Berta Sándor

Drasztikusan növelik a mobil adatforgalmat az okostelefonok

Az új iPhone 4S használatával az emberek kétszer akkora adatmennyiséget forgalmaznak, mint a korábbi iPhone készülékekkel. A forgalom növekedésében komoly szerepe van az iPhone 4S Siri funkciójának.

Az Arieso nevű brit online szolgáltató felmérésében megállapította: az iPhone 4S okostelefonok tulajdonosai átlagosan kétszer annyi adatot továbbítanak, mint az iPhone 4 és háromszor annyit, mint az iPhone 3GS készülékeket használó társaik. A szigetországi vállalat 1,1 millió európai, amerikai és afrikai okostelefon-tulajdonos adatforgalmát vizsgálta meg. Az Arieso munkatársai szerint a forgalomnövekedés elsősorban a Siri nevű funkciónak köszönhető. A szolgáltató közlése szerint az összes okostelefon-tulajdonos 50 százaléka csupán a teljes adatforgalom 1 százalékáért felel.

"Az új, egyre intelligensebb készülékek bevezetése, valamint ezzel párhuzamosan az ügyfelek növekvő igényei hatalmas nyomást gyakorolnak a mobil hálózatokra. Továbbra is komolyan fennáll a veszélye annak, hogy a meglévő sávszélességek kevésnek fognak bizonyulni" - összegezte a tapasztalatokat Michael Flanagan, a brit szolgáltató műszaki igazgatója.

A szakember kiemelte, hogy az iPhone 4S állandóan kapcsolatba lép az Apple szervereivel, hogy szinkronizálja az alkalmazásokat. Ez és a zenei lejátszási listák továbbítása egyaránt hozzájárul a forgalom növekedéséhez. A felmérés készítői közölték: a mobil ágazatnak új befektetésekre van szüksége a hálózati teljesítmény növeléséhez, hogy pozitív élményekkel gazdagodjanak a felhasználóik.

Az iPhone 4S-nél is több adatot továbbítottak a 3G-s modemek és egy HTC Desire S tulajdonosa, aki 3,2-szer több adatot küldött el, mint egy iPhone 3G-t használó társa. Az élmezőnyben szerepelt még a Samsung Galaxy S és S2, valamint a Sony Ericsson Xperia X10i és a HTC Google Nexus One is. Az iPhone 4S-t és a Siri funkciót tavaly október végén mutatták be. A készülékre szinte azonnal egymillió előrendelés érkezett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • speed2006 #6
    Vegyék alapúl, hogy a legjobb megoldás kell.
  • Cat #5
    Már hogy lenne mindegy? Az online játék vagy a videótelefonálás borzasztó érzékeny a késleltetésre, míg egy letöltésnél ez érdektelen tényező. Ha csak az adatmennyiséget nézed, annyit látsz, hogy sok, de közel sem mindegy, hogy melyikrőll van szó.
  • speed2006 #4
    Aha. Akkor ha én VLC-vel nézek online filmet vagy éppen az IE-t használom ehhez, akkor más színü vezetékszigetelés kell. Szerintem tök mindegy mivel csinálok adatforgalmat.
  • Cat #3
    muszáj nekik, valahogy méretezni kell a hálózatot. A kábeles internetnél biztosan tudom, hogy ugyanígy van, folyamatosan figyelik melyik körzet mennyit forgalmaz, és az miből áll össze. Így tudják csak hogy hol kell fejleszteni.
  • speed2006 #2
    Elgondolkodtató, hogy még azt is tudják, melyik programot használjuk, illetve figyelik. Mindegy hogy Apple vagy bármelyik másik telefonról beszélünk.
  • narumon #1
    Hát ez legyen a szolgáltatók dolga és telefon gyártóké.