Berta Sándor

A merevlemezgyártók fúzióit vizsgálja az EU

Amint arra számítani lehetett, az Európai Unió vizsgálatot indít a Samsung és a Hitachi felvásárlása kapcsán. Az EU elsősorban arra kíváncsi, hogy a piac átrendeződésével járó tranzakciók után is biztosítva marad-e a piaci verseny, illetve, hogy történt-e kartellezés.

Az Európai Unió versenyhivatala két üzletkötést is vizsgál: az Egyik a Samsung felvásárlása, amit a Seagate hajtott végre, míg a másik a Hitachi felvásárlása, amelynél a vevő a Western Digital volt. A szervezet meg akar bizonyosodni arról, hogy az üzletkötések után is biztosítva lesz-e a verseny a merevlemezpiacon. "A merevlemezek a digitális gazdaság gerincét jelentik. Az ágazatban korábban már sor került konszolidációra és a tervezett felvásárlások tovább csökkentik a piaci versenyt" - indokolta a vizsgálat elindítását Joaquín Almunia, az Európai Unió versenyügyi biztosa.

Az EU mellett az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) is vizsgálódik mind a két ügyben, mivel az eddigi öt gyártó helyett csak három maradna. A Western Digital piaci részesedése 50, a Seagate piaci részesedése pedig 40 százalék lehet, míg a fennmaradó 10 százalék a Toshibáé, amely korábban bekebelezte a Fujitsu merevlemezgyártó részlegét.


A merevlemezgyártók vezeték nélküli tárolóval próbálnak a tablet PC-piacra kapcsolódni

Mint ismeretes, a Western Digital márciusban jelentette be, hogy közel 4,3 milliárd dollárért megveszi a Hitachi japán elektronikai konszern merevlemezgyártó részlegét. A Seagate pedig áprilisban jelezte, hogy 1,3 milliárd dollárért felvásárolja a dél-koreai Samsung HDD-gyártó üzletágát. A két üzlet azt jelenti, hogy a piacon gyakorlatilag a Western Digital válik az első számú gyártóvá, míg a Seagate jelentős mértékben megerősítené a második helyét. A tranzakciók egyúttal azt is jelentik, hogy a 2,5 collos HDD-piacon hosszú távon kizárólag a Seagate és a Toshiba képviselteti majd magát.

Mindezek után érthető, hogy az Európai Bizottság amiatt aggódik, hogy kisebb lesz a verseny a winchesterpiacon. A vizsgálatok október 10-ig tartanak, és az eljárás során azt is megnézik, hogy a cégek között történt-e kartellezés. Az Európai Unió versenyhivatala várhatóan még az idén kihirdeti ítéletét az ügyben. Brian Ziel, a Seagate szóvivője a vizsgálatok ellenére is optimista, és bízik abban, hogy az átadás-átvételi folyamatot sikerül az idén lezárni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gforce9 #17
    HW nélküli osx vagy apple hw szoftver nélkül? Ez csak 1 példa a sok közül. Az miért nem szúrja a szemüket, hogy minden gyártó árukapcsolást csinál? Az EU annyit csinál, hogy valami nagyokos kitalálja, hogy valami neki nem tetszik (vagy épp abból ő nem lát pénzt) Aztán kitalálnak valami idióta jogi maszlagot. Nemhogy azzal törődnének ami a dolguk lenne. AZ EU-val.
  • Power #16
    "A tranzakciók egyúttal azt is jelentik, hogy a 2,5 collos HDD-piacon hosszú távon kizárólag a Seagate és a Toshiba képviselteti majd magát."

    Akkor biztos valami párhuzamos világban élünk nekem 4 db 2,5"-es WD HDD-m van és a boltok kínálatát nézve talán a WD gyárt a legtöbbet belőle.
  • sanyicks #15
    böngésző nélküli vinfos nem volt, max média lejátszó nélküli (ami jó hiszen aki wmp-t a világ legszarabb lejászóját használja, sikeres ember nem lehet) ami ugyanannyiba kerül, tehát csak az ms szopott vele, nekik meg ez jár. Játékoknál nincs semmiféle korlátozás, ha megnézed pl az amcsik verték ki a balhét a gta sanandreas miatt mert dugós minijáték volt benne... A németek a vér miatt hisztiznek, az amcsik a csöcs meg a dugás miatt (melyik az álszentebb)?
  • boond #14
    Ott volt rendszerváltás...
  • boond #13
    Persze a fidesz volt kormányon 8 éven keresztül...
    (irónia... aki nem érzékelné...)
  • RecoPhile #12
    "Játékpiacon amúgy már van korlátozás több mint egy évtizede. Manhunt és társai betiltva, vér nélküli GTA verziók stb. de ezek szerencsére még csak játékok ... megintcsak hangsúlyozom, még."
    Te kevered Németországot és EU-t. De semmi gond, meg esik mindenkivel. :)
    #8
    Ez az ország azóta lefutott vágányról, amióta rendszerváltás megtörtént. Ehhez nem kellett MSZP, se FIDESZ. :)
    Amúgy EU is ugyan olyan füles a dolgokban. :D De ez már magán vélemény.
  • lotsopa #11
    "A merevlemezgyártók vezeték nélküli tárolóval próbálnak a tablet PC-piacra kapcsolódni"-olvasni a kép alatt. Érdekelne hogy milyen vezeték nélküli adatátviteli szabvány lesz ebből, mert jelenleg nincs meg a megfelelő sebesség. ( és/vagy új periféria )
  • Poetro #10
    Ezt a játék tiltást komolyan gondolod? Én nem túl régen vettem meg mind a Manhunt-ot, mind a GTA-t, és elmondhatom, hogy véresek voltak.
  • PLaci #9
    "A tranzakciók egyúttal azt is jelentik, hogy a 2,5 collos HDD-piacon hosszú távon kizárólag a Seagate és a Toshiba képviselteti majd magát."

    Ez meg mit jelentsen? A WD 2,5"-osoknál bedobja a kulcsot? El sem tudom képzelni! Az ő termékeik általában kisebb fogyasztásúak, és a VelociRaptor -ok is 2,5"-osak...
  • nlght #8
    Nem az EU hibája, hogy szétrabolták az országot, hanem a MSZP-é és a Fideszé. A csehek és a lengyelek például sokkal jobban állnak, mint mi. Csak ott annyi történt, hogy nem szélhámosokat választottak/választanak meg politikusoknak a rendszerváltáskor és után.