HENT hírlevél

Most a streaming oldalak a szerzői jogvédők ellenségei

Az Egyesült Államok Szerzői Jogi Hivatalának vezetője szerint a hatályos jogszabályok csak a szerzői jog által védett tartalmak illegális többszörözése és engedély nélküli hozzáférhetővé tétele ellen nyújtanak fellépési lehetőséget, a sugárzással történő nyilvánossághoz közvetítésre vonatkozó jogok megsértésére ezek nem terjednek ki kellő hatállyal.

Maria Pallante, az Egyesült Államok Szerzői Jogi Hivatalának frissen kinevezett vezetője az illegális streaming oldalak elleni fellépés szükségességéről beszélt az amerikai törvényhozás szellemitulajdon-jogi, versenyjogi és az internettel foglalkozó albizottságának meghallgatásán. A szakértő a meghallgatáson hangsúlyozta, hogy a hatályos jogszabályok elsősorban a szerzői jogi oltalom alatt álló zenei, filmes és egyéb tartalmak engedély nélkül történő hozzáférhetővé tételére és többszörözésére fókuszálnak, míg a sugárzással történő nyilvánossághoz közvetítésre vonatkozó kizárólagos jogok megsértése háttérbe szorul.

Pallante szerint a streaming oldalakon engedély nélkül közzétett fájlok megnézhetővé, illetve hallgathatóvá tétele lefedi a nyilvánossághoz közvetítés fogalmát, és ezzel a felületek, komoly károkat okozva sértik a jogtulajdonosok által fenntartott vetítési jogkört.

A hivatal vezetője szerint módosítani kell a szerzői jogi törvényt, oly módon, hogy az megfelelő fellépési lehetőséget biztosítson az illegálisan üzemelő streaming felületek ellen is. Mint mondta, az engedély nélküli nyilvánossághoz közvetítés jelenleg csak vétségnek minősül a vonatkozó jogszabályok szerint, még abban az esetben is, ha szándékosan, haszonszerzési céllal történik. Hozzátette, ha azonban bűncselekménnyé nyilvánítanák a jogsértést, hatékonyabb jogérvényesítés lenne megvalósítható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!