Berta Sándor

Tesztelik a brit online megfigyelő-szolgálatot

Október eleje óta bárki részt vehet az Internet Eyes nevű programban, amelynek célja, hogy mindenki az otthoni számítógépén tanulmányozhassa az üzletekben található biztonsági kamerák felvételeit és értesíthesse a rendőrséget, ha bűncselekményt észlel.

A rendszert Tony Morgan üzletember dolgozta ki és a következőképpen működik: a bolttulajdonosok vagy magánemberek havonta 20 fontot fizethetnek azért, hogy csatlakoztassák saját térfigyelő kameráikat az Internet Eyes rendszeréhez. A programban részt vevő felhasználók pontokat és pénzt kapnak, ha sikerül felderíteniük vagy megakadályozniuk egy bűncselekményt, illetve ha e-mailben vagy SMS-ben jelentik az eseteket. Minden sikeres értesítés esetén az illető egy pontot kap, ha pedig sikerül lebuktatnia egy bűnözőt, akkor 3 pontot írnak neki jóvá. A téves riasztásokért ugyanakkor pontlevonás jár. Az eredmények alapján készített és frissített ranglista első helyeit elfoglalók havonta akár 1000 fontos jutalomban is részesülhetnek.

Az október eleje óta működő szolgáltatás egyelőre béta állapotú, a toborzott kiberdetektívek azóta nézik a térfigyelő kamerák képeit. A programban elvileg bármelyik európai uniós állampolgár részt vehet, a részvételi díj egy hónapra 1,99 font, míg egy évre 12,99 font. Az összeg beszedésére Tony Morgan szerint azért van szükség, mert csak így bizonyosodhatnak meg arról, hogy a jelentkezők komolyan gondolták a segítési szándékukat. Az, aki 60 órát töltött a képernyő előtt 1,5 fontot kap, vagyis a befizetett összeg akkor is megtérül, ha az illető nem hívja fel a figyelmet egyetlen bűncselekményre sem. A szükséges pénzt az üzlet- és kameratulajdonosok befizetéseiből teremtik elő, minden boltüzemeltető havonta 75 fontot fizet a védelemért.

A The Wall Street Journal cikke szerint volt, aki olyan jól végezte a munkáját, hogy már pénzt is zsebre tehetett. Egy felhasználó 42 esetben jelzett bűncselekményeket, illetve arra utaló jeleket. Ezért 1000 fontot kapott volna, de az illető ragaszkodott ahhoz, hogy csak 600 fontot fizessenek ki neki, a többi pénzt pedig adják a többieknek. Morgan közölte, hogy az 1000 fontos fődíj mellett legalább 50 segítő kap majd 10-10 fontos elismerést. Ugyanakkor eldőlt, hogy a premizálási rendszert mindenképpen átdolgozzák.

A kezdeményezés mindenesetre sikeres, hiszen októberben 1627 felhasználó összesen 24 üzlet biztonságára ügyelt és munkájuk során 477 bejelentést tettek. Az egyik esetben két órával a megfigyelés kezdete után az értesítéseknek köszönhetően sikerült megakadályozni egy lopást. Eddig három személyt zártak ki a projektből, mert túl gyakran adtak téves riasztást. A szolgáltatás végleges verziója várhatóan jövő januárban indul.

Az elképzelést ugyanakkor nem támogatja mindenki. A No CCTV nevű szervezet a megfigyelési társadalmak privatizálásának nevezte a folyamatot és felszólította az ötlettel egyet nem értő embereket, hogy jelentkezzenek, mert csak így indíthatók el a szükséges jogi lépések.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pasi29uk #8
    Már jegyzem is befelé, hogy aki nyugdíjas otthonra akar Columbo licenszet az nálam jelentkezzen!
  • pasi29uk #7
    Szerintem pedig jó ötlet.
    Hasonlíthatnám a régi szlogenhez: "Nem mondhatom el senkinek - Elmondom hát mindenkinek"

    Ezek tudnak farmolni!
  • evior #6
    Ha jól számolom akkor egy üzletet most több mint 60 ember figyel. Gondolom a jelentkezők számának arányával ez nőni fog.Ha egy lopást ketten vagy többen észlelnek akkor mi van, a gyorsabb kapja a fejpénzt? Vagy megküzdenek érte.
  • mad mind #5
    1000 font nem kis pénz, ha jó megfigyelő vagy, és az a 2 font belépődíj is megtérül, ha kicsit kitartó vagy.
  • Merces #4
    ...akkor már inkább a hatos lottó
  • Cat #3
    Én inkább úgy látom, hogy borzasztó olcsó egy kamerát felszerelni, viszont nagyon drága fizetni az embereket, akik kiértékelik az adatokat. Ezért inkább megoldják ingyen, jutalmazási rendszerben. Rengeteg a munkanélküli, az internetelőfizetés nem jelentős tétel, szóval akár egy új, több tízezer embert foglalkoztató ágazat is kiépülhet. Egy otthon ülő kismamának, vagy a nyugdijasoknak ez tökéletes keresetkiegészítés lehet.
  • endale #2
    Nehéz lett volna törvényileg előírni, hogy meg lehessen figyelni minden üzletet, ezért inkább lehetővé tették, hogy önként dalolva vállalják a dolgot a cétulajdonosok Még fizetnek is érte.
  • Rotyoka #1
    De ez alapján amúgy nem kicsit durván meg lehet figyelni eggyes üzletek kamera rendszerét is :D