Berta Sándor

A nyílt webbel kötné össze az alkalmazásokat a Mozilla

Meglehetősen sűrű lesz a következő egy évben a Mozilla Alapítvány fejlesztési programja. A szervezet a Firefox mellett gőzerővel dolgozik a mobil rendszereken és a webes alkalmazásokon.

Mitchell Baker, a Mozilla Alapítvány elnöke elmondta: mindenkinek biztosítani kell a szabad választás lehetőségét, hogy eldönthesse, mely termékeket akarja használni és melyeket nem. Ők azonban szeretnének még ennél is nagyobb választási szabadságot biztosítani a felhasználók számára. Nonprofit szervezetként nem a nyereség érdekli őket, hanem az, hogy így olyan termékeket fejleszthetnek ki, amelyek nem csak az egyes embereknek jók és hasznosak, hanem az egész társadalomnak is. A következő egy évben ezeket a koncepcióikat akarják megvalósítani, s e programok közé tartozik a Drumbeat projekt is.

Első lépésként az Androidra is elérhetővé teszik a Firefoxot, majd az okostelefonokra készített népszerű alkalmazásokat kötnék össze a nyitott webbel. A szakember az utóbbi kapcsán hangsúlyozta, hogy sokaknak első ránézésére hasznosabbnak tűnik egy zárt rendszer megalkotása, amelynél valaki vagy valami a középpontban van, aki vagy ami képes az egész mechanizmust ellenőrizni. Ők ugyanakkor úgy vélik, hogy hosszú távon egy ilyen megoldás ki van téve a visszaéléseknek. Éppen ezért állnak ki a választás szabadsága és a platformfüggetlenség mellett, fontos ugyanis, hogy egy program minden eszközön elérhető legyen. Ez a koncepció éles kontrasztban áll az Apple által alkalmazott modellel.

Baker kiemelte: nem látják okát annak, hogy miért ne lehetne a webet és az alkalmazásokat integrálni. Arra, hogy a felvázolt koncepció a valóságban is megvalósítható jó példát jelent a Mozilla tavaly elindított Open Web Apps projektje. Ennek a célja nem egy olyan nagy, zárt alkalmazásbolt kialakítása, ami az Apple App Store konkurense lenne, hanem inkább egy innovációs fejlesztési bázis megteremtése. A lényeg, hogy a rendszeren belül sok kis, egymástól eltérő alkalmazásbolt jöjjön létre. Ezek között lehetnek nagyobbak és olyanok is, amelyek különböző speciális szoftvereket kínálnak. A platform minden böngészővel elérhető.

A következő 12 hónapban szintén az egyik fő fejlesztési területet jelenthetik majd a személyazonossággal kapcsolatos megoldások. Fontos, hogy a jövőben a felhasználók azonosítása semmiképpen se egy alkalmazáshoz kapcsolódjon és az emberek dönthessék el, hogy akarnak-e egy központi identitásszolgáltatót vagy sem. Ez lehet a Facebook, de akár egy elektronikus ügyintézést biztosító portál, egy betegbiztosító vagy éppen egy bank is. A Mozilla éppen ezért egy virtuális igazolványon dolgozik.

Mitchell Baker kitért az egy évvel ezelőtt indított Drumbeat projektre is, amely különböző társadalmi kérdéseket vizsgál meg. Sokan foglalkoztak például a nyílt oktatás kérdésével, de úgy tűnt, hogy ezek a szakemberek egyedül voltak, nem tudtak kommunikálni egymással, hiszen gyakran nem is tudtak egymás kutatásairól. A Drumbeat segítségével azonban tavaly sikerült néhány szakembert összehozni és ez jó hatással volt a kutatásokra is. Bár a Mozilla nagyon sok tervet szeretne megvalósítani, Baker közölte: egyáltalán nem érzi azt, hogy a szervezet szétforgácsolná az erejét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cousin333 #1
    "Nonprofit szervezetként nem a nyereség érdekli őket, hanem az, hogy így olyan termékeket fejleszthetnek ki, amelyek nem csak az egyes embereknek jók és hasznosak, hanem az egész társadalomnak is."

    Ó, áldás kísérje minden léptüket!

    "Első lépésként az Androidra is elérhetővé teszik a Firefoxot"

    Erről már lekéstek, mert rég megjelent, a Marketen is elérhető.

    Ha jól értem a lényeget gyakorlatilag olyan honlapokról van sz, amik alkalmazásként működnek, futnak PC-n és telefonon is, bármely böngészőben, de opcionálisan külön alkalmazásként is elindíthatóak (mint pl. IE9-ben a pinned tab funkció, amivel a tálcára "tűzhetőek" egyes honlapok).

    "nem látják okát annak, hogy miért ne lehetne a webet és az alkalmazásokat integrálni"

    Jó reggelt, Mrs. Baker! Páran már ezt csinálják (pl. a Google), - sőt, megkockáztatom, hogy az egész HTML5 mizéria is emiatt indult be - ők meg még csak koncepciókon dolgoznak?