MTI

Mikroblogon bukott le a kínai vöröskereszt vezetője

Komoly bizalmi válságot okozott a kínai vöröskereszt számára a június végén a Sina mikroblogon kirobbant botrány, mely mára a lakosság nagy részét a szervezet ellen fordította.

A mikroblogon aktív közösség kíváncsiságának, felháborodásának, nem utolsósorban pedig nyomozói képességeinek köszönhetően derült fény a kínai vöröskereszt munkatársainak adományokkal való visszaélésére. Az elmúlt hetek egyik legtöbbet vitatott közösségi témájává vált esetet a szervezet a "kínai Twitteren", a Sina mikroblogon posztoló munkatársának bejegyzései indították el június végén.

A 20 éves, magát Guo Mejmej Baby-nek nevező fiatal nő sportautóiról, egyedi tervezésű táskáiról, luxusútjairól való fotók közzétételével hívta fel magára a figyelmet. A jóléttel való hivalkodás ugyanakkor nem szokatlan a kínai újgazdagok közt, az igazi meglepetést az egyébként középosztálybeli családból származó hölgy munkahelye okozta: Guo a vöröskereszt kereskedelmi kamarájának kereskedelmi menedzsereként jelölte meg magát.


A szervezettel és az adományozás tisztaságával szemben szkeptikus mikroblog-olvasók az összefüggések kiderítésére nyomozásba kezdtek, s némi utánajárást követően kiderítették: a fiatal nő a vöröskereszt adományait begyűjtő egyik kereskedelmi vállalat magas rangú beosztottjának, a 42 éves Wang Csün-nek a barátnője. A kettejük közti kapcsolatot Guo később tagadta mikroblogján, a férfinek azonban július elején távoznia kellett posztjáról, és jelenleg mindkettejüket közösségi pénzek elsikkasztásával gyanúsítják.

A botrány kirobbanását követő napokban a kínai vöröskereszt tagadta, hogy Guo Mejmej a munkatársa lenne, "ez az állítás azonban korántsem jelenti a szervezet ártatlanságát" - fogalmazott meglepően erősen a pekingi pártvezetés lapja, a People's Daily. A bizalmatlanságot az állami felügyelet vizsgálódása is tovább növelte: a hivatal július eleji felülvizsgálata során öt helyen talált szabálytalanságokat a kínai vöröskereszt 2010-es költségvetésében. A problémás területek közt szerepel az indokolatlan költekezés, de kritika érte a szervezetet a források nem megfelelő allokációja miatt is.

A tavaly 70 milliárd jüan (csaknem kétezer milliárd forint) adományt begyűjtő, hitelességét javítani igyekvő kínai vöröskereszt nagyobb átláthatóságot és nyitottságot ígért a jövőben, s az összes beérkező adomány és a vásárlásokról szóló számla publikussá tételét szorgalmazza. A szervezet saját oldalt is nyitott ma a Sina mikroblogon, azonban már az első napokban negatív kommentek ezreivel kellett szembesülnie, sokan adományaikat követelték vissza. A dühös internetezők az elmúlt időszak visszaéléseit is felelevenítették, így a márciusi földrengést követő tisztázatlan sátor-beszerzéseket, vagy a szervezet sanghaji irodájában dolgozó 17 fő egyik csaknem 10 ezer jüanos (284 ezer forint) áprilisi vacsoraszámláját.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tetsuo #7
  Mi van?
 • Tetsuo #6
  Olvastam jopar cikket a temaban, akar kinait is, nehany konyvet is. Miert olyan hihetetlen az, hogy tajekozott vagy valamiben, ami messze van a foldrajzi helyedtol? :S

  1996-ban Kina elfogadta a kinzasrol szolo nemzetkozi tiltast. De ugy ertelmezik, hogy ha lathato nyoma nem marad, akkor lehet alkalmazni. Alvasmegvonas, mentalis, pszichikai kinzas elfogadott a mai napig a Wikipedia "Human rights in the People's Republic of China" szocikke szerint.
  Az alabbi linkek masrol is tanuskodnak.

  1. link
  2. link
  3. link

  A wiki szerint: Corruption, property crimes such as theft, and smuggling gold, silver or other precious metals are also amongst the 68 crimes that are eligible for the death penalty in China.
  Tehat a korrupcio, tolvajlas stb. hallal is buntetheto.
  Erdemes a wiki forrasait is megnezni. ;)

  Olvastam mar tobb, a Guardianehoz (3. link) hasonlo cikket es keszult BBC-film is a modern Kinaban valo fogvatartasrol.
  Altalaban a rendszerellenesseget toroljak meg kinzasokkal, mint a tiltott vallas gyakorlasat (pl. a hires Fang Dong-i eset, nameg a tibetiekkel sem bannak kesztyus kezzel) vagy akar a "neptol valo lopast" a korrupciot, annak ellenere, hogy majd mindenki korrupt.

  Bar az idezett linkek tobb evesek, van egy kinai ismerosom, Gao, joparszor beszelgettem vele az emberi jogokrol es bizony, mondott durva dolgokat. Nem, nem nagyotmondasbol... a nyugatnak mutatott cukormazas kep mogott, millios nyomortelepek, rekordmeretu kornyezetpusztitas, tobbszazezres ki-betelepitesek, alapveto jogok semmibevetele. Sok buta, korrupt tisztviselo, akik parancsra vagy egy boritekert barmit megtesznek.
  Gao reven tobb kinaival is beszeltem, akik nem szandekoznak visszamenni Kinaba es szerintuk:
  A kivegzesek es kinzasok a mai napig majdnem mindennaposak meg a fejlett nagyvarosokban is.
  Egy magyar munkatarsam 2008-ig, 8 evet dolgozott Ghangzhou (Kanton) kornyeken , ami fejlett tersegnek mondhato. Elmondasa szerint tobb kivegzest latott vagy lathatott volna O is hetente, ha elment bizonyos helyekre a helyiekkel.

  Egy multhavi musorban a BBC riportere szerint az amerikai es az angol titkosszolgalat azert is tart vissza tobb felhaborito emberjogi sertest, mert akkor veszelybe kerulne a joviszony az erintett orszagok gazdasagai kozt.

  Ez ellen sem tehetett semmit Gordon Brown, csak talalgatjak, egyaltalan hogy vegeztek ki.
 • Alien69 #5
  Azért ezen NEM kellene csodálkozni. Az alapítványok NAGYOBB része CSAK azért születik, hogy pár ember jól élhessen. Rendszerint nem az a cél, hogy akire, akiért (stb) gyűjtenek, jó legyen, mert akkor az alapítvány meg is szűnhet.
 • Rotyoka #4
  ja itt van az USA szent mindenki más tenorista srác :D
 • hangulati #3
  abban biztos lehetsz. jobban, mint az oslakosok.
 • mad mind #2
  Ja persze. Te aztán tudod Európából.
 • Tetsuo #1
  Egy picit megkinozzak majd a kiscsajt, jo kinai szokas szerint.