Berta Sándor

Jön a 100 dollárnál olcsóbb OLPC táblagép

A One Laptop Per Child (OLPC) nevű szervezet be akarja tartani a korábbi ígéretét, miszerint piacra dob egy tábla PC-t, kifejezetten az oktatási intézmények számára.

Úgy tűnik, hogy az OLPC vezetői nem adták fel rendkívül ambíciózus terveiket és a korábbi projektek sikertelensége sem szegte kedvüket. Ennek köszönhető, hogy a szervezet hamarosan egy újabb termékkel jelentkezik. Nicholas Negroponte, az OLPC elnöke elmondta, hogy az XO-3 típusú készülék kevesebb, mint 100 dollárba kerül majd, azonban mivel különböző hardveres felszereltségű modellek lesznek elérhetők, ezért a végső árat nem tudják garantálni.

Az XO-3 első prototípusát a Consumer Electronics Show-n mutatják be, a hivatalos sajtóközlemény azonban kevés konkrét technikai adatot tartalmaz. Csupán azt lehet tudni, hogy a táblagépet egy kurbli vagy napelemek segítségével lehet majd feltölteni és a Marvell által kifejlesztett és az ARM által tervezett Armada PXA618 típusú SoC-chipre fog épülni, melynek órajele 1 GHz. Az operációs rendszere az Android vagy egy Linux-disztribúció lesz. A CES-en még egy Androidot futtató verziót mutatnak majd be. Az elérhető képernyők közül a szakemberek választása a Pixel Qi cég 8 collos energiatakarékos kijelzőjére esett. Ezt azzal indokolta Edward McNierney, az OLPC műszaki vezetője, hogy a gyerekek számára ez az optimális képernyőméret.

Az OLPC számára létfontosságú az XO-3 sikere, hiszen a korábbi modellek nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket és a meghirdetett ár kétszeresébe kerültek. Nem csoda, hogy végül nem sikerült elérni a kitűzött eladási számokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!