23
 • Doktor Kotász
  #23
  Attól még, hogy vannak raktáron készletek, a jelenlegi árat nem csak az határozza meg, hogy most mi van, hanem az is, hogy a következő hónapban mi lesz.
  Vagy érted Sanyi, vagy nem...

  Te a DPG-s Sz Sanyi vagy egyébként?
 • sanyicks
  #22
  Persze minden gyár ott volt és mindegyiket pont elöntötte... lfszt főleg úgy hogy már az árvíz bejelentésekor az egekbe szöktek az árak amikor még a kis üzletek raktárai is tele voltak hdd-vel, nemhogy a beszállítóké.
 • Doktor Kotász
  #21
  Jogos Mr. President!
  Tényleg 512 KB. A Plane az 512 MB, azzal kevertem...

  Egy részletes, sok oldalas írás az SSD-kről. Szerintem azok se tudják miről van szó, akiknek SSD-jük van.

  Pl, ha nem hagyunk sok üres területet, hamar hazavágjuk.

  http://prohardver.hu/teszt/mindent_az_ssd-krol/bevezetes_ssd-alapok.html
 • WoodrowWilson
  #20
  512 KB-os blokkokat tud átírni, a MB kicsit durva lenne azért.
 • Doktor Kotász
  #19
  A hamar az pár év helyett pár hónap. Tehát akár három hónap múlva jönnének a lemezhibák és fél év múlva kuka.
 • Doktor Kotász
  #18
  "(Bocs, de lusta vagyok utánaolvasni) Mennyivel gyorsabb egy SSD, mint egy HDD? Mekkora az élettartama? Asztali gép felismeri (XP SP3)? Ha belső, akkor SATA-val csatlakozik az alaplapra?"

  XP-ét SSD-re tilos, mert hazavágja.

  Egy SSD úgy épól fel, hogy a teljes kapacitásának csak a 2/3-a érhető el. A többit arra használja, hogy letagadja, és a háttérben a teljes tárterületet átpakolgatja. Ez azért van, mert egy cella csak párszor írható, és egy oprendszer a a fájlok egy részét rendszeresen felülírja, így hamarosan tönkremennének azok a cellák, amelyeken találhatók ezek a fájlok. Ezért amikor nincs írási művelet, a háttérben egy folyamatos cellaátpakolás történik, és a címeket ekkor virtuálisan meg kell hamisítani. Ehhez pedig egy háttérben futó szoftver szükséges, amivel az XP nem rendelkezik.

  Tivábbá írni egy SSD-re a vezérlő áramkörök egyszerűsítése miatt csak hatalmas tömbökben lehet. Egy kicsi fájlt módosítasz, és a háttérben az történik, hogy 512 megát kiolvas a rendszer, módosítja azt, amit kell, és visszaírja a teljes 512 megát. Ezért partícionálni sem célszerű úgy, hogy nem veszed figyelembe az 512 megás tömböket, mert ha egy partíció nem egy tömbbel kezdődik, akkor nagyon belassul a lemez.

  XP alatt hamar kinyírnád, mert az XP nem ismeri a sajátosságait az SSD-nek, amikkel trükközni kell.
 • Lowosan
  #17
  A Thaiföldi árvíz miatt van, hazavágta az ottani hdd-gyártást. Nincs az áremelkedés mögött semmi kartellezés vagy hasonló.
 • kvp
  #16
  "Mennyivel gyorsabb egy SSD, mint egy HDD? Mekkora az élettartama? Asztali gép felismeri (XP SP3)? Ha belső, akkor SATA-val csatlakozik az alaplapra?"

  Valaszok: Sokkal, olvasasnal majdnem olyan gyors mint a memoria, irasnal mint egy atlag pendrive. Evekig birja, jobb esetben par evtizedig. Asztali gep akkor ismeri fel ha pata, sata vagy scsi csatolos. Manapsag sata-sat erdemes venni.

  Egyebkent meg a google szep lassan atall ssd-re, mert annyival gyorsabb es strapabirobb, hogy nekik megeri. Otthonra erdemes egy gyors es relative kis meretu ssd-t venni a rendszernek es egy lassu, de nagy meretut az adatoknak. Altalaban az android-os telefonok is ezt kovetik (belso flash a rendszernek es a cache-nek, kulso kartyas flash az adatoknak).
 • Julius Caesar
  #15
  Milyen összeesküvés? Mintha olyan nagy titok lenne a kartellezés meg a korrupció.
 • KopaszIsten
  #14
  Én sem használok SSD-t (az ára miatt), de dyra most elgondolkodtatott. Előbb-utóbb lehet beruházok egy SSD-re, hogy arról fusson a rendszer.

  (Bocs, de lusta vagyok utánaolvasni) Mennyivel gyorsabb egy SSD, mint egy HDD? Mekkora az élettartama? Asztali gép felismeri (XP SP3)? Ha belső, akkor SATA-val csatlakozik az alaplapra?
 • sanyicks
  #13
  LOL és arra a "már csak" adattárolásra kell a vinyó és tárhely általában nem ám vindózra veszik őket, szóval elég nagy marhaságot mondtál, úgy mintha a rendszernek kéne a nagy tárhely és másnak a kevés :D. (én egyébként ssd-t sem használok rendszerre sem amíg olyan pofátlan árakon adják, még így is sokkal olcsóbb a vinyó, ami azért nemsemmi, a megugrott vinyóárakkal is huszadakkora ssd-t lehet venni vinyóhoz képest)
 • duke
  #12
  "Szerintem a vinyó már úgy is csak adattárolásra van"

  Lassan mar ahhoz is tul draga lesz. Nevetseges, harom eve vettem egy 750-es vinyot, es most ugyan abban az uzletben pont ugyan annyiba kerul, ujra 25 ezer. Mikozben volt mar 11 ezer is. Sajnalom, hogy nem vettem parat. Durva, hogy az 500-as vinyok ujra 20 ezer folott vannak.
 • gforce9
  #11
  Nem kell ehhez semmiféle összesküvés. Egyszerűen ilyen szarul működik a világ :) A kicsik mehetnek a sunyiba, a nagyok pedig mindenképp jól járnak :)
 • WoodrowWilson
  #10
  Tegyük hozzá, hogy a Toshiba 3,5-es desktop hdd-ket nem gyárt, az SSD pedig egyelőre csak rendszervinyóként alternatíva, tárolásban nem.
 • SupraMKIII
  #9
  Igen, én is erősen félek, hogy úgy járhatunk, mint a processzorokkal (intel)... Időnként nem értem, hogy az EU hova tette a józan eszét... Ezek szerint van az a pénz, amivel - de ez már az összeesküvés kategóriája.
 • hungi
  #8
  Khm...:
  "Alternatívaként pedig maradnak a Toshiba winchesterei és az SSD-meghajtók."
 • [HUN]FaTaL
  #7
  Szóval két gyártó marad. A Seagate meg a WD.

  Remek...
 • Doktor Kotász
  #6
  A két legnagyobb sarkantyú és lószerszámüzem fúziója a robbanómotorok hajnalán. :-)
 • narumon
  #5
  Szerintem a vinyó már úgy is csak adattárolásra van, a rendszerszintű felhasználásra ott az SSD, azon a pályán meg ezren versenyeznek.
 • NovaTerra
  #4
  Kartell tárgyaláson kevesebben lesznek kb, ennyi a jó oldala.
 • DjDano
  #3
  Nézzük a jó oldalát, három közül könnyebb választani mint fél tucatból :))
 • dyra
  #2
  Nem kellenek gyorsabb HDD-k egy 5400RPM-s bőven jó adat tárolásra. Mármint az otthoni USEREKNEK. A Rendszer vinyó meg legyen SSD.
 • duke
  #1
  Hat ez szivacs. Nem csak dragabbak, hanem lasabbak szarabbak is lesznek a vinyok.