MTI

A Microsoft kisebb profitot termelt, mint az Apple

Növelte bevételét és nyereségét a Microsoft az idei első három hónapban, a nagy vetélytárs Apple profitját azonban nem tudta felülmúlni, amire soha korábban nem volt példa.

A Microsoft beszámolója szerint a bevétel 16,4 milliárd dollár volt a január-márciusi időszakban, 13 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Az adózott nyereség 31 százalékkal 5,23 milliárd dollárra emelkedett, az Apple viszont az iPhone és az iPad kirobbanó sikere révén jóval nagyobb, 5,99 milliárd dolláros profitot ért el. Piaci tőkeértéket tekintve az Apple már tavaly átvette az elsőséget, most pedig nyereségtermelő képességben is megelőzte legnagyobb riválisát.

A Microsoft relatív sikertelenségének és az Apple sikerének nagyjából ugyanaz az oka: a klasszikus asztali, személyi számítógép piac hanyatlása, és a laptopok, notebookok forgalmát is visszavető táblagépek, valamint az okostelefonok előretörése. A jellemzően PC-vel vagy laptoppal együtt értékesített Windows operációs rendszer révén elért árbevétel 4 százalékkal 4,4 milliárd dollárra csökkent az év első három hónapjában. Elemzők 4,64 milliárd dollárra számítottak, és felhívták a figyelmet, hogy sorban a második negyedévben marad el a Windows eredménye a várakozásoktól.

Ugyanakkor az üzleti szoftverek - elsősorban az Office 2010 üzleti programcsomag - értékesítését végző üzletág bevétele 21 százalékkal 5,3 milliárd dollárra nőtt, üzleti eredménye pedig 24 százalékkal 3,1 milliárd dollárra emelkedett. A vállalati hálózatok üzemeltetését támogató szoftvereket fejlesztő Server and Tools üzletág is jól teljesített, bevétele 11 százalékkal 4,1 milliárd dollárra, üzleti eredménye ugyancsak 11 százalékkal 1,4 milliárd dollárra nőtt. Nőtt az online szolgáltatásokból szerzett bevétel is - 14,5 százalékkal 648 millió dollárra -, a Bing pedig felzárkózott a harmadik helyre a keresőprogramok népszerűségi listáján, de a marketingköltségek és a Yahoo-val közös tevékenységek költségei miatt végül 729 millió dolláros veszteséggel zárt az üzletág.

A legjobb eredményeket a szórakoztató-elektronikával foglalkozó üzletág érte el a Microsoft üzleti évének márciussal véget ért harmadik negyedévében. A legtöbb bevételt az Xbox játékkonzol és a hozzá való Kintect mozgásérzékelős játékvezérlő termelte. Az Xboxból 2,7 millió darab kelt el 3 hónap alatt, ami 79 százalékos növekedés 2010 első negyedévéhez képest. Az üzletág bevétele így 60 százalékkal 1,9 milliárd dollárra, üzleti eredménye 50 százalékkal 225 millió dollárra emelkedett. Probléma, hogy ezeken az eszközökön korántsem lehet akkora nyereséget elérni, mint a szoftvereken, a Nokiával kötött partneri megállapodásnak pedig csak 2012-ben lehet konkrét eredménye, akkor jelenhetnek meg Windows Phone 7 operációs rendszerrel működő első Nokia okostelefonok a piacon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • narumon #30
  Hát nézzük csak én 2006-ban vettem az xboxot hatvaegynéhányezer forintért. Azóta is köszöni jól van csak lemezt dugdosok bele nagyritkán amikor játszok. Nem tudom, hol adnak olyan pc-t 60-ért ami négy (ötödik) éve csak berakom a lemezt és megy, egy jó videokártyáért szoktak ennyit kérni.
 • narumon #29
  Naponta látok. Egy egyszerű netbookot 70-80e megkap, ennyiért max nagyon hulladék notit kap. Az én netbookom pl 140e forint volt, de ennyiért szintén nem kaptam volna olyan képességű notit. Nem minden az ár.
 • sanyicks #28
  Jah a konzol sem olcsó, főleg nem kiadásból egy konzol árából simán kijön egy közepes játékospc, ps3 árából még ma is.
 • sanyicks #27
  háhá úgy látszik te nem láttál netbook árakat... ugyanannyiba kerülnek mint egy olcsóbb noti, aminél lényegesen gyengébbek. A netbookról csak mondták hogy olcsó lesz, éppenséggel pont az ellenkezője volt igaz, főleg az elején.
 • mad mind #26
  Azért csökken a profit, mert a Microsoft mostanában nemcsak pofátlan áron ad programokat. Otthoni felhasználóknak már emberi áron is lehet office-t kapni, ami eddig nem volt jellemző.
  Steve cégét pedig elviszi a hátán a divathullám.
 • narumon #25
  Nekem meg úgy tűnik, hogy te vagy az aki igazán tudja, hogy mi kell az embereknek, vagyis ha neked valami nem kell az mindenkinek hülyeség. Amikor az Asus kijött a netbookkal az is hatalmas ötlet volt, mert észrevette, hogy nagyon sokan vennének kicsi egyszerű és "buta" notebookot ha olcsón adnák, mert az akkoriban leginkább csak 100-120 fölött kapható notik a legtöbb embernek kihasználatlan tudást, plusz súlyt és méretet jelentettek. Igény teremtés is benne van persze (de ez nem újkeletű dolog ám már 100 évvel ezelőtt is így működött a dolog ha nem régebb óta), de azt sem lehet mondani, hogy ezek felesleges dolgok; a netbookkal kapcsolatban ha engem megkérdeztek volna még én is tudok tanácsot adni, hiszen már 10-15 évvel ezelőtt amikor egy Pc boltban dolgozgattam, már akkor jöttek be olyan ügyfelek, hogy a legolcsóbb noti kell mert csak word és excel kell, hogy fusson rajta, és igazából nem tudtad őket jól kiszolgálni mert csak olyat tudott venni, amin még egy csomó más is ment.
  Ugyanez az igény jelent meg a konzoloknál. Folyamatosan jöttek, hogy csak játékra adjak egy PC-t, mert semmi másra nem fogják használni, és szörnyülködtek, hogy amivel játszani lehet azzal minden mást is. Ezt az igényt elégítette ki a konzol, olcsó eszköz amivel játszani lehet pont. Aki vérpécés annak még most is hülye minden konzolos, abból a szempontból rá lehet mondani, hogy csak igényt keltettek, de igazából ezek az igények megvoltak már nagyon régóta csak egyik cég sem vette a fáradtságot, hogy megcsinálja. Amikor meg az egyik megcsinálta és rájöttek, hogy hú bazzeg ez tényleg megy, akkor meg ment a kapkodás.
 • narumon #24
  Nem néztem el semmilyen számot, mivel nem is idéztem sehonnan. Mondat értelmezésből még mindig 1-es. Irhattam volna azt is, hogy egy ideig számít az alkalmazás mennyisége mondjuk 10 vagy 100 közül tudsz választani az nem mindegy dehogy 5.678.765 és 8.785.997 között az mát tökmindegy.
  Ismerve a market és az appstore kinálatát is jelenleg szerintem a marketben van több szemét, és rosszul megírt program (nagyon hiányzik onnan egy szabályozás bár már vannak lépések), és ingyenesnek is nekem ugyanaz tűnt ingyenesnek ami appstoreban is az. Ennek ellenkező állítása egy közkeletű fika amit leginkább olyanok terjesztenek akik rá sem néznek az appstore-ra...
 • mujahedin #23
  Arra hogy hány alkalmazás van csak az idióták verik magukat kb tökmindegy, hogy a 0 értékű baromságokból 1 van vagy 3x annyi. Amúgy a számoknál nagyon elnézted, epl cuccokra(szifon+ipad összesen) 400k alkalmazás van (90% szemét), android pedig 220k-nál tart, aminek nagyobbik része ingyenes.
 • mujahedin #22
  nem voltak bénább lejátszók... sztívdzsobz bejött és elmondta hogy az ipod az fasza vinyóval, meg menő nagyon. Ennyi kellett, mondták fú de trendy és x gigabájt hely van rajta (az már nem érdekelt senkit hogy egy megbízhatatlan sérülékeny adathordozón, meg a hangminőség sem valami erős). Mindenesetre amikor volt értelme még külön lejátszónak akkor is folyamatosan azt láttam hogy a meizu meg iriver cuccok tudásban és árban is folyamatosan verték az ipodot, csak hát ezek nem voltak trendyk :) Majd ugyanezt megcsinálták a telefonnal, majd a tabletekkel (ami előtt 2 évvel meg más gyártók a netbookkal játszották el ezt, az is úgy a semmiből lett felhájpolva és hirtelen mindenkinek az kellett).
  Az apple meg néha más cégek is nem igényt elégítenek ki, hanem igényt teremtenek, megmondják az embereknek mi kell nekik...
 • 3LVW #21
  A M$ drágán ad el szart, az Apple még drágábban. Ennyi.