Berta Sándor

EU titkolózás az INDECT projekttel kapcsolatban

Bár az elmúlt években számos részlet derült ki az INDECT programról, sok információ még mindig ismeretlen nem csak a felhasználók, hanem a politikusok előtt is. Ezt unta meg egy német EP-képviselő.


Alexander Alvaro
"Több mint egyéves kötélhúzás és az Antonio Tajani európai bizottsági alelnök meghívásával való fenyegetőzés után az Európai Bizottság kiadta az Európai Parlamentnek az INDECT kutatási projekttel kapcsolatos dokumentumokat. Az Európai Bizottság által a programról készített 2007-es eredeti kiértékelési anyagból láthatóvá vált, hogy a német Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) nem csak tagja a projekt konzorciumának, hanem anyagi eszközökkel is segíteni akarta az INDECT munkáját, de később mégis kihátrált. Az Európai Bizottság az aktuális értékelésében elismerte, hogy a program adatvédelmi szempontból aggodalomra adhat okot és a tesztekhez kapcsolódó előkészületek sem voltak megfelelőek."

"Mivel az Európai Bizottság nem minősítette közvetlenül kritikus biztonsági szintűnek a projektet, így mind az Európai Bizottságnak, mind az INDECT konzorciumnak magyarázatot kell adnia arra, hogy miért nem érhető el számos dokumentum a közvélemény számára. Emellett számos kérdés tisztázatlan, például hogy milyen konkrét okokból lépett ki a BKA a projektből? Hol kerül sor a tesztekre és ezeket hogyan engedélyeztetik? Teljes nyitottságra van szükség. A pártunk támogatja az Európai Parlamentben a független kutatások ösztönzését, egészen addig, amíg ezek tiszteletben tartják az európai állampolgárok alapvető jogait" - írta honlapján Alexander Alvaro, a német FDP elnökségi tagja és a párt EP-csoportjának belpolitikai szóvivője.

A politikus szóvivője kiemelte: "A számunkra elérhető dokumentumokból nem derült ki egyértelműen, hogy már végrehajtottak-e teszteket és azt sem lehet tudni, hogy az Európai Bizottság a korábbi sikeres teszteket vagy a jövőbeli teszteket bírálta." Egy azonban biztos: az Európai Bizottság a nyilvános teszteket titkos besorolásúnak minősítette.

Az Intelligent Information System Supporting Observation, Searching and Detection for Security of Citizens in Urban Environment (INDECT) projektben 17 európai vállalat és intézmény, valamint a lengyel rendőrség vesz részt, a koordinátora hivatalosan Lengyelország. Az már korábban ismertté vált, hogy a program keretében a szakemberek internetellenőrzési technológiákat és a jelenlegieknél hatékonyabb térfigyelő rendszereket fejlesztenek ki. Ezenkívül szóba került, hogy robotrepülőgépek járőröznének a városok felett. A projekttel kapcsolatban tavaly szeptember elején titoktartást vezettek be, de az így is kiderült, hogy Lengyelországban tesztelik az EU megfigyelő-rendszerét.

2010 májusában kiszivárgott egy ütemterv arról, hogy az Európai Unió az ellenőrzési technológiák mely kombinációjával (ujjlenyomat-tesztek, arc-, fülkagyló-, tenyérterület-, írisz- és retinaelemző megoldások, valamint nyelvhasználat-, a kézírás-, a mozgás- és a viselkedéselemző rendszerek) akarja megfigyelni az állampolgárait. Ezenkívül készül az a különleges kereső, amely bizonyos speciális címszavak után kutatja át az internetet, majd a találatokat kombinálja és összehasonlítja a meglévő adatbázisok tartalmával. S akkor még a biometrikus személyazonosításról és titkosítási technológiákról nem is esett szó.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #5
    http://kuruc.info/r/6/88852/
  • Andr0 #4
    INDECT... hmm érdekesen hangzik...
  • kvp #3
    Ha mar ennyire elkezdtek ugralni rajta a poltikusok, akkor ebbol nem lesz semmi. Egyebkent nallunk is voltak hasonlo, de a fenti project-tol fuggetlen fejlesztesek, viszont a legutobbi kormanyvaltas ota nincs ra penz, szoval nagyjabol azoknak is lottek. Jelenleg hasonlo fejlesztesek csak maganpenzbol mennek, azoknak viszont nem az eu a fo celorszaguk. Elesben jelenleg csak angliaban van par hasonlo megoldas, de eleg gyaszos hibaszazalekokkal. Arrol nem beszelve, hogy sokra mentek veluk a londoni zavargasok soran...
  • sanyicks #2
    Pedig az nem is a "zemútnyócév"-ben volt :)
  • zord01 #1
    Jön 1984...