20
  • finizlik
    #20
    Tudom miért, de ő elég rendesen keverte illetve vicc hogy egy olyan oldalról idézett ahol MEG VAN CÁFOLVA az idézet..

    lásd:18 as komment


    Na ennyit rólatok, közgazdászok
  • NovaTerra
    #19
    Csak az egyszerűség kedvéért arabot, hogy egy zseni is, mint te felfogja illetve az előző hozzászóló is úgy hivatkozott rá. Egyébként, ha annyira pontos akarsz lenni, akkor szerencsésebb az iszlám vallást használni, nem a muzulmánt. Járj utána, hogy miért!
  • Garfield
    #18
    Tehát, ha te felveszel 100 forintot, akkor 100-at kell visszafizetned! Így már megérted? Google a barátod, ha nekem nem hiszel. De segítek. Első találat: "Az iszlám vallás eredendően a kamat szedését az uzsorával hozza párhuzamba, ezért tiltja."

    Ez ebben a formában egyáltalán nem igaz: ahonnan az idézet származik, már ott is megcáfolják, csak tovább kéne olvasni és nem kiragadni egy mondatot.

    A muzulmán bankrendszerben tényleg nincs formális tőke + kamat, egyszerűen másként szedik be azt a pénzt. Például vállalkozás esetén a bank részesedik a nyereségből egy vállalkozás esetén, de áru-vagy lakásvásárlásnál meg úgy működik, hogy a bank megveszi mondjuk 100 buznyákért, és továbbadja neked 110 buznyákért, amely tartalmazza a költségeit és valamekkora profitot.

    sőt levesznek belőle, mert fizetned kell, hogy megvédik a pénzed



    Negatív kamatláb esetén azért te fizetsz, hogy ezzel tántorítsanak el a megtakarítástól és a pénzedet inkább befektetésre vagy fogyasztásra használd.
  • pasi29uk
    #17
    Miaz? Nem tudod használni a keresőket?
    Egyéb iránt amit nem akar az ember azt biztosan nem érti meg. Esetleg írass fel agynövesztőt .)

    Menj trollkodni máshová....
  • finizlik
    #16
    Arab bankrendszer? Te most teljesen hülye vagy igaz? Te kevered az arab és a muzulmán szót, de ha már itt vagy keverd bele a perzsákat is jó?
  • NovaTerra
    #15
    Ne egyél már ennyire hülye! A japán példa más, mint az arab. Arab bankrendszerben tilos a kölcsönre kamatot kérni. Tehát, ha te felveszel 100 forintot, akkor 100-at kell visszafizetned! Így már megérted? Google a barátod, ha nekem nem hiszel. De segítek. Első találat: "Az iszlám vallás eredendően a kamat szedését az uzsorával hozza párhuzamba, ezért tiltja." A Japánban pedig sok bank vagy nagyon alacsony kamatot ad, mint írta fade2black vagy nem adnak semmit, sőt levesznek belőle, mert fizetned kell, hogy megvédik a pénzed. Azaz itt nem kölcsön felvételről írtam, hanem a te megtakarításodról, amit beteszel a bankba. Tehát, ha 100 forintot beteszel, akkor egy év múlva csak 98 forintod lesz ott. Még egyszer a japán és az arab példa, csak az eltérés miatt hoztam fel.
  • narumon
    #14
    Ez nem azért van mert eltér, hanem mert defláció van az országban. Nézd meg svájcot ahol most pont ezzel küzdenek a svájci állam nemrég adott ki negatív %-ra állampapírt mégis elvitték mint a cukrot, mert az ország éppen a defláció ellen küzd ami bizonyos értelemben rosszabb mint az infláció. És ez nem azért van mert eltér a bankkultúra, hanem mert JELENLEG ez a helyzet.
  • hungi
    #13
    Amúgy van egy üzleti ajánlatom, adsz sok pénzt, és én leveszem belőle a jó sok kamatot, aztán persze visszaadom a maradékot.
    A hülyének is megéri, hát még neked!
  • hungi
    #12
    "Ha levesznek az nem ugyan az mint a kamat? DE.
    Jézusom... Emberek ti mit hisztek? "

    Jézusom, te ennyire értetlen vagy? Ha valamiből elvesznek az mégis miért ugyanaz mint ha valamihez hozzáraknak (kamatot)?
  • finizlik
    #11
    Ha levesznek az nem ugyan az mint a kamat? DE.

    Jézusom... Emberek ti mit hisztek?

    Kérek példát az arab országra banknévvel együtt. Az Arab Emírségbe van ilyen, de ott is VAN kamat, csak éppen az ország kifizeti azt a részt a banknak mert olyan szinten gazdag. Olyan NINCS hogy valaki KOCKÁZATOT vállal másért INGYEN
  • fade2black
    #10
    "Például Japánban, ha beraksz egy összeget a bankba, akkor ott nem fizetnek rá kamatot, hanem levesznek a pénzedből azért, mert megőrzik azt neked."

    A jelenlegji Japán Jegybanki alapkamat 25bp. Vehetsz állampapírt és arra egy év mulva kamatot is kapsz. Még ha Magyar szemmel röhelyesen alacsonyat is.
  • NovaTerra
    #9
    Sok arab országban nem számolhatnak fel kamatot kölcsönre, mert tiltja a vallás. Teljesen jól írta. Tehát nem mindenhol úgy működik a bankrendszer, mint az atlanti térségben. Például Japánban, ha beraksz egy összeget a bankba, akkor ott nem fizetnek rá kamatot, hanem levesznek a pénzedből azért, mert megőrzik azt neked. Tehát ott is eltér a rendszer az európaitól. Tényleg nem ártana utána nézni és nem általánosítani kellene, csak azért mert te úgy vélsz valamit vagy a helyi tapasztalataidra alapozol mindent.
  • immovable
    #8
    Az rád férne rendesen.
  • pasi29uk
    #7
    Olvasgassál szépen és/vagy tanulj egy kis közgazdaságtant... oszt rájössz mert csak neked újkeletű a dolog .)
  • finizlik
    #6
    És akkor elmondanád a banknak miért is érné meg az egész?

    Ha valaki pénzt hitelez akkor 100% hogy többet kell visszafizetned mivel ő KOCKÁZATOT vállalt. Ingyen senki nem ad semmit, csak az álomvilágodban.
  • Lucy in the Sky
    #5
    "az európai cégek csak kihasználják a törvénnyel kapcsolatos félreértéseket"
    "hazánk külföldi spekulációs támadás alatt áll"
    hm... a valóság vajon mi?
  • pasi29uk
    #4
    Ha kidugnád a fejed a szatyorból akkor rájönnél, hogy nem csak a magyar - európai bankok vannak a világon...

    Érdemes lenne szétnézned az arab országokban ott milyen a bankrendszer és miért olyan...
    Kamatot szedni és adni bűn (jobb helyeken). Kapsz pénzt a banktól amit vissza adsz. Se többet se kevesebbet.
  • Retechegér
    #3
    ide kell jönni leöletni a gonosz diktátorokat akik ingyen adnak az embereknek lakást és autót, és jól elvenni az olajat meg örülni hogy meghalt a diktátór esik az olajár, azt jól bevezetni a demokráciát hogy mindenkinek lehessen hitele és a pénzét ne köccse el minden földi jóra hanem adja a banknak aki majd 3xos haszon mellett visszaadja hitelbe neki
    azt ha ez megvan akkor lehet békefenntartani és szépen kötelezővé téve cloudosítani, az a biznic
  • sanyicks
    #2
    Hülye amerikaiak amerikai hülyék.
  • a_n_d_r_e_w
    #1
    "Philip Verveer, az amerikai külügyminisztérium nemzetközi kommunikációért felelős munkatársa szerint ugyanakkor az európai cégek csak kihasználják a törvénnyel kapcsolatos félreértéseket."

    Teljesen mindegy milyen magyarazatot korit hozza, attol meg a teny teny marad, ha akar a becsult vesztesegek 10% is valos, akkor is tetemes kart okoz a gazdasagnak. Aztan lehet magyarazkodni, hogy gonosz europaiak, senkit nem fog erdekelni.