Berta Sándor

Facebook-per - már a harmadik ügyvéd hagyta ott Paul D. Cegliát

Úgy tűnik, hogy már a jogászok sem hisznek annak a webdizájner-tűzifaárusnak, aki a Facebook tulajdonrészének 84 százalékát követeli, és ezért pereskedni is hajlandó.

Paul D. Ceglia annyit már biztosan elért a Mark Zuckerberg ellen indított perrel, hogy jelenleg ő az Egyesült Államok legismertebb fakereskedője. Az egykori programozó azt állítja, hogy egy 2003. áprilisi megállapodás alapján őt illeti meg a Facebook tulajdonrészének 84 százaléka. A férfi birtokában olyan szerződések vannak, amelyekben Zuckerberg webdizájneri munkák elvégzésével bízta meg Cegliát a The Face Book (The Page Book) számára. Ezért cserébe 1000 dollárt és a szolgáltatás tulajdonrészének 50 százalékát ajánlotta fel a fiatalembernek.

További biztosítékként azt is megígérte, hogy amennyiben a projekt csúszik, úgy Ceglia minden egyes plusz nap 1-1 százalékkal nagyobb tulajdonrészt kap. Mivel a szolgáltatás február 4-re, az eredeti 2004. január elsejei határidő után 34 nappal készült csak el, ezért követel a webdizájner 84 százalékos tulajdonrészt. A felperes akkor a Harvard Egyetem hallgatója volt.

A vita már több mint egy éve húzódik és lassan az ügyvédek is kikopnak Paul D. Ceglia mellől. Egyre kevesebb jogász hisz abban, hogy a férfi nyerhet, ezt támasztja alá, hogy már a harmadik ügyvéd hagyta ott. Jeffrey Lake nem indokolta meg a döntését, csak jelezte: a jövőben nem képviseli Ceglia érdekeit.

A Facebook elismerte, hogy valóban munkák elvégzésével bízták meg Cegliát, de azt a portál tagadja, hogy ezek a munkák a The Face Book nevű oldallal lettek volna kapcsolatosak. Ezért a vállalat azzal vádolta meg a webdizájner-tűzifaárust, hogy meghamisította a szerződéseket és kizárólag a Facebook birtokában vannak az eredeti dokumentumok. Az ügy tisztázáshoz mindenképpen szükség lenne a 2003-ból származó e-mailekre, azonban Ceglia megtagadta a bíróság számára a postafiókjához való hozzáférést. Emiatt pénzbírsággal sújthatják, egyúttal elveszítheti a jogászok bizalmát is, így pedig nehéz lesz bebizonyítani az igazát.

Ceglia makacssága állhat egyébként Jeffrey Lake döntésének hátterében is. Az ügyvéd ugyanis később úgy nyilatkozott, hogy tájékoztatta a férfit a bíróság követeléséről, Ceglia azonban arra utasította őt, hogy ne kövesse a bíróság utasításait és beszéljen az ügyben Richard Arcara kerületi bíróval. A Facebook ezután azzal érvelt a bíróság előtt, hogy Lake minden bizonnyal nem tett eleget az ügyvédi kötelességeinek, és azzal, hogy az ügy részleteit kiteregette a nyilvánosság előtt, megsértette az ügyvédi titoktartást. Ceglia egyébként nem marad ügyvéd nélkül, hiszen Paul Argentieri továbbra is képviseli az érdekeit.

A férfi tavaly júliusban nyújtotta be a keresetét, amelyben a Facebook 84 százalékos tulajdonrészét követelte. Idén áprilisban ugyanakkor már csak a közösségi portál tulajdonrészének a felére tartott igényt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #4
    Valoszinuleg nem ilyen egyszeru a helyzet. Az is nagyon valoszinu, hogy a sajto altal kozolt informaciok nem fedik a valosagot..

    Ki lenne olyan hulye, hogy bizonyitek v igaza nelkul pereljen egy oriasceget?

  • mad mind #3
    Ha igaza lenne, nem hagynák ott az ügyvédek. A kicsi is nyerhet, pláne, ha tényleg vannak bizonyítékai a nagyok ellen. Szerintem a fickó hazudik és tényleg módosított a szerződésen. Ha nem lenne titkolni valója, engedte volna a bíróságot a levelezésévbe nézni.
  • TommeyIkya #2
    A végén az összes tűzifája a Facebook tulajdonába kerül, de mit fognak vele kezdeni? :)

    A történelem során eddig nem sűrűn jött be a kicsi vagyok, de beperlem a nagyot dolog és manapság erre egyre kisebb az esély, amilyen pénzmennyiségek mozognak a nagyoknál, a kicsi bele fog fulladni a per költségeibe.. végül is új életet kezdhet, az nem biztos, hogy rossz, ha csak egyenesen le nem ültetik, mert trükközni próbált az igazáért esetleg. :)
  • bertino #1
    sohaj...