Berta Sándor

Körvonalazódik az Ubuntu-TV

Már alakul az a csapat, amelynek célja az Ubuntu-TV platform megalkotása. A szakemberek az első fejlesztési szakaszról tárgyaltak és elkészültek az első dizájntervek is.

Az Ubuntu hamarosan meghódíthatja a televíziókat és a beltéri egységeket is, megkezdődtek ugyanis az első egyeztetések az Ubuntu-TV létrehozása kapcsán. Az új rendszert a smart TV-kre és a beltéri egységekre szánja a Canonical, s nemrég megtartották az első IRC-tanácskozást, amelynek során meghatározták a fő fejlesztési irányelveket és szempontokat. Ezek közé tartozik, hogy az Ubuntu-TV legalább 10 collos képátlójú kijelzőkön fog működni, támogatja majd a különböző médiafájlok lejátszását és a távirányító használatát. A fejlesztők szerint szintén nagyon fontos, hogy a platform támogassa a különböző kiegészítők alkalmazását és lehetővé teszi az Ubuntu One hozzáférések, illetve az USB-kulcsok, a CD-, DVD- és Blu-ray lemezek használatát. Emellett egyszerűen lehet majd konfigurálni és alkalmas lesz cloud-, illetve szerverfeladatok ellátására is. Továbbá lehetővé teszi a különböző fájlok megosztását, s az új tartalmak online forrásokból és boltokból (Ubuntu One, Amazon, Netflix stb.) való beszerzését.


A megbeszéléseken egyúttal szóba került, hogy az Ubuntu-TV-t használni lehet majd a táblagépeken és az okostelefonokon; a cél, hogy az Ubuntu minél több készüléken jelenjen meg. Az eddigi tárgyalások máris arra inspirálták Alan Bellt, hogy elkészítse az Ubuntu-TV egyik lehetséges kezelőfelületét. A Bell-koncepció alapvetően az Ubuntu Unity kezelőfelületére épül, ugyanakkor különbözik attól. A menü a bal oldalon található és az egyes alkalmazásokhoz értesítőmezők is lesznek. Bell ugyanakkor még nem döntötte el, hogy egy hagyományos gombokkal ellátott távirányítót fejleszt ki az Ubuntu-TV-hez, vagy egy érintőfelülettel rendelkező modellt.

Bár az új platform fejlesztése még csak a kezdeti szakaszban tart, azonban ennek ellenére máris 101 szakember csatlakozott a csoporthoz. Mark Shuttleworth, a Canonical alapítója november elején jelentette be, hogy az Ubuntuval a jövőben nem csak az asztali számítógépeket és a notebookokat, illetve netbookokat célozzák meg, hanem más készülékeket is, például a táblagépeket, az okostelefonokat, a smart TV-ket és más eszközöket. A cél az, hogy Ubuntu zökkenőmentesen fusson az új platformokon is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sanyicks #6
    Eleve nincs értelme, mert a másik disztribúció/vagy külön programként is működő xbmc ugyan ezt tudja.
  • NullZ3r0 #5
    Aha, biztosan ezért megy olyan rosszul a Red Hat-nek, IBM-nek, Oracle-nek (stb) a Linux üzlet.
    Ubuntut tökingyen is használhatsz, nem fizetős rendszer. Amiért fizetni kell az a hivatalos support, fizetős külső alkalmazások, cloud, zene, film letöltés.
    Ezek nélkül is bőven használható.
  • Namelesske #4
    semmi értelme Ubuntu halott ötlet.
  • gforce9 #3
    Onnantól kezdve, hogy pénzt akarnak vele keresni, értelmét fogja veszítei az ubuntu... legalábbis szerintem. Nem az a célja a linux közösségnek, hogy nyílt és ingyenes legyen a szoftver? Erre meg beszáll a fogyasztói társadalom egyik húzóágazatába? :) Fura ez a kettősség.
  • sanyicks #2
    tehát akarnak csinálni egy xbmc-t ubuntu név alatt :D ügyes...
  • kvp #1
    Szep probalkozas, de ennel azert az android mar egy csiszoltabb rendszer es ugyanazt tudja, tovabba ugyancsak ingyen van. Mondjuk mindketto linux...