Berta Sándor

Nyílt levél Mark Zuckerbergnek

Ilse Aigner német fogyasztóvédelmi miniszter nyílt levelet küldött a SPIEGEL hasábjain keresztül Mark Zuckerbergnek. A politikus így próbálta meg felhívni az üzletember figyelmét arra, hogy a közösségi portál regisztrált tagjainak adatai semmilyen fejlesztés kapcsán sem szolgálhatnak eszközül.

A német fogyasztóvédelmi miniszter szokatlan módon üzent a Facebook alapítójának. "Nagy csodálkozással olvastam azokat a híreket, amelyek alapján a Facebook - az internetezők aggodalmai és a fogyasztóvédők masszív kritikája ellenére - tovább akarja lazítani a hálózat adatvédelmi irányelvén. Az Önök jelenlegi adatvédelmi szabályzatában az olvasható, hogy a jövőben automatikusan továbbadhatók a regisztrált tagok személyes adatai harmadik fél, elsősorban előzetesen megvizsgált honlap- és alkalmazás-működtetők számára. Amelyik személy ezt nem szeretné, az kénytelen használni a külön erre a célra létrehozott funkciót."

"Én magán és munkahelyi célokra is használom az internetet és több közösségi oldalnak, köztük a Facebooknak is tagja vagyok. A közösségi portálok gazdagítják és szerves részét képezik az életünknek. De a magánélet védelmének éppen azért kellene kiemelt szerepet szánni, mert a Facebook több millió embert köt össze az országhatárokon túl. A magánéletnek magánéletnek kell maradnia és úgy gondolom, most sok felhasználó nevében beszélek. A Facebook több adatvédelmi felmérésben, legutóbb a Stiftung Warentest tanulmányában is rosszul szerepelt és elégtelen minősítést kapott" - írta nyílt levelében a politikus.


Merkel kancellár és Ilse Aigner

Ilse Aigner szerint pont a rossz eredmények tükrében érthetetlen, hogy a közösségi portál miért lazít és miért nem szigorít az adatvédelmi irányelvén. Ezekkel a lépésekkel szerinte a cég hosszú távon elveszítheti az emberek bizalmát. A fogyasztóvédelmi miniszter azt várja el a Facebooktól, hogy győződjön meg arról, hogy minden regisztrált tagjának személyes adatai megfelelő módon védettek az illetéktelen hozzáférésekkel szemben. Emellett a tervezett változtatásokat ismertetni kell a közösség tagjaival és a személyes adatok nem adhatók át automatikusan harmadik fél számára. Ilyesmi kizárólag az érintett felhasználó beleegyezésével és tudtával történhet meg.

* "A közösségi portáloknak pont azért van nagy felelősségük, mert sok fiatal nincs tisztában azzal, hogy profiljaikat kereskedelmi célokra is felhasználhatják. Amennyiben nem hajlandók változtatni a politikájukon és módosítani a vitatott dolgokon, úgy kénytelen leszek megszüntetni a tagságomat" - szögezte le végül Ilse Aigner.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tvik #1
    Van ennek a nyílt levélnek értelme?

    Aki nem akarja hogy visszaéljenek az adataival az ne adja meg. Ennyi.