HENT hírlevél

Hamis táblagépek a nagykereskedelmi portálokon

Egy friss kutatás több ezernyi hamis táblagépet azonosított a nagykereskedelmi online portálok (B2B) kínálatában. A szakértők szerint a 2012-es elektronikai termékkiállítás nagyot lendíthet az illegális piacon is.

Kifejezetten a táblagépekre vonatkozóan akár száznál is több újítást jelenthetnek be az elektronikai termékgyártók a napokban rendezett 2012-es Consumer Electronics Show (CES) kereteiben belül. Az új és innovatív termékek azonban nemcsak a legális piacnak, de a hamisítványok értékesítésének is lendületet adhatnak. A szakkiállítás kapcsán a márkavédelemmel foglalkozó OpSec Security készített kutatást a hamis tablet piac jelenlegi állapotáról, amelyhez olyan nagykereskedelmi oldalak kínálatát tekintették át, mint az Alibaba, a DHgate, az EC21, a Made-in-China és a TradeKey.

Az OpSec blogján olvasható közlemény szerint ezen e-kereskedelmi oldalakon gyakori, hogy hamisítványok szerepelnek a kínálatban. Ezeket rendre az eredeti termék vagy gyártó logója alatt hirdetik meg, és gyakori, hogy az eredeti eszköz fotóival igyekeznek a hitelesség látszatát kelteni.

A szakértők kiemelik néhány termékkel kapcsolatos tapasztalataikat. Példának okáért a Motorola Xoom névre keresztelt táblagépéből havonta átlagosan 85 ezer hamis darab jelenik meg a B2B oldalak kínálatában. Találtak olyan tabletet, amelyet az eredeti ár negyedéért kínáltak, illetve olyat is, amelyet az Apple gépekre jellemző dizájnnal láttak el. A Samsung Galaxy terméke esetében szintén több ezres nagyságrendben találtak hamisítás gyanús terméket, többek között olyan hirdetéseket, amelyekben a táblagép formatervezése azonos volt, de a márkajelzés már nem volt egyértelmű rajta. Harmadikként az Archos Tablet példáját említik, amelyből eléri a 26 ezret a hirdetések száma, és ahol a legtöbb esetben nem közölnek valós fotót a készülékről.

Az OpSec a tanulmány kapcsán tanácsokat is ad a leendő vevőknek, mire figyeljenek, ha el kívánják kerülni a hamisítványokat. Vásárlás előtt legelőször is érdemes tájékozódni a kínálatról, az árakról és a modellek jellemzőiről. Ez segíthet kiszűrni a gyanúsan olcsó termékeket, amelyek legnagyobb valószínűséggel hamisítványok. Hasonló módon segít észrevenni, ha olyan jellemzőkkel (pl.: szín, méret) vagy modellszámmal rendelkező terméket találunk, amely nem szerepel az eredeti gyártó kínálatában. Végül, fontos tudni, milyen garanciális feltételekkel értékesít az eredeti gyártó és hivatalos viszonteladói. Hamis termék esetében ugyanis az eladók és gyártók nem vállalnak garanciát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!