Berta Sándor

Francia cég építi Európa egyik legnagyobb adatcentrumát

Egymilliárd euróból építik fel a létesítményt, 180 megawattos erőművet építenek mellé az üzemeltetéshez.

A francia Data4 adatközpont-üzemeltető vállalat Németország és Európa egyik legnagyobb adatcentrumát építi fel Hanauban. A város azt reméli, hogy a beruházásnak köszönhetően jelentős mértékben növekedni fognak az adóbevételei. A Data4 több mint egymilliárd eurót költ a projektre a következő években. Olivier Micheli, a francia cég igazgatótanácsának az elnöke és Claus Kaminsky, Hanau polgármestere közösen jelentették be a terveket. A Data4 lesz a tulajdonosa és üzemeltetője a tervezett adatközpontnak az egykori Großauheim laktanya területén, az azonos nevű kerületben. Micheli közölte továbbá, hogy a társaság egy németországi centrum létrehozását is tervezi.

Kaminsky szerint Hanau így bekapcsolódik az európai adatinfrastruktúra-hálózatba és a jövőben Németország egyik legerősebb adatszolgáltató helyeként a város jövőbeli prosperitásának fontos elemét biztosítja. A Data4 Hanauban fog adót fizetni, ezért a város jelentős bevételre számíthat a vagyon- és iparűzési adóból., ezenkívül az új munkahelyekből származó jövedelemadóból is részesülnének. Az új létesítményben körülbelül 500 munkahelyet hoznak létre, főként mérnökök és műszaki szakemberek számára különböző területeken. "A regionális megközelítés a Data4 filozófiájának része, ezért a leendő alkalmazottaknak a lehető legnagyobb mértékben a környékről kell származniuk" - emelte ki Micheli. Annak érdekében, hogy elegendő szakképzett munkaerőt tudjon alkalmazni, a vállalat korán szeretné felvenni a fiatalokat, így a folyamatnak már az iskolákban el kell kezdődnie. A cég saját képzési programot kínál a fiatal munkatársak számára.


Az egykori laktanyaépületeket és az amerikai hadsereg raktárait elbontják

Micheli rámutatott, hogy a Data4 16 éves tapasztalattal rendelkezik a nagy adatközpontok építése és üzemeltetése terén. Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban, Lengyelországban és Luxemburgban közel 30 Data4 adatcentrum működik, amelyek éves áramfelvétele körülbelül egy gigawatt. Németország még hiányzott a cég európai stratégiájának kiegészítéséhez, és hosszú ideig kellett keresniük a megfelelő helyszínt. Hanau ideális feltételeket kínált. Hosszú távon a hanaui "adatközpont campus" Németország és Európa egyik legnagyobb adatcentrumává válik. A Data4 meg nem nevezett áron vásárolta meg a mintegy 20 hektáros területet és átveszi a modulokban bővülő létesítmény tervezését, építését és üzemeltetését is.

A Data4 adatközponti campusának első elemét legkorábban 2024-ben, legkésőbb 2025-ben akarják üzembe helyezni. Ezt követően 2032-ig további elemek épülnek. Micheli biztosította, hogy a francia társaság nem csak a regionalitásban érdekelt, hanem a projekt fenntarthatóságában is. A fő kérdés ennél a hulladékhő felhasználása, amelyre gyakran van lehetőség az ilyen adatcentrum-projektekben. Martina Butz, a Stadtwerke Hanau ügyvezető igazgatója szerint a hulladékhőt a helyi lakosok számára kell értékesíteni. Az érintett vállalatokkal már folynak a tárgyalások. Az óriási mennyiségű, mintegy 180 megawattnyi villamos energiához, amelyre a campusnak szüksége lesz, a Stadtwerke a közvetlen közelben egy körülbelül tízhektáros, szabadtéri fotovoltaikus erőművet, valamint egy kapcsolt hő- és villamosenergia-erőművet és egy transzformátorállomást épít. A régi laktanyaépületek, főként az amerikai hadsereg raktárainak bontása során várhatóan mintegy 500 000 köbméter építési hulladék keletkezik. A város ennek több mint 75 százalékát a helyszínen újrahasznosítja és újrafelhasználja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!