Felföldi Beáta

Picture This: Tehetünk a szegénység ellen

Az ENSZ fejlesztési programja (United Nations Development Programme, UNDP) az Olympus-szal és az Agence France-Presse (AFP) hírügynökség alapítványával vállvetve rendezi meg második alkalommal a Picture This fotóversenyt.

A versenyt ebben az évben "Tehetünk a szegénység ellen" névre keresztelték és a célja, hogy megmutassa a világnak, milyen inspiráló munkákat végeznek világszerte a fejlődés érdekében. A világ vezetetői nyolc célt tűztek ki, amelyek elérését 2015-re tervezik, és melyek elérésével könnyítenének a rossz életkörülmények között élők helyzetén. Ezen célokat a Millenium Development Goals (MDGs) programban fogalmazták meg. Az első versenyt tavaly rendezték, címe Picture This: Tegyünk a Földünkért, és egy főként Afrikára irányuló program volt. Akkor a rendezvény elérte a célját, hiszen világméretű megmozdulást eredményezett. A Föld különböző tájairól vettek rajta részt pályázók, és a média jelentős szerepet játszott, hogy felhívják a figyelmünket az Afrikában végbemenő klímaváltozásra és ezáltal a környezet leépülésére.

A győztes képeket szeptemberben New Yorkban, az MDGs csúcstalálkozó keretében mutatják be az ENSZ tagországok politikusainak, ahol a nyertesek az erkölcsi elismerésen túl többet között egy Olympus fényképezőgépet is kapnak. A találkozón részt vesznek majd a világ kormányainak vezetői, és megtárgyalják, milyen intézkedéseket érdemes tenni a szegénység, az éhség és a rossz körülmények ellen. A versenyre amatőr és profi fotósok egyaránt nevezhetnek. A résztvevők három különböző fényképpel indulhatnak nyolc kiemelt célterület egyikére fókuszálva. (A szegénység és az éhség megszüntetése, oktatás kiépítése, a nemek közti egyenlőség elősegítése, a gyermekhalálozások számának csökkentése, az anyák egészségének megőrzése, a HIV/AIDS elleni harc, környezetvédelem és nemzetközi összefogás.)

A bírák profi fotósok lesznek, akik leginkább a fejlődő országok bemutatását preferálják: Alexandra Avakian és John Isaac díjnyertes fényképészek, Mark Garten, az UN Photo vezetője és Paola Messana, az AFP Bureau New Yorki főnöke, valamint Antonio Banderas, az ENSZ tiszteletbeli nagykövete. Három nyertest választanak majd, mind az amatőr, mind a profi nevezők közül. Emellett pedig lesz egy "Közönség választottja" nyertes is, akire a Picture This weboldalon megjelenő képekre szavazva lehet voksolni. A publikum és a bírák által választott képek megjelennek a szponzorok weboldalán, valamint minimum két kiállításon Japánban és New Yorkban. A két csoport első díjasa és a közönségdíjas egy díjkiosztó gálára és egy szeptemberben kezdődő New Yorki kiállítás megnyitójára is hivatalosak lesznek.

"Reméljük, hogy a program alkalmával az emberek világszerte felismerik, hogy a legegyszerűbb cselekedetekkel is hatalmas segítséget nyújthatnak a rászorultaknak. Itt az ideje, hogy a világ rádöbbenjen, nem számít, kik vagyunk, mit csinálunk, közvetlen környezetünkben sokat tehetünk a fejlődés érdekében" - nyilatkozta Tsuyoshi Kikukawa, az Olympus igazgatója.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sanyicks #5
    eldzsálnák á spánhoz áki ért a kompjúterhez oszt nyomtátátnák nekünk dellát!
  • halgatyó #4
    Ez egy nagy hazugság, látszattevékenység. Nem rajtunk, kisembereken múlik a dolog, hiába akarják valakik azt a látszatot kelteni.

    Azok kezében van a szegények sorsa, akik a világ pénzeit létrehozzák kamatos hitelpénz formájában, és amelyik ország nem tagozódik be ezeknek a "rendjébe" azt katonai erővel semmisítik meg, ha tudják.

    A szegényeket ezek nagy ívben lesz**ják!
    Ezek (neem, nem "ők" ezek soha nem "ők"!) szóval ezek revékenységének "köszönhetjük" az ember és ember közötti különbségek egekbe növekedését egy-egy országon belül is, ezeknek köszönhetjük a bedőlő hiteleket és becsületes családok kilakoltatását, a bűnözők korlátlan emberi jogait és büntethetetlenségét, ezeknek köszönhetik -- hogy ne menjünk messze -- egy hazai kisebbség tömegei az állásuk elvesztését a "rendszerváltás" után, majd ráuszításukat a középosztályra...

    Szóval ez a picture akció egy humbug.
  • Chocho #3
    Sok kép van, amelyeken nyilvánvalóan nyomtatott szarokat mutogatnak.
  • Ferrer #2
    De amúgy viccen kívül és offban, hogy szerzik ezek ezeket a pénzeket? Mert most vagy nagyon durva földalatti üzletelés folyik, vagy nagy vállalkozói tehetséggel vannak megáldva, és jobban csinálják a zsidóknál is..
  • Tetsuo #1


    A bodzazasbol kell tengodniuk..