MTI

1% alatt az olasz e-könyv piac

Az olaszok keveset olvasnak és leginkább krimit - derült ki a római kulturális minisztérium vizsgálatából. Az elektronikus könyv olvasása még nem terjedt el Itáliában.

Az olaszok harminchárom százaléka vásárolt legalább egy könyvet 2010 utolsó negyedévében. Többségük (54 százalék) nő volt, Itália északi vagy középső részén él és 25-34 év közötti. Hatvanöt százalék könyvesboltban vette a kötetet és a három hónap alatt átlagban huszonhét eurót költött könyvre. A karácsony előtti időszak azonban rendkívülinek számít, ilyenkor az olaszok ajándékba vesznek könyvet, az év maradék részében alig mennek könyvesboltba. Ezt állítja a Centro per il Libro, az a központ, amely a római kulturális tárca mellett az olvasás terjesztésén dolgozik.

Az olasz lakosságnak alig tíz százaléka olvas három havonta legalább egy könyvet - tette hozzá a Centrót vezető Gian Arturo Ferrari. A sajtónak nyilatkozva Ferrari azt mondta, "az olasz olvasóközönség szégyenletesen összezsugorodott, és senki nem tulajdonít már társadalmi jelentőséget a könyvnek". Ferrari szerint ezt az is bizonyítja, hogy az eladott könyvek húsz százaléka krimi, további hét százalék szerelmes regény: "ezek régebben nem is kerültek be az olvasási statisztikákba" - hangsúlyozta.

Az e-könyvnek Olaszországban még nincsen piaca, forgalma nem éri el az egy százalékot sem.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!