Berta Sándor

27 000 dél-koreai perelte be az Apple-t

Az ázsiai emberek egy része nehezen emésztette meg, hogy az amerikai cég iOS operációs rendszere figyelte felhasználói szokásaikat, ezért tömegesen csatlakoztak egy perhez.

A Bloomberg hírügynökség tudosítása szerint a helyi adatvédelmi törvények figyelmen kívül hagyása miatt több tízezer dél-koreai felhasználó perelte be az Apple-t. Kim Hyeong Seok ügyvéd, a Mirae Law ügyvédi iroda munkatársa közölte: a beadványhoz eddig 27 612-en csatlakoztak és ők egyenként egymillió wont, vagyis körülbelül 650 euró kártérítést követelnek az amerikai cégtől. A kártérítési per az Apple és annak helyi kirendeltsége ellen irányul. Az emberek azután bátorodtak fel, hogy Kim Hyeong Seok még áprilisban, az elsők között indított pert az amerikai társaság ellen, amit sikerült is megnyernie és a bíróság jogerős ítéletében félmillió won kártérítést ítélt meg neki. Ez volt az első eset, hogy az Apple Korea valakinek kártérítést fizetett.

A keresetet többnyire fiatalok támogatják, akik úgy vélik, hogy mind az iPhone, mind az iPad készülékek kémkedhettek szokásaik után, emiatt "komoly érzelmi sérüléseket" szenvedtek el. A beadványt a changwoni kerületi bírósághoz nyújtották be. A dél-koreai adatvédelmi törvény különösen szigorúnak számít, így - különösen a korábbi döntés tükrében - kétséges az Apple győzelme.

Kim Hyeong Seok érvelése szerint a tartózkodási helyére vonatkozó adatok feljegyzése egyértelműen illegális. Amennyiben a bíróság a felperes felhasználóknak ad igazat, úgy az amerikai cégek közel 18 millió eurót kellene kifizetnie. Dél-Koreában egyébként körülbelül 3 millióan használják a cég termékeit. Az Apple egyelőre nem kommentálta a hírt.

Az ügy előzménye, hogy a helyi távközlési felügyelet augusztus elején 2000 euróra büntette az Apple-t illegális adatgyűjtés miatt és kötelezte a vállalatot arra, hogy az információkat a jövőben titkosítsa. Április közepén vált ismertté, hogy figyeli felhasználóit az iOS 4. Az Apple csak egy héttel később javított a nyomkövetésen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Lowosan #17
  Azért te se akard bemagyarázni hogy egy fene se tudja hány milliárdos cég nem tud méretarányosan képeket készíteni egy kütyüről :D
 • Papichulo #16
  "Nemrég olvastam, hogy a Samsung-Apple perben az Apple a bíróságon(!!!) saját maga által hamisított képeket mutatott be"

  Csak a tisztanlatas vegett: a rengeteg foto kozul egyetlen egynel nem volt 100% elethu a samsung termek megjelenitese. Azonban figyelembeveve, hogy a dontest meghozo biro ezenkivul meg jopar fenykepet kapott a periratban, mi tobb, ott volt a kezeben mindket keszulek, ezert azt allitani, hogy ilymodon akartak felrevezetni a donteshozot, magaban egy nagy felrevezetes :)
 • coolbboy83 #15
  Igazad van !

  Ne felejtsük el azt sem, hogy az utóbbi néhány évben a pereskedést mindenki túlzásba viszi....

  Nokia - Apple (szabadalmi per)
  Intel - AMD (szabadalmi keresztperek) végül több mint 1 milliárd USD ment az AMD-nek
  Intel - NVidia (szabadalmi, és jogi perek)
  AMD - NVidia (Szabadalmi perek)
  Apple - Samsung (szabadalmi és lopások)
  Apple - HTC + Samsung + LG + Google (szabadalmi) és az egészre még ráperelt a Nokia is :-)

  és még sorolhatnánk estig.. mert a RIM is adott/kapott, a Sony is és a többi is.

  ez több mint vicc, és ez folyik... mindemellett sok alkatrészben egymás beszállítói is....
 • opeca #14
  Csak 27.000? Azt megeszi reggelire az Apple.

  "Gonosz az Alma, Gonosz a Microsoft és a Google is :-)"

  Nem gonoszak, csak a hatalmas piaci előnyüket kihasználva úgy gondolják, rájuk bizonyos szabályok nem vonatkoznak. Nemrég olvastam, hogy a Samsung-Apple perben az Apple a bíróságon(!!!) saját maga által hamisított képeket mutatott be! - ugyebár, hogy jobban hasonlítson a Samsung kütyüje az övékéhez - És amikor ez kiderült azt, mondták, hogy hát igen, a képek nem 100%-ig élethűek.

  Na már most, ha te hamisított bizonyítékokat mutatsz a bíróságon úgy pofán basznak, hogy feltörlöd a padlót, szerinted az Apple-t elküldték a büdös francba, hogy máshol szórakozzanak?

  Szóval ez itt az igazán nagy gond, hogy túl sokat engednek ezeknek a nagyoknak. És ilyen precedensek mindegyik általad felsorolt céggel voltak, talán a Google volt az egyedüli, amelyiket kissé jobban szorongatták, de a Microsoft is lazán hülyét csinál bármikor az emberekből és főleg azokból, akiknek az lenne a dolguk, hogy az emberek parányi kis jogait védjék az ilyen mamutcégektől.

  Ez itt baj kérlek.
 • coolbboy83 #13
  Itt ma már mindenki perel mindenkit :-) és itt ez a lényeg semmi más...
  Gonosz az Alma, Gonosz a Microsoft és a Google is :-) mert mindenki magának akarja a világot... ennyi:-) beleértve a kóreaiakat is :-)
  gyülekezzünk és pereljünk :-) mindenkit :-)
 • coolbboy83 #12
  Nem kell itt összmosni semmit pro/kontra, mert mindegyik csinálja....
  Egyébként, miért nem perelik a mobilszolgáltatókat ? sehol nem írja, hogy 5 évig megvannak a cellainfók, hogy merre jártál... nincs miről beszélni :-)

  Nem kérdezik meg, hogy ugye tárolhatjuk a cellainfókat :-)....
 • philcsy #11
  Nem úgy volt, hogy valahol le volt írva, csak gyakorlatilag senki se olvasta el?
 • wraithLord #10
  Kár, hogy nekem nincs Apple cuccom, én is tudnék perelni. Nem jönne rosszul egy kis lóvé...
 • sanyicks #9
  És még mindig megkérdezi az android a usertől hogy csinálhatja-e... kár a gőzért ha próbálod összemosni, mert úgy sem fog sikerülni :)
  Akik az androidot próbálják perelni azoknak sem fog mert ugye a pofájukba tolja hogy mehet-e vagy nem. Viszont az applét jogosan perlik, és azt meg is nyerhetik mert sunyiban nyomta.
 • Zolivok #8
  mellesleg idKore wághágágágágá