Gyurkity Péter

Nokia: WP7.5 és S40 okostelefonok

A korábbi terveknek megfelelően a Nokia bemutatta első Windows Phone 7 okostelefonjait, amelyeket az S40-re támaszkodó Asha család, valamint a cég által nyújtott szolgáltatások egészítenek ki.

A londoni rendezvényen egyszerre hat különböző készülékről rántották le a leplet, ami kisebb meglepetést okozott, hiszen mindenki a WP7.5 változatokat várta, ezek viszont nem egyedül futottak be. A gyártó ugyanis szeretné megkezdeni az átállást az új operációs rendszerre, ám ezzel egy időben minél jobban kiterjeszteni befolyását és növelni piaci részesedését, amit az új S40 példányokkal érnének el.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A Lumia 800 a már megjelent N9-re hasonlít, letisztult külsővel érkezik, mérete 116,5 x 61,2 x 12,1 mm, súlya 142 gramm. Három színben lesz kapható (fekete, cián és magenta), 3,7 hüvelykes (800 x 480 pixel) AMOLED ClearBlack érintőképernyővel, 1,4 GHz-es Qualcomm MSM8255 chippel, 512 MB RAM, 16 GB-os belső tároló, 8 megapixeles kamera (Carl Zeiss optikával, 720p felbontású videók rögzítésével), valamint WiFi, Bluetooth 2.1, aGPS, gyorsulásmérő, microUSB, és egy 1450 mAh-ás akkumulátor kíséretében. Ára 420 euró (585 dollár) lesz, megjelenésére novemberben számíthatunk, az első körben Franciaországban, Németországban, Hollandiában, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban.

A Lumia 710 ázsiai megjelenéssel indít az év végén, ennek mérete 119 x 62,4 x 12,5 mm, súlya 125,5 gramm, 3,7 hüvelykes TFT ClearBlack érintőképernyővel, 1,4 GHz-es egymagos Qualcomm chippel, 512 MB memória, valamint 8 GB-os belső tároló mellett. A listán 5 megapixeles hátoldali LED Flash kamera, WiFi, Bluetooth 2.1, A-GPS, microUSB, valamint egy 1300 mAh-ás akkumulátor található, 270 eurós (375 dolláros) árcímke mellett.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az Asha család S40-re épülő, belépő szintű okostelefonokat takar, ezekből rögtön négy lesz elérhető az elkövetkező hónapokban. Az Asha 200 jellemzői között dual SIM, QWERTY-billentyűzet, microSD, 52 órás zenelejátszás, valamint 60 eurós ár szerepel, míg az Asha 201 dual SIM nélkül, jobb hangszóróval, a csengőhangok tuningjával, valamint javított sztereó FM rádióval kerül ugyanennyibe.

Az Asha 300 kapacitív érintőképernyővel, 5 megapixeles hátoldali kamerával, Bluetooth, 3G és microSD támogatással érkezik 85 euróért, míg az Asha 303 115 eurót kóstál majd, 2,6 hüvelykes kapacitív érintőképernyővel, QWERTY-billentyűzettel, 1 GHz-es chippel, 3G és WLAN támogatással. Mind a négy készüléken használhatjuk majd a Nokia Browser böngészőt, amely saját felhő-szolgáltatásra épít, az adatcsomagokat pedig akár 90 százalékos tömörítési ráta mellett kezeli, ami jelentős megtakarítást eredményezhet a hó végén. Az Asha 201 jövő év elején, a másik három változat még idén megjelenik.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A Nokia igyekezett kihangsúlyozni a kiegészítő szolgáltatások jelentőségét, itt többek között a Nokia Térképek és a Nokia Drive for Windows Phone merült fel példaként. Ezek a lakóhely és a munka között ingázókat segíthetik több mint 100 országra kiterjedő ingyenes navigációval, míg a MixRadio helyi zenei csatornák elérését teszi lehetővé, a Nokia Public Transport mintegy 430 nagyvárosban szolgáltat releváns adatokat a tömegközlekedésről, a Live View pedig a kameránkkal készített fotók alapján sorolja fel az egy-egy adott üzlettel vagy látványossággal kapcsolatos részletes információkat. Ezek az appok elérhetők a Nokia Beta Labs oldalon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sequoyah #23
    Minőségre a Mango előtt se lehetett panasz. Abban az iPhone-nal vetekedhet.
  • tomboy013 #22
    2 évig Vistát használtam újratelepítés nélkül és még csak egy vírus jelzés se volt rajta igaz 2 év után már eléggé belassult mert rengeteg dolgot telepítettem rá de jól működött nagyon is. A Win 7-et másfél éve használom kb és most van másodszorra újratelepítve mert volt valami kínja a windows update-nek. Szóval nem olyan rossz az a Windows legalábbis nekem bevált. De ha te lewarezolod és háborogsz hogy szar ott szerintem nem a windows a hülye hanem te ;) A WP7 a mango előtt tényleg elég hiányos volt de mangoval már elég korrekt.
  • Sequoyah #21
    Nyilván szar a rendszer, ha idiótán kattintgatsz mindenre mint egy 5 éves és telepakolod vírussal:) Bár akkor nem sok rendszer véd meg...
  • Pukkka #20
    Nyilván te power user vagy...
  • sanyicks #19
    ja nics baj velük ha letagadod, vagy 1 bites fejhasználó vagy aki max passziánszozik :D
  • Pukkka #18
    A Mango egy nagyon korrekt sw lett. Windowst is csak az fikázza aki leragadt az XP szintjén.
  • Sequoyah #17
    WP7-et azt fikázza csak aki nem ismeri. Egy kezemen meg tudom számolni aki vett ilyet, használta is legalább egy hónapig, és utána mondta hogy szar.
    Többen vannak akiknek nagyon tetszett, de valami hiányossága miatt kénytelenek voltak mást használni. Mondjuk ezek nagy része bőven a mangó előtt volt.
    A döntő többség viszont imádja:) Nálunk is féltékeny az asszony néha:D
  • tomboy013 #16
    Piacon vannak csak a Microsoft nem túl sokat költött reklámra ellenben az Androiddal meg a iOS-el szemben, de most majd beindul a szekér ezt elhiheted =) Ilyet meg hogy 1000 emberből 50 elégedett vajon honnan veszel? =D megkérdeztél 1000 WP7.5 felhasználót vagy mi? Mutattam egy jópár embernek az Omnia 7-em és azt se tudták milyen Oprendszer van rajta, ez itt a baj. Nem ismerik sokan. De akinek mutattam mindegyiküknek tetszett sőt az egyik cseréli is androidosról =)
  • Sequoyah #15
    lehagytad a végét. "...len" - 1000 emberből 50 elégedetlen. Maximum.
  • fergusonpapa #14
    wp7 elégedetség?? még piacon s enagyon vannak :D 1000 emberből 50 elégedet