Felföldi Beáta

Oloneo: fotószerkesztés valós időben

Az Oloneo kiadta fotószoftvere első bétaváltozatát. Az Oloneo PhotoEngine for Windows lehetővé teszi, hogy a fényképészek a kép elkészülte után állítsák be a fényeket vagy az expozíciót: ki- és bekapcsolhatják a fényforrásokat és újraexponálhatják a felvételeket úgy, hogy az eredményt azonnal, valós időben láthatják.

A változtatásokat a részletek vagy a színhűség romlása nélkül, teljes színmélységben (csatornánként 32 biten) tehetik meg a felhasználók. Az újdonság lehetővé teszi, hogy fényképezés közben a fotósoknak ne kelljen az expozíció, a fehéregyensúly vagy a fények beállítása miatt aggódniuk. Mostantól gyorsan és egyszerűen lehetséges a fényforrások utólagos változtatása, illetve az alul- vagy túlexponált felvételek kijavítása.


Előtte...


...utána

Az Oloneo PhotoEngine lelke egy pixelenként 96 bitet ábrázolni képes képszerkesztő egység. A szoftver olyan színvilág megjelenítésére képes, ami a cég szerint felülmúlja a ma használt nyomtatók vagy képernyők képességeit. A programmal ügyelhetünk arra, hogy a színek ne mosódjanak el és a kép ne veszítsen az eredeti méretéből, miközben széles dinamikatartományú (HDR, High Dynamic Range) képeket kapunk. A felhasználóbarát felülettel gyorsan (1/20 másodperc) és könnyedén végezhetjük el a változtatásokat. Így már nem kell több órát várni a képek szerkesztésekor; a PhotoEngine dinamikus, valós idejű szoftver segítségével az új beállítások azonnal láthatóak, mintha épp a lencsék mögött lennének.


Előtte...


...utána

Az Oloneo PhotoEngine-al a fényképészek nyugodtan használhatják képzelőerejüket és kreativitásukat. A szoftver egyik fő funkciója, a HDR ReLight segítségével a fehéregyensúly értéke fényforrásonként állítható és lehetőség van a különböző vagy az összes fényforrás ki- vagy bekapcsolására, így akár valóságos hatású éjszakai felvétel is szerkeszthető egy nappal készült kép alapján. Emellett a szoftver HDR ToneMap alkalmazásával - automatikusan vagy manuális beállításokkal - teljesen visszanyerhetjük egy felvétel túlexponált részleteit, a HDR DeNoise pedig lehetőséget ad a képzaj megszüntetésére, miközben a program ügyel a felvétel összes részletének megőrzésére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • jackoneill90 #13
  a cikkíró monnyon le. A cikk amúgy érdekes mégha nem is.
 • alma2 #12
  illetve closed koszi a cikket :)
 • alma2 #11
  latszik olyan irta/forditotta a cikket aki azt se tudja iszik vagy eszik az ilyen szoftvereket, vagy egyaltalan a fenykepezogep mire valo. Beata huzzal bele, ez igy nagyon keves...
 • hdo #10
  Hogy nehogy azt mondjátok, csak a szám jár:

  link.
 • hdo #9
  A második példának felhozott "korrekciót" még az irfanview, Adjust Colors opciója is tudja produkálni.
 • Praetor #8
 • gosub #7
  Ez brutálisan félrevezető cikk, azt hittem áprilisi kacsa júliusban!
 • duke #6
  "Ez egy HDR szoftver, nem EGYES fotókkal dolgozik, hanem expozíció-sorozatokkal, alul- és túlexponált képet is készíteni kell ugyanarról a jelenetről. A szoftver lényege, hogy ezeket a képeket egyesíti, leegyszerűsítve: a sötétebb részek részleteit a túlexponált képből nyerhetjük vissza, a világosakét az alulexponáltból."

  Ja igy mar ertheto mirol van szo, mert a cikkbol ez nem derult ki.
  Erdekes technika, hogy tobb kepen rogzitjuk a teljes fenytartomanyt, es utolag allitjuk be a kepet, igy akar egy gyengebb geppel is lehet nagyon jo kepeket kesziteni.
 • bestpixel #5
  closed: Köszi a cikk végleges megírását! ;) Már azon kezdtem gondolkodni, honnan tudja a szoftver, hogy hova akarom tenni a stúdióvakukat egy fotózáskor? Meg hasonlók... Egy HDR szoftver meg már régóta tudott olyanokat, hogy képzajtalanítás, meg beégett részek pótlása, pont ez a lényege ugyanis.
 • closed #4
  Bírom az SG-ben, hogy egész jó témákat talál, azt viszont nem, hogy a cikkek többnyire egy dilettáns reklámszöveg-fordításnak tűnnek, sokszor a lényeget sem sikerül visszaadni.
  Ez egy HDR szoftver, nem EGYES fotókkal dolgozik, hanem expozíció-sorozatokkal, alul- és túlexponált képet is készíteni kell ugyanarról a jelenetről. A szoftver lényege, hogy ezeket a képeket egyesíti, leegyszerűsítve: a sötétebb részek részleteit a túlexponált képből nyerhetjük vissza, a világosakét az alulexponáltból.
  Nagy ötlet a fényforrás-detektálás, és utólagos manipulálás, de a felső képen lévőhöz is természetesen három felvétel készült, egy lekapcsolt lámpák mellett, és egy-egy a két lámpa felkapcsolásával, szóval finoman szólva nem "előtte-utána" képekről van szó, és nem igaz, hogy "valóságos hatású éjszakai felvétel is szerkeszthető egy nappal készült kép alapján."
  A HDR egy jó módszer, de hátránya persze, hogy értelemszerűen csak csendéleteknél és tájképeknél alkalmazható.
  A program mellesleg béta állapotú, és ingyen letölthető.