Napi Online

Gyorsan terjeszkedhet az új állami mobilcég

A várakozásoknak megfelelően nyerték el az induló állami társaságok (a Magyar Posta, az MVM és a MFB alkotta konzorcium) a 900-as mobil távközlési frekvencia pályázatán az 5 MHz-nyi blokkot.

A kiírás szerint az 1800-as és a 2100 MHz-es frekvenciasáv blokkjából is vásárolhattak, ezért a cégek áfa nélkül tízmilliárd forintot fizetnek. A frekvenciacsomag lehetőséget biztosít a szereplők számára ahhoz, hogy új mobiltelefon-szolgáltatást indítsanak − mondta Aranyosiné Bölcs Janka, az aukciót lebonyolító Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság főigazgatója a tegnapi eredményhirdetés után. Szintén érvényes ajánlatot tettek a jelenlegi piaci szereplők, melyek a fennmaradó 5,8 Mhz-en osztoznak. A Vodafone 15,6 milliárd forintot, a Magyar Telekom 10,9 milliárd forintot, a Telenor pedig 7,2 milliárd forintot ad a 2-2 illetve, az 1,8 MHz frekvenciáért. Ezzel növelhetik meglévő kapacitásaikat.

A főigazgató elmondta, nem a bevétel maximalizálása volt a cél, hanem az, hogy egy újabb szereplő is elinduljon a piacon, így csökkenhetnek majd az árak. A Napi Gazdaság azon kérdésére, hogy nem aránytalan-e az összeg, amit az új szereplő fizet, ahhoz képest, amit a jelenlegiek, Kollár Béla főigazgató-helyettes elmondta: "igen, aránytalan, de teljesen tudatosan az". Nem kérhető ugyanakkora ár egy teljesen új szereplőtől, mint a piacon jelen lévőtől − tette hozzá. Arra pedig, hogy a Vodafone − mint egykori új szereplő − 1999-ben fizetett 48 milliárd forintja ez esetben hogyan aránylik a jelenlegi tízmilliárdhoz, Kollár annyit mondott: nem hasonlíthatóak össze az egykori és a jelenlegi piaci körülmények, így az ajánlatok sem.

A cégeknek 15 napon belül kell fizetniük, az új szereplőnek pedig 2012 végéig le kell fednie hálózatával Budapest központját, 2014 végéig pedig a 30 ezernél nagyobb lélekszámú településeket. Eddig az időpontig nem értékesíthető a frekvencia, bár a cég eladható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • spakly #6
    Mélyen leszart értelmiségi fasznadarak akik ennyire jol vágjátok a bizniszt. egyszerü jozan (paraszti ésszel ) el tudnátok magyarázni h anno 1999-ben ha a Vodafone 48 milliárdot fizetett az most miért csak 10-be kerül? ezmiért müködik forditva mint az életszinvonal , benzin , fizetés , stb? Okostojások hogy is van ez? a levegöt most amiben terjed a frekvencia az kevessebbe kerül, na menjetek a diplomátokkal a jo büdös picsába és etessétek anyátokat a hülyeségeitekkel.Kapjátok be OV és GY f Faszát...
  • asgh #5
    " De akkor hogy a fenébe építette be a költségvetésbe -mint nyereség-, az összeget? Mert beépítette."

    Az állami vállalatok készpénzállománya nem része a költségvetésnek. (Ha tulajdonosa vagy egy cégnek, attól a cég pénze még nem a tiéd.)
    Ha tehát egy állami cég megvesz valamit az államtól, azzal költségvetési bevételt generál. Ez persze nem valódi bevételnövekedés az államnak, a költségvetés tervezésekor viszont figyelembe kell venni ezt a pénzmozgást.

    Ami meg az állami cégeket illeti: tényleg, mennyivel jobban jártunk, amikor eladtuk a stratégiai állami vállalatokat külföldieknek. Mindezt azzal a liberális (nak vélt) indokkal, hogy "az állam rossz gazda".
    Aztán kiderült, hogy a vevők svájci és francia ÁLLAMI cégek.
    Ez végül is felfogható lenne önkritikának is (értsd: csak az általuk irányított állam rossz gazda), ha alapvetően nem korrupciós ügyletek lettek volna.
  • mad mind #4
    Van egy két állami vállalat ami jól működik, csak azok nem Magyarországon működnek.
  • hammerjoe #3
    Ez jutott nekem is eszembe. Egyik zsebéből kiveszi, és a másikba beteszi a lóvét. De akkor hogy a fenébe építette be a költségvetésbe -mint nyereség-, az összeget? Mert beépítette. Erről volt nemrég cikk is. Meg arról is, hogy mekkora bevételre számít belőle. Nos ez így 0 Ft bevétel. Gyakorlatilag eladta önmagának. Hogy ez mekkora biznisz!!!!! Bakker! Még ma eladom a házam magamnak, hátha milliárdos leszek!! Mekkora állatok ezek!!!
  • hurkaur #2
    allami vallalatok csak jol mukodhetnek.. oh wait..
  • Globalmaster #1
    Hogy is van ez? Most akkor megforgatnak (államtól államnak) tízmilliárd forintot egy "vásárlás" keretében és adófizetők pénzén fognak random állami vállalatok versenyt generálni a mobilszférában?

    Átnéztek 2 igen nagy lehetőségekkel kecsegtető cégen, úgy nyert a posta vezette mutyikonzorcium... Összeszrom magam... Kezdődhet *folytatódhat a sikkasztás sorozat. Hajrá!