Alex

Lemondott Steve Jobs

Steve Jobs 14 év vezetés után lemondott az Apple vezérigazgatói poziciójáról, de elnöként a cégnél marad. A bejelentés után a cég részvényei azonnal 7 százalékot zuhantak a tözsdén.

A hasnyálmirigyrákot legyőző legendás vállalatvezető utódja Tim Cook lesz. Az óriáscég kormányrúdjának átadására régóta lehetett számítani, az időzítés mégis meglepte az elemzőket, hiszen az Apple szeptemberre tervezi az új iPhone bevezetését, jövőre pedig itt az iPad harmadik generációja. "Mindig is azt mondtam hogy ha eljön a nap, amikor már nem tudom vezérigazgatóként ellátni a feladataimat, én leszek az első aki ezt tudatni fogja. Sajnos most jött el ez a nap." - írja a cégvezető rövid levelében, melyben bejelentette lemondását.

Az 55 éves Jobs egészségi állapota 2003 óta kelt aggodalmat, amikor hasnyálmirigyrákot állapítottak meg nála. A műtét és alternatív gyógykezelés után visszatért a cég irányításához. A hogylétével kapcsolatos találgatások 2008-ban ismét felerősödtek, amikor jelentősen lefogyott. 2009. január 17-én betegszabadságra ment, súlyvesztését a "hormonháztartási egyensúly hiányával" magyarázta, majd májátültetésen esett át. Csak márciusban jelent meg rövid időre a nyilvánosság előtt, amikor a cég bemutatta az iPad új verzióját, illetve nem sokkal később részt vett Barack Obama szilicíum-völgyi technológiai vezetőkkel történt találkozóján is. Karizmatikus vezető lévén egészségi állapota jóideje rendszeresen felmerülő téma volt az elemzők körében.

"A befektetőknek üzenem, ne essenek pánikba, és maradjanak nyugodtak, ez a helyes döntés. Steve lesz az elnök Cook pedig a vezérigazgató" - nyilatkozta a Reutersnek a döntés kapcsán BGC Financial szakértője, Colin Gillis. Hiába a nyugató szavak, az Apple részvényei 376 dollárról villámgyorsan 357 dollárra estek, pedig Cook nem új ember, régóta másodiknak számít Jobs mögött. "A befektetők számára elfogadható Tim Cook, még ha Jobs is volt az innováció vezetője, és egyértelműen az Apple sikerének záloga. Tim már megmutatta, hogy jól tudja vezetni a céget" - tette hozzá a Cross Research elemzője, Shannon Cross. "Nem tudom, hogy ez egészségügyi kérdés-e, de az biztos, hogy valamikor meg kellett történnie. Miért ma, miért nem másik nap? Fogalmam sincs."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Sir Ny #238
  "- DivX lejátszás
  - HDMI kimenet, ez mondjuk a SGS-ből is hiányzik :)"

  nokia?
 • eNMi #237
  :D gondoltam megmaradok az ostobák szintjén egy számukra is érthető élethelyzet felvázolásával. elsőre valóvilágot akartam irni, de az asszony lehüjézett, h az még nem is megy ;)
  nem értem miért piacvezető ez a két kertévé, ha senki se nézi!
 • llaszlo #236
  Igen. Kinek mi a színvonal. :) A bk-t és társait szerencsére egyikünk sem szereti. Tőlem nézhetné a szomszédban vagy máshol.
 • Gerygrey #235
  "az asszony nem is adna vacsorát, ha a barátok közt helyett ilyen "nézd mit fényképezgettem egész nap" okosságokat kellene néznie. "

  Nálunk meg úgy megy, hogy az asszony utolsó estéje lenne itthon az, amikor barátokközt (esetleg valóvilág, aktív-fókusz vagy más hasonló hulladék) kötelező nézése az esti program :)

 • narumon #234
  Jujj ilyet ne írj, mert mindjárt jön Levente és elmagyarázza, hogy az SGS1 is mindenhogy porba alázza az i4-et.
 • llaszlo #233
  Na jah, ráadásul az SGS messze elmaradt az i4-től a 2-es már fel tudja venni vele a versenyt. De ahhoz is 10 hónap kellett, hogy a samsung "összetákolja"
 • narumon #232
  Jah, csak ha megnézed az android telefonok arányát akkor az ilyen blade félék vannak többségben és nem az SGS...
 • narumon #231
  Persze, ezt csak levente "odaver felhasználó élmény" szövegére mondtam. Mondjuk azon is érdemes elgondolkozni, hogy ugyanez a barátom az én iphoneomon pillanatok alatt magától megtalált mindent. A user manualt meg hagyjuk hány user olvassa el....
  Igen az appok minőségét mutatja.... meg azt, hogy így néhány dolog a használhatatlanság határát súrolja. Erre mondta a másik barátom, hogy fel kell rakni valami új ROM-ot meg új Androidot.... node ez a userek 90%-ának a képességeit meghaladja. Én meg úgy vagyok vele; ha utánanéznék akkor értenék hozzá, de köszönöm azt az időt teljesen mással fogom eltölteni mint, hogy ezzel töltsem.
 • llaszlo #230
  Egyébként a Blade ékes példája, hogy milyen fosokra is rá lehet tenni az androidot és mennyire nincs értelme. A haverod inkább telefont vett volna. :)
 • llaszlo #229
  Ez nem az android hibája. :) Először is el kellene olvasni a user manualt. :) Továbbá azért, mert nem ismered a rendszert ez még nem a rendszer hibája. Ha az app készítője nem engedélyezte, hogy az appot az sd-re telepítsd akkor nem lehet.
  Ez inkább az app(ok) minőségét mutatja az androidon.