Berta Sándor

Saját operációs rendszert készít a Mozilla

A Mozilla Alapítvány fejlesztői egy olyan nyílt forráskódú operációs rendszert akarnak készíteni, amely több platformon és lehetőleg minél több mobil készüléken működik.

Úgy tűnik, a Mozilla munkatársai a Google példáját követik: a webes cég a Chrome böngésző alapján alkotta meg a Chrome OS-t, a Mozilla pedig valami hasonlót tervez. Az új operációs rendszer kódneve Boot to Gecko (B2G) lesz; amint a név is mutatja a szoftver a Gecko böngészőmotorra, továbbá az Android egyes elemeire fog épülni. A B2G célja, hogy lehetővé tegye a webes fejlesztők számára, hogy natív platformfüggetlen alkalmazásokat készíthessenek a különböző mobil operációs rendszerekhez. A munka fő részét az új webes API-k, az internettel kompatibilis felhasználói jogosultsági rendszer és az alkalmazások kifejlesztése jelenti.


A Boot to Gecko elsősorban az Android kerneljére és meghajtómodelljére fog épülni, vagyis nem egy teljesen új operációs rendszer lesz. Ugyanakkor Andreas Gal, az egyik fejlesztő közölte, hogy a B2G forráskódját folyamatosan elérhetővé fogják tenni, már a fejlesztés során is. Gal szerint a Boot to Gecko célja az, hogy megtörje a jelenlegi mobil eszközökön használt technológiák dominanciájá, egyúttal pedig hosszú távon az iOS, az Android és a Windows Phone 7 konkurensévé váljon.

A teljes egészében webes szabványokra épülő operációs rendszert elsősorban okostelefonokra és tábla PC-kre lehet majd telepíteni, s a webes interfészeknek köszönhetően biztosítani fogja a telefonálási, az SMS-küldési és -fogadási funkciók, a beépített kamerák, illetve az USB- és Bluetooth-portok és az NFC használatát. Azt ugyanakkor egyelőre nem lehet tudni, hogy a B2G első verziója mikortól lesz elérhető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Komolytalan #46
    A GC triggernek utána googlezhazok, bár ott csak azt fogom találni, hogy hogyan lehet _kézzel_ meghívni a GC-t. Jól megírt program esetén erre általában nincs is szükség, sőt vannak olyan VM-ek, ahol a GC-t kézzel nem is lehet meghívni, legfeljebb csak debug felületről (hogy a leakelést ellenőrizni tudd).

    Ahhoz hogy magától hogyan hívódik meg, hogy az adott VM-nek hány féle GC algoritmusa van (2-3 szokott lenni mindegyiknek), és mi alapján dönti el hogy ezek közül mikor melyiket futtassa, egyáltalán mikor hívja a GC-t, mikor szakítsa meg a futását - ehhez "kicsit" több kell mint amiről te tudsz. És bizony, ha te ezt a sok-sok dolgot elolvasnád a GC-ről, akkor te is tudnád, hogy akár minden memória változó hívás után is lefuthat a GC, ha a memória felhasználás túllép egy határ értéket. Házi feladat: nézd meg pl. a java VM paramétereit, és találd meg hogy mely kapcsoló befolyásolja ezt.
  • hurkaur #45
    ahahah, na a másik szaktekintély :`D
  • hurkaur #44
    "De a másodpercenként többször lefutó GC szál másodpercenként többször ellenőrzi ezeket a változókat - 100M az lehet akár több 10ezer változó is - így folyamatosan fogyasztja a CPU időt, ezzel az áramot, ami egy egyébként is szűkös kapacitású aksiból jön. "
    szuper, miután ezt itt jól megszakértetted nekünk és nagyokat mondtál, googlezz utána ennek: firefox gc trigger és nézz utána mennyi marhaságot hordtál itt össze, főleg a másodpercenként többször fut le a gc rész tetszett (ezen bekönnyeztem).
  • Komolytalan #43
    Látom te is read only módban vagy. Lentebb írtam, hogy vannak mobil eszközök, amikben összesen 512M memória van. Abból egyáltalán nem mind1, hogy 40 vagy 140M.
    A másik hogy a Mozilla állítása szerint egy hibás Garbage Collector miatt fogy a memória. Értsd fel vannak véve soha többé nem használt változók, amiket nem ismer fel, hogy többé nem lesznek használva. De a másodpercenként többször lefutó GC szál másodpercenként többször ellenőrzi ezeket a változókat - 100M az lehet akár több 10ezer változó is - így folyamatosan fogyasztja a CPU időt, ezzel az áramot, ami egy egyébként is szűkös kapacitású aksiból jön. Egyébként mikor már 1 napja netezek, és a 140M 4-500M-ra megy fel, akkor már érezhetően lassul is az egész, még PCn is 4 megáson, 4 magoson.

    Na ebből akarnak ők mobil oprendszert csinálni.
  • hurkaur #42
    Szerintem meg az űrhajók szarul vannak megtervezve!!4négynégy és mi az hogy nem mennek levegővel?!?? Szar mérnöki munka én biztos jobban tudnám bizony!444
    <3 sg.
  • usersg #41
    "És most komolyan, ez zavar? Ma minden normális gépen 2-4 GB RAM van. Ki nem szarja le, hogy most 40k vagy 140k-t használ a 2000-4000-ből...?"

    Attól függetlenül hogy mennyi memória van egy gépben, még elvárható hogy normálisan legyen megírva. Ha feleslegesen zabálja az erőforrásokat, az gazdaságtalan pazarlás. Főleg akkor, ha igazából nem is a működéséhez szükséges folyamatok használják fel az adott erőforrásokat, hanem a rosszul megírt vm szemeteli tele a ram -ot. Ezt persze meg lehet oldani a program újraindításával, de azért ne az legyen már a normális, hogy a felhasználónak kell odafigyelnie a memória fogyasztásra.
  • messen #40
    Emlékszem a régi szép idők 256 byte és 64k versenyekre. Régi szép idők, amikor még mertek/akartak/számított valamit hatékonyan programozni.

    Btw. Ha renderelek Blender-ben, ha közben HitFilm-ben szerkesztek, megy a skype (ami köztudottan viszi az erőforrásokat) és háttérben megy FF-ben egy stock footage letöltése, akkor igencsak számít az a pár száz mega, hiába van 16 gb a gépben :(

    Tudod, nagyképű (arrogáns) programozóknál fel sem merül, hogy esetleg az ő programjukon kívűl mást is futtatnál közben. Programozókról beszéltem, nem felhasználókról, mielőtt még flamewar....
  • Zolivok #39
    gyerek odaosztotta
  • Molnibalage #38
    És most komolyan, ez zavar? Ma minden normális gépen 2-4 GB RAM van. Ki nem szarja le, hogy most 40k vagy 140k-t használ a 2000-4000-ből...?
  • Komolytalan #37
    De te pont azt írtad le amit én... Ha 40 mega az üres böngésző fogyasztása, majd böngészel, felmegy 200M-ra, ezután bezársz minden tabot (utolsót meg egy üres oldalra küldöd, mondjuk about:blank), akkor a memória fogyasztásnak 40 megára kellene visszaesnie, nem 170-re.