HENT hírlevél

Kalózkodás árnyékolja be az e-könyvek sikerét

A 2011-es Frankfurti Könyvvásáron elhangzott szakértői tapasztalatok szerint a könyvkiadás a zeneiparhoz hasonló kihívással néz szembe, ám úgy látják, helyzetük kezelhetőbb.

Az elektronikus könyvolvasók és táblagépek népszerűségének köszönhetően a könyvipar is kénytelen szembenézni az illegális letöltések rémével - írja az AFP hírügynökség a Frankfurti Könyvvásáron elhangzott szakértői tapasztalatok alapján. A Bookmasters képviselője, Claire Holloway szerint az Amazon és az Apple termékeinek köszönhetően jelentősen megugrott a kereslet a digitális kiadványok iránt, így ma az Egyesült Államokban az eladott könyvek 20 százalékát digitális formában értékesítik.

Az amerikai szakértő szerint az amerikai fogyasztók alapvetően nem kívánnak lopni, így ha rendelkezésükre áll az online legális hozzáférés, akkor inkább azt választják. Ez az állítás azonban Holloway szerint a szakkönyvek és a tankönyvek esetében sajnos kevésbé állja meg a helyét: a diákok nagyobb arányban választják az illegális kiadványokat, mivel az eredeti példányok drágák, ráadásul csak meghatározott időre, a kurzusok elvégzéséig van ezekre szükségük.

A német könyvkiadók képviselete szerint Németországban a digitális kereslet még gyerekcipőben jár, de a kalózkodás így is magas. Az éves eladások alig 1 százalékát teszi ki az elektronikus formátum, de becsléseik szerint a fogyasztók által olvasott e-könyvek hatvan százaléka kalózpéldány.

A becslés kapcsán a brit The Publishers Association képviselője, Richard Mollet hangsúlyozta, nehéz a kalózkodás arányát felmérni, hiszen nem kérdezhetik meg a fogyasztóktól, hogy digitális könyvtáruk hány százaléka minősül elveszett értékesítésnek a kiadók számára. Mollet szerint azonban a helyzet nem olyan súlyos, mint amit a zeneipar megtapasztalt, hiszen a könyvszakma az e-olvasók népszerűsítésének kezdetekor már a problémára előre felkészülve fogott bele az új piac meghódításába.

A szakértő ennek ellenére hangsúlyozta, nem szabad, hogy a szakma elbízza magát, mert a kalózkodás nem szorítható vissza teljesen a nullára, viszont kezelhető szinten tartható. Ennek egyik formája, hogy a The Publishers Association olyan online szolgáltatást indított tagjai számára, amely segít számukra az interneten elérhető jogsértő tartalmakat azonosítani. Amennyiben illegálisan hozzáférhetővé tett könyvre bukkannak, értesítést küldenek az oldal üzemeltetőinek, amelyben jogi következmények kilátásba helyezése mellett felszólítják a kalózfájl eltávolítására. Mollet szerint a weblapok 86 százalékos arányban együttműködően reagálnak a felszólításra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tgunda #3
    A magyar viszonyokról csak ennyit:

    1) Jómagam második legnagyobb városunkat körbejártam, hogy hol lehetne e-könyv olvasót venni. Az eredmény nulla.

    2) Drága - nem drága: erőlködik a magyar bookline online könyvesbolt, de amíg kétszer annyiba kerül náluk egy könyv, mintha külföldről rendelném (posta költséget beszámítva), addig bizony kicsi az esélyük nálam. Ugyanez áll zenei CD-re és film DVD-re is.
  • mojo68 #2
    "Az amerikai szakértő szerint az amerikai fogyasztók alapvetően nem kívánnak lopni, így ha rendelkezésükre áll az online legális hozzáférés, akkor inkább azt választják."
    Én sem kívánnék "lopni" ha legalább akkora kínálat lenne és olyan áron (ottani fizetések/e-könyv ár, itteni fizetések/e-könyv ár) mint usánkáéknál.
  • hypno #1
    "...szerint a szakkönyvek és a tankönyvek esetében sajnos kevésbé állja meg a helyét: a diákok nagyobb arányban választják az illegális kiadványokat, mivel az eredeti példányok drágák, ráadásul csak meghatározott időre, a kurzusok elvégzéséig van ezekre szükségük..."

    És mi a franctól drága egy szakkönyv elektronikus formában?
    Nem kell kis példányszámban drágán kinyomtatni. Vagy a szerző/szerkesztő egyetlen ilyen kiadványból óhajt élete végéig megélni?
    És ha a piac nem akarja eltartani?