Berta Sándor

Microsoft - ügyfelek kontra kiállítások

Az idei Consumer Electronics Show (CES) egyik legnagyobb meglepetése azt volt, hogy az amerikai vállalat bejelentette: jövőre már nem vesz részt a rendezvényen.

A redmondi cég döntése alighanem sok szakembert meglepett. Achim Berg, a Microsoft Németország egykori vezetője kiemelte, hogy még egyáltalán nem veszítették el a Google elleni harcot. Közlése szerint a tengerentúli konszern egy ideje már egyértelműen a Google-t tekinti a legfőbb riválisának. Éppen ezért tűnt érdekesnek, hogy a társaság lemondta a CES-en való jövőbeli szereplést, azonban Achim Berg szerint mindez jó és helyes döntés volt, mivel a racionális szempontok mellett a pénzügyieket is figyelembe kell venni.

"Egy kiállításon arra van szükségünk, hogy beszélhessünk az ügyfeleinkkel, de mindez nem azt jelenti, hogy még egyszer meg kell mutatnunk a konzolunkat" - hangsúlyozta a vezető. Berg hozzátette: az ügyfelekkel folytatott beszélgetéseket a kiállításoktól némileg távolabb, egy szállodában is le lehet folytatni. Az emberekkel való kapcsolattartás még fontosabb lett, mint korábban volt. A partnerek hálózatát is irányítani, s emellett lehetőleg bővíteni is kell ahhoz, hogy a szolgáltatásokat közvetlenül a felhasználókhoz juttathassa el a vállalat. Mindez egyaránt fontos lenne a különböző üzleti területeken, ide értve a Windows Phone mobil operációs rendszert, a Windows 8 operációs rendszert és az azt futtató táblagépeket, az Xbox játékkonzolt, továbbá az Office-csomagot. E területeken a Microsoft első számú vetélytársa a Google.


Berg szerint a keresőcég sikere annak köszönhető, hogy az internetes cég közvetlenül az emberekkel lép kapcsolatba. A stratégiát a Microsoft is lemásolja, elég csak az Office 365-re gondolni, de ugyanez igaz az okostelefonokra is. Bár a Windows Phone mobil operációs rendszert jól fogadta a szakma, de mivel "nincs alapja", vagyis nem volt előtte hasonló Microsoft-termék, így nagyon nehezen tud elterjedni és ezért várat a sikerre. Bízik abban, hogy ez az üzlet is hamarosan be fog indulni.

Ami még a Microsoft szempontjából bizakodásra ad okot, hogy február végén, a barcelonai Mobil Világkongresszusra jelenik meg a Windows 8 első béta verziója. A végleges változat szintén idén lesz elérhető. Ugyanakkor a redmondi cég már nem engedhet meg magának több hibát. Berg végül leszögezte: a partnereik, például az olyan távközlési konszernek, mint a Vodafone vagy a Telefónica lassan rájönnek arra, hogy a szolgáltatások internetre való kihelyezése nagyon is vonzó üzleti területet jelent a számukra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!