Berta Sándor

A Western Digital megveheti a Hitachi merevlemez-üzletágát

Az Európai Bizottság döntött a Hitachi Global Storage Technology (HGST) felvásárlásának ügyében: a Western Digital zöld utat kapott a testülettől.

"A merevlemezek a számítógépek és más korszerű elektronikus eszközök fontos alkatrészei, mivel adattároló egységként - az egyre növekvő adatmennyiségek miatt - szükség van rájuk a digitális gazdaságunkban. Megbizonyosodtunk arról, hogy még a tranzakció lezárása előtt újra teljes lesz a piaci verseny ezen a területen" - jelentette ki Joaquín Almunia, az Európai Bizottság versenyügyi biztosa.

A testület azt vizsgálta meg, hogy a Hitachi felvásárlásával miként változik meg a globális piaci helyzet mind a 2,5 és 3,5 collos winchesterek, mind a különböző, ilyen alkatrészeket tartalmazó elektronikai termékek (asztali számítógépek, laptopok, szórakoztató elektronikai készülékek stb.) piacán. A szakemberek megállapították, hogy az asztali számítógépekbe és a szórakoztató elektronikai berendezésekbe szánt 3,5 collos HDD-k piacán a Western Digital legnagyobb és gyakorlatilag egyetlen konkurense a Samsung merevlemez-üzletágát idén áprilisban megvásárló Seagate lesz. Ezen a piacon a két konszern mellett csak a Toshiba lesz jelen, azonban ő nem lesz képes nagy nyomást gyakorolni a vetélytársaira. A vásárlók így gyakorlatilag három cég termékei közül választhatnak majd, de ahogy már korábban is sejteni lehetett, a fő kérdés az marad majd, hogy WD vagy Seagate HDD-t vesz-e valaki? Alternatívaként pedig maradnak a Toshiba winchesterei és az SSD-meghajtók.

Az Európai Unió júniusban indított vizsgálatot a Samsung és a Hitachi felvásárlása kapcsán. Az EU-t az érdekelte, hogy a piac átrendeződésével járó tranzakciók után is biztosítva marad-e a piaci verseny, illetve hogy történt-e kartellezés. Az Európai Bizottság mellett az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) is vizsgálódik mind a két ügyben, mivel az eddigi öt gyártó helyett csak három maradna. A Western Digital piaci részesedése 50 százalék, a Seagate piaci részesedése pedig 40 százalék lenne, míg a fennmaradó 10 százalék a Toshibáé, amely korábban bekebelezte a Fujitsu merevlemezgyártó részlegét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Doktor Kotász #23
    Attól még, hogy vannak raktáron készletek, a jelenlegi árat nem csak az határozza meg, hogy most mi van, hanem az is, hogy a következő hónapban mi lesz.
    Vagy érted Sanyi, vagy nem...

    Te a DPG-s Sz Sanyi vagy egyébként?
  • sanyicks #22
    Persze minden gyár ott volt és mindegyiket pont elöntötte... lfszt főleg úgy hogy már az árvíz bejelentésekor az egekbe szöktek az árak amikor még a kis üzletek raktárai is tele voltak hdd-vel, nemhogy a beszállítóké.
  • Doktor Kotász #21
    Jogos Mr. President!
    Tényleg 512 KB. A Plane az 512 MB, azzal kevertem...

    Egy részletes, sok oldalas írás az SSD-kről. Szerintem azok se tudják miről van szó, akiknek SSD-jük van.

    Pl, ha nem hagyunk sok üres területet, hamar hazavágjuk.

    http://prohardver.hu/teszt/mindent_az_ssd-krol/bevezetes_ssd-alapok.html
  • WoodrowWilson #20
    512 KB-os blokkokat tud átírni, a MB kicsit durva lenne azért.
  • Doktor Kotász #19
    A hamar az pár év helyett pár hónap. Tehát akár három hónap múlva jönnének a lemezhibák és fél év múlva kuka.
  • Doktor Kotász #18
    "(Bocs, de lusta vagyok utánaolvasni) Mennyivel gyorsabb egy SSD, mint egy HDD? Mekkora az élettartama? Asztali gép felismeri (XP SP3)? Ha belső, akkor SATA-val csatlakozik az alaplapra?"

    XP-ét SSD-re tilos, mert hazavágja.

    Egy SSD úgy épól fel, hogy a teljes kapacitásának csak a 2/3-a érhető el. A többit arra használja, hogy letagadja, és a háttérben a teljes tárterületet átpakolgatja. Ez azért van, mert egy cella csak párszor írható, és egy oprendszer a a fájlok egy részét rendszeresen felülírja, így hamarosan tönkremennének azok a cellák, amelyeken találhatók ezek a fájlok. Ezért amikor nincs írási művelet, a háttérben egy folyamatos cellaátpakolás történik, és a címeket ekkor virtuálisan meg kell hamisítani. Ehhez pedig egy háttérben futó szoftver szükséges, amivel az XP nem rendelkezik.

    Tivábbá írni egy SSD-re a vezérlő áramkörök egyszerűsítése miatt csak hatalmas tömbökben lehet. Egy kicsi fájlt módosítasz, és a háttérben az történik, hogy 512 megát kiolvas a rendszer, módosítja azt, amit kell, és visszaírja a teljes 512 megát. Ezért partícionálni sem célszerű úgy, hogy nem veszed figyelembe az 512 megás tömböket, mert ha egy partíció nem egy tömbbel kezdődik, akkor nagyon belassul a lemez.

    XP alatt hamar kinyírnád, mert az XP nem ismeri a sajátosságait az SSD-nek, amikkel trükközni kell.
  • Lowosan #17
    A Thaiföldi árvíz miatt van, hazavágta az ottani hdd-gyártást. Nincs az áremelkedés mögött semmi kartellezés vagy hasonló.
  • kvp #16
    "Mennyivel gyorsabb egy SSD, mint egy HDD? Mekkora az élettartama? Asztali gép felismeri (XP SP3)? Ha belső, akkor SATA-val csatlakozik az alaplapra?"

    Valaszok: Sokkal, olvasasnal majdnem olyan gyors mint a memoria, irasnal mint egy atlag pendrive. Evekig birja, jobb esetben par evtizedig. Asztali gep akkor ismeri fel ha pata, sata vagy scsi csatolos. Manapsag sata-sat erdemes venni.

    Egyebkent meg a google szep lassan atall ssd-re, mert annyival gyorsabb es strapabirobb, hogy nekik megeri. Otthonra erdemes egy gyors es relative kis meretu ssd-t venni a rendszernek es egy lassu, de nagy meretut az adatoknak. Altalaban az android-os telefonok is ezt kovetik (belso flash a rendszernek es a cache-nek, kulso kartyas flash az adatoknak).
  • Julius Caesar #15
    Milyen összeesküvés? Mintha olyan nagy titok lenne a kartellezés meg a korrupció.
  • KopaszIsten #14
    Én sem használok SSD-t (az ára miatt), de dyra most elgondolkodtatott. Előbb-utóbb lehet beruházok egy SSD-re, hogy arról fusson a rendszer.

    (Bocs, de lusta vagyok utánaolvasni) Mennyivel gyorsabb egy SSD, mint egy HDD? Mekkora az élettartama? Asztali gép felismeri (XP SP3)? Ha belső, akkor SATA-val csatlakozik az alaplapra?