből, videókból és történetekből kollázsok készíthetők. A központi elemet a Bing jelenti. Lehetőség nyílik a videók megosztására, illetve akár közös megtekintésére is. A lényeg azonban, hogy a So.cl egy olyan platform legyen, ahol a diákok a közösségi oldalakkal kapcsolatos saját elképzeléseiket valósíthatják meg.

Li Cheng, a projekt vezetője közölte, hogy azt a kérdést tették fel maguknak, hogy miként lehet javítani a keresőkön? Időközben viszont már arra kíváncsiak, hogy miként lehet javítani a jelenlegi együttműködési rendszereken. A So.cl rendszerébe kizárólag azok léphetnek be, akik rendelkeznek Facebook-fiókkal. A platform a személyes adatokat és a képeket is a Facebooktól veszi át, ugyanakkor a So.cl tartalmaihoz nem férhet hozzá a Mark Zuckerberg vezette cég. A Fuse Labs egyébként olyan projektekkel foglalkozik, amelyek a közösségi hálózatokhoz és a valós idejű adatmozgásokhoz kötődnek. A HTML5-re épülő So.cl a külcsínt tekintve nem igazán különbözik napjaink közösségi portáljaitól, a funkciói is meglehetősen korlátozottak és a kezelőfelületét tekintve nagyon hasonlít a Facebookra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)