Berta Sándor

Új gombokkal egészül ki a Facebook

A Facebook f8 nevű fejlesztői konferenciájának mottója Read. Watch. Listen., ami egyúttal utalást jelent a közösségi portál legújabb gombjaira. A lényeg a bevételek növelése.

Úgy tűnik, hogy a Like gomb hamarosan társaságot vagy konkurenseket kaphat. Az All Things Digital és a TechCrunch birtokába jutott információk szerint rövid időn belül megjelenhet a közösségi oldal rendszerében a "Read", a "Listened", a "Watched" és a "Want" gomb is. A cél a megosztott tartalmak eddiginél jobb és hatékonyabb csoportosítása. Ebből nem csak a felhasználók, hanem a Facebook és a portál üzleti, illetve hirdetési partnerei is profitálhatnak. Különösen a "Want" lesz érdekes az utóbbiak számára, hiszen, ha valaki erre a gombra fog kattintani, akkor azt jelzi, hogy az adott terméket meg akarja vásárolni, vagyis jóval több lesz annál, mintha egyszerűen csak lájkolta volna.


Az új funkciók első partnerei is ismertek: a "Read" esetében például a Yahoo, a CNN és a The Washington Post szállít majd online szöveges tartalmakat, míg a videókat az Ooyala rendszeréből fogja átvenni a Facebook. Emellett éppen néhány napja írtunk arról, hogy olyan új multimédiás fejlesztéssel rukkol elő a platform, ami lehetővé teszi majd, hogy a felhasználók egymás között ingyen csereberélhessenek zeneszámokat, televíziós sorozatokat és filmeket.

Az új gombok mellett előtérbe került az is, hogy vajon hoz-e gazdasági hasznot a platform. A TechCrunch kiemelte: már most érzékelhető, hogy mekkora befolyása van a Facebooknak az amerikai gazdaságra. A közösségi portál az alkalmazásoknak köszönhetően az idén közvetve vagy közvetlenül 182 000 munkahelyet tart fenn és eddig 12 milliárd dolláros forgalmat generált. Egy másik becslés alapján viszont a Facebook az idei év végére már 235 644 munkahelyet fog fenntartani és az általa generált forgalom elérheti majd a 15,71 milliárd dollárt.


A Facebook eddig 2,5 millió honlapot integrált a rendszerébe és a regisztrált tagok naponta körülbelül 20 millió (!) alkalmazást telepítenek a számítógépeikre. A legnagyobb növekedés a játékprogramok területén tapasztalható. Havonta több mint 250 millió internetező lép kapcsolatba a Facebook segítségével a különböző külső oldalakkal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Merces #34
    ...a láncfűrésznek nincs egy második kardja ami a nyakad felé meredezik.....te kis naiv
  • wraithLord #33
    Nyilván ehhez alapból is retardnak kell lenni valamilyen szinten... De gondoltam, ilyen részletekre felesleges kitérni. Viszont ezek szerint nem az... :)

    (És mivel a FB-t is emberek csinálták, ez is lehet egy nézőpont, hogy miért "az emberek csinálják saját magukkal". Vagy éppen egyes emberek más emberekkel, amihez pl. ez az eszközük...de ez már egy másik történet...talán... :))
  • cateran #32
    "És nem a Fékbakkal van bajom, hanem ezekkel a hülye gombokkal. Nem azért, mert azt hiszem, kötelező használni, hanem mert látom, hogy egyes emberekből mit csinál... (lásd: előző komment)"

    Szoval szar a FB, mert hulyek az emberek? Lathatoan nem szukseges ehhez a FB..anelkul is szepen megy a dolog....(nincs olyan, hogy ezt es ezt csinalja az emberekkel..az emberek sajat maguk csinaljak, sajat magukkal...Ha egyszer nincs 2 mukodo agysejtje valakinek, az akkor is hulye marad, ha nem FB tag..)
  • fergusonpapa #31
    Értelek de én is néha nyomok egy "tetsziket" az oldal jól jár vele és ugymond kifejezhetem vele azt h ez tetszik ismeröseimnek.ugye egy megosztó gomb.

    az aki éjjel nappal nyomkodja mint a gép azt csak sajnálni tudom.de mint mondtam ez egy eszköz ugy kell kezelni nem benne élni most sokan teszik.
  • fergusonpapa #30
    kötekedéssen kivül láttom semi értelmesett nem tudtál hozzá tenni..

    Bárki nekm egy ismerösöm vagy egy családtagom.
  • wraithLord #29
    *mármint előző kommentem
  • wraithLord #28
    Sosem az eszköz a hibás, hanem, aki használja.

    És nem a Fékbakkal van bajom, hanem ezekkel a hülye gombokkal. Nem azért, mert azt hiszem, kötelező használni, hanem mert látom, hogy egyes emberekből mit csinál... (lásd: előző komment)
  • Szefmester #27
    "FB jelentése nálam : gyors elérés bárkihez ingyen nekm ezt jelenti."

    Oké májszter vagy.. érj el engem rajta. ;) Végülis, én is csak egy bárki vagyok nemde?
  • fergusonpapa #26
    sok a maradi.

    a FB is egy eszköz amit használni kel nem élni benne.

    ugyanilyen a telefon is egy eszköz ami könyiti életünket.

    FB jelentése nálam : gyors elérés bárkihez ingyen nekm ezt jelenti.

    ezen nem tudom mit lehet károgni
  • Rotyoka #25
    A like nem kér hozzáférést az adataidhoz, az alkalmazások kérnek hozzáférést.

    Nekem csak a SoundCloud ill. az IMDB van engedve a hozzáférésnek, ami nekem pont elég is.

    Mellesleg ha nem nő a Like a cikkeid alatt akkor az azt jelenti, hogy senki sem kattintott oda :)