Berta Sándor

Veszélyesek a könyvtárakra az e-könyvek

Szakértők úgy vélik, hogy az e-könyvek a szegények számára megnehezíthetik a tudáshoz és a különböző információkhoz való hozzáférést, ezáltal veszélybe kerülhet az információszabadság.

A tudáshoz való hozzáférés - a könyvtáraknak köszönhetően - hosszú időn keresztül szinte bárki számára biztosítva volt. A legtöbb gyerek az első könyveit a szüleitől kapta, vagy bibliotékákból kölcsönözte ki. Egy elmélet szerint azonban az e-könyvek megjelenésével mindez megváltozhat, nehezebbé válhat az információkhoz való hozzáférés és úgy tűnhet, hogy a tudást privatizálják.

Elsősorban az újságoknál figyelhető meg, hogy a hagyományos, nyomtatott sajtótermékek egyre inkább a háttérbe szorulnak. A tudományos könyvtárakban már most is vannak e-művek, és ezeknél valószínűleg ugyanez a folyamat fog lejátszódni. Azonban a könyvtárak az elektronikus kötetek csak bizonyos jogaival rendelkeznek, maguk a művek pedig a valóságban a kiadók szerverein vannak. Tehát ha a kiadók különböző korlátozásokat akarnak bevezetni, ez ellen a könyvtárak nem sokat tehetnek. Kétséges, hogy lesz-e lehetőség az e-könyvek ajándékozására vagy lemásolására, a kiadványokban lévő tudás így nem hasznosulhat a kellő mértékben.

Továbbá az e-kötetek elterjedése, a csekély tárolási hely miatt természetszerűleg háttérbe szorulhatnak a könyvtárak, így azok leépülhetnek, ugyanakkor az e-kiadványokhoz nem mindenki férhet majd hozzá. Mindez azt eredményezheti, hogy a társadalom két táborra fog szétszakadni: azokra, akik hozzáférhetnek az e-könyvekre és azokra, akik nem.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Stirner #1
    Szép elmélet. Csakhogy van egy-két olyan oldal ahol ingyenesen leszedhetsz pár százezer tudományos e-könyvet is....:)