Napi Online

Árzuhanás várható az LCD TV-k piacán

Csökken az LCD-tévék értékesítésének növekedési üteme és előretörnek a 3D-s készülékek 2011-ben. Utóbbiak ára rohamosan esik majd - jósolják piackutatók.

Érezhetően mérséklődik az LCD-tévék értékesítésének bővülése a világpiacon - állapítja meg a DisplaySearch piackutató cég legújabb jelentésében. Összesen 217 millió új készülék találhat gazdára 2011-ben, ami 13 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Az elmúlt évben 32 százalékkal, 192 millióra bővült e lapostévéfajta piaca. A hagyományos katódsugárcsöves tévékre még mindig van kereslet: ezek eladásai kevesebb mint négy százalékkal zsugorodhatnak 2011-ben az egy évvel korábbi 18 százalékos zuhanás után.

A világon összesen 248 millió tévékészüléket értékesíthetnek a gyártók és a kereskedők, amiből az LCD-k 84 százalékkal részesednek. Ezeken belül 50 százalékra nő a LED-es háttérvilágítású tévék aránya. Ez a technológia elsősorban az egyméteres vagy nagyobb képátlójú készülékek esetén népszerű. A plazmatévék sem halnak ki: 2010-ben 30 százalékkal kelt el belőlük több, mint egy évvel korábban, amit áruk csökkenésének köszönhetnek. Idén nem várható ilyen impozáns bővülés, mert a nagy képátlójú LCD-tévék ára is esik.


A háromdimenziós (3D) élményt nyújtó tévék iránti kereslet a 2010-es ötszörösére ugrik 2011-ben és áruk meredek lejtőre kerül - állítja az IHS iSuppli piackutató cég. Tavaly még csak 4,2 milliót vettek a fogyasztók ebből a tévéfajtából, míg idén 23,4 millió kelhet el. 2015-re 159 milliósra növekedhet a 3D-s készülékek piaca. Addigra az ilyen tévék adják majd a lapostévé-eladások több mint felét. A DisplaySearch 100 milliós 3D-tévé-eladással számol 2014-ben.

Az ágazat legnagyobb gyártói, a dél-koreai Samsung és LG, illetve a japán Sony és Panasonic igyekeznek minél nagyobb szeletet szerezni a 3D-s piacból, mivel ezeken a tévéken még nagyobb profit érhető el, mint a régebbi fajtákon. A hagyományos LCD-k piacán ugyanis különösen olcsó tévéikkel előretörnek a no name márkák.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #6
    Vannak olyan alkatreszek még a Del-koreai markak tv-iben is, amit Japanban gyartanak.
    Es igen, eddig azzal riogattak bizonyos körök, pl. sg-n is volt hasonlo cikk, hogy a Japan kataszrofa emeli az elektronikai arakat.
    A tozsdei forgalom nem a piac/hirek objektiv alakulasara epul, hanem a tomeggondolkodasra. A media is az izgalmasabb hirekre bukik, szoval gyakran van ilyen manipulacio vagy egyszeru tulzas.
  • cloud.strife #5
    EU-ban forgalmazott tévék egytől-egyik EU-ban gyártódnak.
  • FecaA #4
    Mikor hallottál te olyat hogy 3 év alatt elillan a gáz egy plazma képernyőből? Bocsi, de szólok! 2011 van! A műsorokra vonatkozó résszel viszont teljesen egyet értek, de a plazmát/LCD-t össze lehet kötni géppel és akkor a fullHD-ban letöltött sorozatot nézheted nagyképernyőn... a kanapéból.
  • B0nFire #3
    Én meg – ha bedöglik a jelenlegi 20 éves 51 cm-es Daewoo CRT tévém –, akkor nem lesz tévém. Nem veszek, amíg normális műsort nem tudnak kínálni. Nem kell reklám, sem a szennysorozatok végeérhetetlen ára. 3 éve nem nézek tévéműsort. Egyszerűen nem adnak olyat, amire én vevő lennék. Ha mégis, akkor miszlikbe szabdalva, tele reklámmal, ajánlóval, három logóval a képernyőn. A 16:9-es filmek levágva 4:3-asra, jó az a parasztnak, majd széthúzza magának a képet a plazmatévéjén. Hogy a cselekmény 2/3-a lemarad, az senkit nem érdekel.

    Egyre bukkannak fel a jobbnál-jobb internetes tévéadások. Még szórványosan vannak, alkalmi műsorokkal, nem állandó jelleggel, de erre mutat a jövő. Minden ami fontos, elérhető a neten. A kutyát nem érdekli, ha egy órával később nézhetem a híradót, mint a hivatalos adás. De azt akkor nézem, amikor én akarom, ha meg közben brunyálni kell, akkor megállítom. Ilyenre nem fizetek elő. Mi a fasz? Kálmán Olgát kell nézni full HD-ban? Mert nálunk csak az az egy csatorna van alkalmi HD adással, no meg néha a Magyar Királyi 2, nézhetetlen ócska riportműsorokkal. 3D-t még hírből sem hallottam. És olyan előfizetőből van több, mint én.

    Inkább idővel veszek egy fullos monitort és kész. Nagy képernyőn lehet dolgozni is, meg filmet nézni. Slussz.

    BTW, mennyi is ezeknek a lapostévéknek a "kihordási idejük"? 3 év alatt elillan a gáz a plazmaképernyőből? Ej de kár! Persze, gondolom fel lehet töltetni újra, majdnem annyiért, mint 3 év múlva egy új tévé. Ki van ez találva rendesen. Most nem azért, de mi a francnak van űrkutatás, ha nem tudunk profitálni annyit a fejlesztésekből, hogy olyan anyagba zárják azt a kurva gázt, amin nem tud keresztülszivárogni?! Annyi pénzért. Az én tévém még eldöcög vagy 10 évet, pedig már 20 éves.
  • osztmivan #2
    hát
    nálunk van
    1 db. 3d hd promo russzki csatorna
    1 db. 3d hd test
    meg 1 db. fashion tv hd, ami néha ad 3d testet

    mingyá rohanok tévét venni, mer az köll
  • Segal #1
    Ez vicces mert nemrég meg pont arról volt szó hogy a Japán katasztrófa végett az egekbe fog szökni az áruk mivel megsérültek az LCD-t készítő gyárak és hiány lesz....