Gyurkity Péter

Kinyírja a RIM-et az Android

Míg a tengerentúlon már 10 százalék alá szorult a Blackerry a Google platformjának gyors előrenyomulása miatt, addig az Egyesült Királyságban az Android már az új okostelefonok felét teszi ki.

Érdekes adatok láttak napvilágot november első napján, hiszen mind az Egyesült Államokban, mind pedig az Egyesült Királyságban szemügyre vehettük a jelenlegi állapotot, amely a Google szoftverének egyre erőteljesebb terjedését mutatja. Az Apple aktuális helyzetét ugyan kérdések övezik, ám a többiek egyértelműen az Android erősödése miatt gyengültek - nem sok esélyük maradt egy ellencsapásra.

Az USA-ban a Canalys tette közzé felmérését, amelyben jól látható az erőviszonyok megváltozása az egy évvel ezelőtti állapotokhoz képest. A RIM 24 százalékról 9 százalékra zuhant le, amely hatalmas vereségként értékelhető, eközben az Apple 26-ról 20 százalékra szorult vissza, mivel sokan az új változat miatt halasztották el az iPhone 4 beszerzését, az Androidra támaszkodó nagyobb gyártók pedig magabiztosan nyomultak előre. A HTC vezeti a listát, hiszen 14-ről egészen 24 százalékra tudtak erősödni, míg a Samsung szintén 14-ről 21 százalékra javított. Ők ketten a teljes piac 45 százaléka felett uralkodnak saját készülékeik által, az egyetlen kérdés pedig az, hogy az új iPhone 4S mennyire tudta ellensúlyozni ezt az előrenyomulást (ennek sikere ugyanis még nem látszik a számokban).


A britek sem szégyenkezhetnek az okostelefonok terjedési ütemét illetően, hiszen immár a lakosság fele rendelkezik ilyen készülékkel, az Android pedig itt is toronymagasan vezet, mivel minden második gazdára találó változat ezen szoftverre támaszkodik. A második helyen az itt magát sokkal jobban tartó Blackberry található 22,5 százalékkal, míg a harmadik az Apple a maga 18,5 százalékával (ők egy éve még 33 százalékot birtokoltak). Az elmúlt egy évet stagnálással töltő Nokia 20-ról egészen 6 százalékra esett vissza, nem sok esélyük van tehát a visszakapaszkodásra. Meglátjuk, az iPhone 4S mutatói mennyit tudnak majd finomítani ezen a képen - ez éppen hogy kimaradt az elemzésből.

A HTC jövőbeni szereplésére egyébként az LTE terjedése is jótékonyan hathat majd, a cég itt szeretné leginkább kifejezésre juttatni vezető szerepét. Az amerikai piacon egyszerre két változatot mutatnának be még az év vége előtt Vivi és Rezound néven, globális szinten pedig csaknem felével növelnék a forgalmat, 2011 végére elérve a 120 millió példányt. Véleményük szerint jövőre az LTE mainstream követelménnyé válhat a fejlett piacokon, elsősorban erre készülnek új fejlesztéseikkel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Nightwish006 #22
    BB vel kapcsolatban nekem a 9500thunderrel van tapasztalatom, na az egy darab kaksi volt:D Egyébként nem rosszak. :D
  • ugh #21
    Az erintokepernyosokon is van qwerty, raadasul nem ilyen bolhafasznyiak a gombok
  • Mourgul #20
    A BB nagyon jó. Hála a jó égnek hogy nem érintőképernyős, s nagyon jól jön a billentyűzet amikor mailezek.

    Viszont van hátránya is, 'szőlő' módjára csak nézzük hogy jobbnál jobb programok jönnek ki androidra. Ráadásul akinek BB je van minden programért szinte fizetni kell, ami más platformon freeware. Emellett a kínálat 30.000 programból állt 2 hónapja, androidra ~400.000....

    Szeretem a BB-t, de ha továbbra is így folytatják kieszközölik hogy váltsak.

    [BB text message - 2000 Ft havonta előfizetési díjon felül, ha alternatívát akarsz felrakni, az általában pénzes. Mivel saját os -es, ezért aligha találsz torrt. hozzá.]
  • Vamp17 #19
    Ebben a lanyos dologban van igazsasg. Egyik lanyismerosom most adja ez az Androidjat, hogy vegyen egy nokia C3-at (igaz nem BB de kb ugy nez ki :D ) Neki pl nem jott be az erintokepernyo, meg a qwerty kell neki email ek miatt.

    Szoval azert sztm van az ilyen teloknak is kozonsege.
  • Inquisitor #18
    "HTC is ezért hozott ki hozzá hasonló androidos telót. "
    Csak a HTC? Tele van BB telefonokra hajazó Nokia, Samsung, LG, Stb. készülékekkel a piac. Motorola Fire pl. mi?
  • Inquisitor #17
    Nincs talán 1.5 éve, hogy a RIM az okostelefon piac 38%-át uralta. Az iPhone nem volt ellenfele mert teljesen más vásárlói rétegnek készült. Üzleti telefon.
    Cégeknél, főleg kereskedelmi és fuvar cégeknél tonna szám csak RIM can, tessék megnézni a belga, francia, olasz fuvar és taxi cégeket. Írogatni meg lehet butaságokat, de a saját üzenőrendszerük az egyetlen biztonságos, hogy jön ehhez bármelyik telefon email vagy SMS szolgáltatása? akik használják ki is perkálják a hatalmas (nyugaton megfizethetetlen) árát. De együtt az Android, iOS és az egyéb (BADA, WP, akármi) okos-telefonok már eléggé kiütötték. A nem iOS telefonok fényévekkel olcsóbban tudnak többet nála.
    Állítólag volt egy terv, hogy a RIM7-es rendszere tudni fog Android alkalmazásokat futtatni, ha ez véletlenül igaz lenne, kíváncsi lennék segítene e nekik?
    (A terv nem elvetemült, mivel a RIM rendszere QNX rendszeren futó java virtuális gépen futtatja az alkalmazásokat, pont úgy, ahogy Androidnál ugyan ez Linux alól megy ...)
  • G_ArchAngel #16
    az a baj, hogy tudjak, szet is szpemmelik a kozossegi oldalakat a felmeztelen furdoszobai kepeikkel :D
  • sanyicks #15
    pedig minden celebpicsánál iphone-van bár 90%-uk azt sem tudja hogy telefonáláson kívül lehet másra is használni :)
  • G_ArchAngel #14
    Megtalaltad a jelszavad?:D
  • tRs Shaman #13
    Angyalka te mindenhol ott vagy?