Berta Sándor

USB-kulcsba rejtett számítógép

Az FXI Technologies norvég cég egy olyan teljes értékű, de kinézetét tekintve pendrive méretű számítógépet fejlesztett ki, amely az Android 2.3 operációs rendszerre épül.

A rendszer kódneve Cotton Candy és gyakorlatilag minden USB-porttal rendelkező eszközhöz csatlakoztatható. A miniatűr számítógépet első ránézésre lehetetlen megkülönböztetni egy USB-kulcstól, a fő különbséget a belseje rejti. Az eszközbe egy ARM Cortex-A9 típusú, 1,2 GHz órajelű processzort szereltek, amit az ARM Mali-400 MP-sorozatú, négymagos grafikus egység, 1 gigabájt RAM és egy legfeljebb 64 gigabájtos MicroSD memóriakártya egészít ki. A számítógépet ellátták egy IEEE 802.11b/g/n szabványú WLAN-modullal, egy HDMI 2.1-, egy USB 2.0-s és egy Bluetooth 2.1+EDR-porttal. A termék képes lejátszani a 480p-s, a 720p-s és az 1080p-s videókat, támogatja az MPEG4-SP, H.263, H.264 AVC, MPEG-2, VC1 kódolású felvételek, illetve az MP3, az AAC, az AAC+ és a Real Audio formátumú audiofájlok lejátszását, továbbá megjeleníti a JPG, a GIF, a BMP és a PNG képeket.


A norvég szakemberek úgy vélik, hogy a Cotton Candy több módon is felhasználható. Csatlakoztatható notebookhoz és ebben az esetben lehetővé teszi a meglévő mellett egy második operációs rendszer használatát. Ilyenkor az Android virtuális környezetként szolgál és hatékony segítséget jelenthet az Android-fejlesztőknek, akik így egy plusz tesztfelületnek juthatnak. A két operációs rendszer között elvileg zökkenőmentes az adatcsere. A termék egy televízió esetén csatlakoztatható egy HDMI-porthoz is és biztosítja az 1080p-s videók lejátszását. A videók akár egy MicroSD memóriakártyán is lehetnek. Emellett szintén lehetőség van arra, hogy a felhasználók a miniatűr számítógépet okostelefonokhoz vagy Macintoshokhoz csatlakoztassák.

A fő cél azonban az, hogy egy felhasználó vagy egy fejlesztő minden környezetben hozzáférhessen a saját megszokott munkakörnyezetéhez és a különböző dokumentumaihoz, fájljaihoz. A rendszernek jelenleg a prototípusa érhető el. A sorozatgyártásra kész modell rendelkezni fog USB 3.0-s porttal és kapható lesz belőle egy Ubuntut, illetve egy Windows 8-at futtató változat is. A Cotton Candy várhatóan kevesebb, mint 200 dollárba kerül majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #18
    "ilyesmire gondoltal?"

    Nem, pont forditva, tehat az android-os gep legyen a vnc szerver, mivel akkor tavolrol is belephetnek a jarmu desktop-jara, es nem kellene ehhez egy egesz x86-os gepet felhasznalni. (egy robotba lenne, ahol egy telefon meretu vagy kisebb, de desktop szintu gep pont jol jonne, a kliens pedig egy masik telefon lenne)
  • Mice #17
    mondjuk ez így durván wifis spycam lenne :)
  • Mice #16
    tcp grafikus remote access: http://www.appbrain.com/app/android-vnc-viewer/android.androidVNC :) ilyesmire gondoltal?
  • georgesmatyas #15
    pl mobilteloról.
    összeköti a telcsit ezzel és kész.
  • Inquisitor #14
    Ja, lehet kapni mindenféle árkategóriás billentyűzet, ill. bill.+touchpad kombókat direkt iOS, Android, W7 telefonokhoz. Szerintem ezzel is mennének. Vagy más nem egy bármilyen szabványos PC-s BT keyboard.
  • gforce9 #13
    A próféta szóljon belőled, mert nekem is marhára tetszik ez a kütyü. :) De a tapasztalat azt mutatja, hogy ha valamit nem az MS, Intel, Apple vagy egyéb "nagy" név talál ki, akkor az hamar eltűnik a süllyesztőben. :(
  • kvp #12
    "az elé is lehet akadályt gördíteni szoftveres oldalról, hogy ne tudjon kommunikálni windows illetve mac rendszerekkel."

    A legtobb ilyen kutyu vagy a mass storage interface-t vagy a human interface device-ot hasznalja, mivel ezeken nincs szabadalom. Pl. a legtobb mikrovezerlo is hid-en vagy serial profile-on keresztul csatlakozik a pc-khez, mivel igy driver sem kell hozzajuk, viszont a tenyleges kommunikaciot mar csak a hozza adott celszoftver kepes lebonyolitani. (serial profile eseten soros portnak latszik, hid eseten programozhato billentyuzetnek) A licensz mentes hid profile-t hasznalja pl. a legtobb microchip pic programozo es a lego wedo controller is. A fenti keszulek eseten egyertelmu, hogy az android beepitett mass storage modjat (pendrive mod, file atvitelhez) es az android debug bridge-et hasznaljak (az utobbit shell elereshez). Ez a ket mod benne van az ingyenes open source valtozatban is. A tethering, a phone mode, az smb media share es az upnp a fizetos, ezeket az ingynes android nem is tartalmazza, de jelen esetben nincs is rajuk szukseg.
  • gforce9 #11
    "Az open source android-on nincs licensz dij." Az addig oké, de ha egy windows-os gépre kötöd, vagy egy mac-re, akkor nyilván kell lennie átjárhatóságnak (ha életképes termék akar lenni) és gyanítom ekkor bejön pár licenszdíj. Egyébként nem vagyok otthon a szabadalmakban, de annyit sejtek, hogy ha le lehetett védetni pl. egy folyamatjelző sávot, akkor az elé is lehet akadályt gördíteni szoftveres oldalról, hogy ne tudjon kommunikálni windows illetve mac rendszerekkel. Ismerve a két fő meghatározó oprendszert ez nagyon is lehetséges, hogy ellehetetlenítenek egy ilyen kütyüt, hogy később saját maguk állhassanak elő vele.
  • kvp #10
    Igy elso ranezesre fogtak egy szabvany mobiltelefon chipset-et, az lcd helyere beraktak egy lvds-hdmi konvertert es kapott az egesz egy szabvany ingyenes android-ot. Az usb-s csatlakozo pedig ugyanugy mukodik mint amikor a telefont dugjuk a pc-re usb-n at. A billentyuzet es eger pedig bluetooth-on at megy, mint a legtobb mobiltelefonnal, bar a parositas erdekes lesz, ezert kell egy alapertelmezett es elotelepitett beviteli eszkoz a tobbi csatlakoztatasahoz.

    "Ennek a kütyünek inkább a szoftveres oldala lesz az érdekes, a gond az vele, hogy minél "szabványosabb" annál jobban terhelik a licenszdíjak."

    Az open source android-on nincs licensz dij. Mass storage support pedig abban is van. Egyebkent eleg ha uresen aruljak azzal, hogy mindenki toltse ra ami tetszik a pc-jerol. (a fastboot rom pedig ingyenes) Onnantol pedig az android es a sima linux is tamogatott.

    Engem egy dolog erdekel, megpedig az, hogy mikor lehet vegre venni ilyen hardvereket, lehetoleg elfogadhato aron. Szemely szerint nekem eleg lenne ha tudna wifi-t es vagy tartalmazna egy beepitett kamerat vagy ra lehetne kotni egy usb-s webkamerat. A fenti kutyunel a tapellatas az usb portrol megy, akkor is ha nincs pc-re kotve, mivel az uj toltok mar usb-sek es mobil korenyezetben is 5V szinte mindenhol akad. Ha valamelyik ilyen keszulek tartalmazna ttl szintu programozhato kimeneteket, az meg jobb lenne. A lenyeg pedig az android os, mert az konnyen programozhato. (a video kimenetrol szivesen lemondok, ha van rajta tcp-s grafikus remote access)
  • gforce9 #9
    A wireless egér illetve bill nem új találmány, nagyonsok számítógép fejből kezeli, nem kell hozzá külön bedugni semmit. Szerintem ha már 2 féle wireless kommunikáció is van benne, ennek az integrálása már nem lesz ügy. De akár fejből mehet a már integrált bluetooth-on keresztül is. Ennek a kütyünek inkább a szoftveres oldala lesz az érdekes, a gond az vele, hogy minél "szabványosabb" annál jobban terhelik a licenszdíjak. Azok pedig képesek megölni egy egyébként jó dolgot is.