Berta Sándor

Száműzné a nyomtatók meghajtóprogramjait az Apple

Az amerikai vállalat két olyan szabadalmi beadványt is benyújtott, amelyek feleslegessé tennék a nyomtatók meghajtószoftvereinek elkészítését. A cég a számítási felhőbe integrálná az alkalmazásokat.

Az Apple a beadványokban több lehetséges nyomtatási változatot is felvázol. Ezek mindegyike abban egyezik, hogy lehetővé tennék a számítógépek és az okostelefonok számára a meghajtóprogramok nélküli nyomtatást. A megoldások alapját minden esetben a számítási felhő technológia képezné. Az új rendszerek sokkal kifinomultabbak lennének, mint a Google böngészőjébe integrált Cloud-printing funkció.

A 20110194140-es számú beadványban az Apple egy olyan megoldást ír le, amelynél a számítási felhő biztosítja a nyomtatási adatokat. Ehhez a számítógép a kinyomtatandó dokumentumokat, képeket és más tartalmakat először elküldi a Cloud-szolgáltatások számára. Ezek az adatok tartalmazzák a használt nyomtató típusával kapcsolatos információkat is. A szolgáltatás a kapott fájlokat átalakítja nyomtatási parancsokká, majd WLAN-, Bluetooth-, esetleg más hálózati kapcsolaton keresztül elküldi a nyomtatónak. Alternatívaként a parancsok akár a számítógépnek is továbbíthatók.

A 20110194124-es számú szabadalmi anyagban a konszern egy olyan adatformátum létrehozásával foglalkozik, amelynek segítségével megvalósítható a meghajtóprogramok nélküli nyomtatás. A lényeg, hogy a továbbítandó fájlban pontosan rögzíteni lehessen az adott készülék műszaki jellemzőit, a maximális felbontását, a színképességeit, a nyomtatási minőséget, a másolatok számát, a támogatott papírformátumokat, a nyomtatási sebességet és más adatokat. Emellett feltüntethetők lennének a duplex-nyomtatási és más extra képességekre vonatkozó információk is.

Az új megoldások rendkívül hasznosak lennének, hiszen a felhasználók egyrészt időt takaríthatnának meg a meghajtóprogramok telepítésével, majd beállításaival. S akkor még nem szabad elfelejteni, hogy számos gyártó külön szoftverkulcs megadását is kéri a telepítési folyamat során. Még nehezebb a helyzet, ha a nyomtatót a mobil készülékekhez akarják csatlakoztatni az emberek. Ugyanakkor az is igaz, hogy egy kizárólag számítási felhő technológiára épülő nyomtatási szolgáltatás komoly gondban lehet, ha akadozik vagy átmenetileg megszűnik az internetkapcsolat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • teddybear #46
    Na szóval. Többé-kevésbé egyetértek. Egy átlagfelhasználó csak egyszer telepíti a nyomtatót, amikor megveszi. Ennyi meg kibírható. Viszont bármikor, bármit ki tud nyomtatni vele, internet nélkül is.

    Ami pedig a tintasugaras nyomtatót illeti, nem muszáj olyat venni. A lézernyomtatók most már nem olyan drágák, egy monokróm már 20 ezer alatt is kapható, és a színes is olyan 30-40 körül kezdődik. És a lézer nem szárad be, és bár egy toner nem olcsó, de ritkán kell cserélni, mert többet lehet vele nyomtatni.
  • L3zl13 #45
    Majd szóljanak, ha a nyomtatót is ki tudják váltani felhővel. Addig nem érdekel...
  • Vazeratti #44
    Akinek telik Apple cuccra, meg felhő előfizura annak nehogy már én dobjam össze a 3500 forintos digiszámlára!
  • Komolytalan #43
    Igazán az a durva, hogy ha az erősen túlfizetett, elvileg szakirányú orientáltságú bírák képesek lettek volna beírni a google-ba hogy iPad vs Galaxy Tab és rákattintanak a képek fülre akkor kb első találatnál kiszúrta volna a szemüket, hogy más a képernyő arány. Ahogy ez kb minden 5. fórumozó szemét kiszúrta ahogy olvasta a cikket. Pedig ők nem is kapnak egy valag pénzt a szakértésért.
  • kjhun #42
    Ennek nem sok értelme van

    Nem sok átlagfelhasználó használ nyomtatót. (ha ritkán használod, akkor a tintát dobhatod ki, mert beszárad, és nem olcsó mulatság) Meg ha nem akarsz vesződni vele, beintegrálod az Windows XP/Vista/7 telepítőjébe, amikor újrarakod (rá legyen kötve a gépre közben), és kész, mire felmegy a windows, addigra az is telepítve lesz.

    Meg ki lenne az a bolond aki a kinyomtatandó dokumentumait kiengedni a netre

    Aki nyomtatni akar vesződjön vele, vagy vigye át ismerőshöz/szomszédhoz/akárhová a kinyomtatandót. Pláne ha 1 évben 1-2* kell csak.
  • sanyicks #41
    Én ezt reggel úgy olvastam hogy "megtévesztette a birkákat", de szerintem úgy is tökéletesen jól hangzik :D Remélhetőleg megfizetteti a bírákkal a samsung a kiesett bevételt, sőt egy ilyen után le is kéne tiltani a jogi pályáról az emberkét, mert aki ennyire hülye hogy egy képből dönt, az nem való bírónak.
  • MacropusRufus #40
    OFF

    hmmm

    szóval így viselkedik egy igazi nagy: Megtévesztette a bírákat az Apple


    OFF
  • Molnibalage #39
    Maradjunk annyiban, hogy az almások semmi olyant nem tudtak csinákni, amire nekem szükségem lenne. Lassan kezdem osztani a véleményt, hogy az almások a fanatikus hívőkből, a technosznobokból és idiótákból élnek meg.

    Nem vagyok infós sem programazó, de marhaság az egész ötlet. A #4-ben ott a lényeg. Egyszer kell feltenni a drivert. Az egyszer akarok sokat nyomtatni és az több időmet vette el.

    Azt, meg hogy bizalmas iratokat így nyomatassak. Áh, megalol az egész.
  • G_ArchAngel #38
  • HM #37
    Ne kaparj. Az ilyen ostoba, buta ember bármit ír, az ugyan úgy ostobaság, butaság. Az a hozzászólás is az volt, amire reagáltam.