MTI

Szerzői jogdíjat kell fizetni a toszkán ciprusfák filmezéséért

Levédte saját dombjait és az itt magasló ciprusfákat is a toszkán San Quirico települése. A gyönyörű táj gyakran szerepel reklámfelvételeken. Ezentúl szerzői jogdíjat kell érte fizetni.

Ugyanazok a zöldellő ciprusfák sorakoznak a televízióban látható autóreklámban és a Firenzében a dóm téren kapható naptáron is. A világ egyik legszebb tája címét viselő és az UNESCO által a világörökség részének nyilvánított toszkán lankák díszítik az olasz posta, az ortopéd matrac, a kristályvíz és az állattakarmány reklámjait és prospektusait is - sorolta a Corriere della Sera napilap firenzei kiadása azt, hogy hol voltak eddig láthatók a milliók által ismert felvételek. A toszkán táj ezután is csodálható lesz, de szerzői jogdíj fejében. San Quirico d’Orcia kisvárosa ugyanis úgy határozott, szerzői jog által levédi a hozzá tartozó tájat: a lankákat, a napraforgótáblákat, a magányos kápolnákat és főleg a ciprusfákat.


Mostantól kezdve, ha az olasz autógyár vagy a külföldi fotóalbum ezeket akarja bemutatni, a közlés előtt tizenöt nappal írásban engedélyt is kell kérnie a két és félezer lakosú San Quirico illetékes önkormányzati hivatalnokától. A San Quiricóhoz tartozó tájról készült felvételeket pedig csakis úgy közölhetik, ha feltüntetik a város nevét. Ne csak csodálják, tudják is, hogy éppen a Belvedere dombot, Vitaleta templomát és a mi ciprusainkat nézik - hangoztatta a sajtónak Mauro Taddei, a toszkán kisváros kereskedelmi tanácsosa.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bakagaijin #5
    Hmmm.... Ez érdekes, és hogy bizonyítják, hogy ők a táj szerzői?
  • miszterjoe #4
    Idiotizmus... hát ha nekik nem kell az ingyen reklám, majd mutogatnak mást.
  • danesz234 #3
    Nem is értem ezzel szerintem azt érik el hogy sokan más tájakat fognak kirakni a reklámokban aztán ennyi... Tiszta macera lenne egy külföldinek így hirdetni hogy engedélyt kérjen az önkormányzattól előbb. Akkor inkább fogják magukat van Európában amúgy is ezer meg egy gyönyörű táj és inkább azzal reklámoznak majd.
  • gombabácsi #2
    hehe ez jó :)
  • gemihu #1
    Gratulálok..