HENT hírlevél

Szeptemberig kapott haladékot a Google könyves projektje

Az amerikai bíróság szeptemberig adott haladékot a Google és a könyvkiadók képviselőinek, hogy rendezzék a Google Books projekt körül kialakult szerzői jogi vitájukat.

Szeptemberben hallgatja meg újra a Google és az amerikai kiadók képviselőit a Google Books projektben eljáró amerikai bíró. Amennyiben az ősz elejéig nem jutnak előrébb a felek az online könyvtár létrehozása körüli vitájukban, a bíróság fog dönteni az ügy további rendezéséről. Az Authors Guild and the Association of American Publishers (AAP) 2005-ben indított eljárást az internetes cég ellen. Keresetük szerint a Google könyvdigitalizáló projektje számos pontban sérti a szerzők és kiadók szerzői jogait. 2008-ban a felek egyezséget kötöttek , amely szerint a keresőóriás125 millió dollárt köteles fizetni a szerzői jogi követelések rendezésére, valamint egy független, könyves szerzői jogi adatbázis létrehozására.

Az ügyben eljáró bíró, Denny Chin azonban ez év márciusi határozatában méltánytalannak, és nem megfelelőnek minősítette a megállapodást, amellyel ismét tárgyalóasztalhoz kényszerítette a feleket. A Google képviselői közölték, a tárgyalások kimenetelétől függetlenül folytatni fogják a mintegy 15 millió digitalizált könyvet tartalmazó Google Books projektet, valamint az ettől függetlenül kialakított Google eBookstore üzemeltetését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!