HENT hírlevél

Változik az olasz értesítési-eltávolítási eljárás

Az olasz távközlési hatóság (AGCOM) hivatalos közleményben adott tájékoztatást az interneten elkövetett szerzői jogi jogsértések visszaszorítása érdekében bevezetni tervezett új eljárásról.

Az AGCOM hivatalos sajtóközleményében mutatta be szerzői jogok védelmének erősítése érdekében javasolt jogszabály-módosítás tartalmát, amelynek tervezetét július 6-án fogadta el a hatóság tanácsa. Javaslatuk két fő részből áll: az első a jogszerű forrásból származó tartalmakhoz való hozzáférés hatékony módozataira vonatkozó ajánlások kidolgozása, és ezt elősegítendő egy úgynevezett Műszaki Tanács létrehozása. A javaslat második része foglalkozik az online történő szerzői jogsértések elleni intézkedésekkel.

A bevezetendő új eljárás első szakaszában a jogtulajdonos értesítésére a weboldal tulajdonosának négy napon belül el kell távolítania a szerzői jogot sértő tartalmat az oldalról. Amennyiben ez az értesítési-eltávolítási eljárás valamelyik fél számára nem kielégítő eredménnyel járna, akkor az AGCOM-hoz fordulhatnak a felek. Az eljárás ezen második szakaszában az AGCOM 10 napos - 15 nappal meghosszabbítható - vizsgálati határidőn belül határozatot hoz a tartalom eltávolításáról vagy visszaállításról.

Az AGCOM előtti eljárás nem helyettesíti a bírósági utat, hanem egy alternatív megoldás az online jogsértések megszüntetésére. Az AGCOM határozatai ellen pedig a bírósághoz lehet fellebbezni. Az AGCOM hangsúlyozta közleményében, hogy a javasolt eljárás nem vonatkozik a nem kereskedelmi jellegű weboldalakra, a szólásszabadság gyakorlását lehetővé tevő oldalakra, így a kommentekre, blogokra és fórumokra, a tudományos és oktatási célú weboldalakra, nem érinti a végfelhasználókat és a peer-to-peer alkalmazásokat, valamint az eljárás nem jelenti weboldalak blokkolását, vagy a weboldalakhoz való hozzáférés bármilyen korlátozását.

Az AGCOM ugyanakkor a külföldi országokban található, de az olasz közönséget megcélzó, jogsértő tartalmakat kínáló honlapokról is kérheti a tartalmak eltávolítását, illetve eziránt bírósághoz fordulhat. Az AGCOM a javaslat tervezetének elfogadásával egyidejűleg 60 napos nyilvános konzultációt hirdetett, hogy valamennyi érdekelt fél, így az internetes közösség számára is lehetőséget biztosítson a javaslat véleményezésére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!