7
 • Tetsuo
  #7
  Mi van?
 • Tetsuo
  #6
  Olvastam jopar cikket a temaban, akar kinait is, nehany konyvet is. Miert olyan hihetetlen az, hogy tajekozott vagy valamiben, ami messze van a foldrajzi helyedtol? :S

  1996-ban Kina elfogadta a kinzasrol szolo nemzetkozi tiltast. De ugy ertelmezik, hogy ha lathato nyoma nem marad, akkor lehet alkalmazni. Alvasmegvonas, mentalis, pszichikai kinzas elfogadott a mai napig a Wikipedia "Human rights in the People's Republic of China" szocikke szerint.
  Az alabbi linkek masrol is tanuskodnak.

  1. link
  2. link
  3. link

  A wiki szerint: Corruption, property crimes such as theft, and smuggling gold, silver or other precious metals are also amongst the 68 crimes that are eligible for the death penalty in China.
  Tehat a korrupcio, tolvajlas stb. hallal is buntetheto.
  Erdemes a wiki forrasait is megnezni. ;)

  Olvastam mar tobb, a Guardianehoz (3. link) hasonlo cikket es keszult BBC-film is a modern Kinaban valo fogvatartasrol.
  Altalaban a rendszerellenesseget toroljak meg kinzasokkal, mint a tiltott vallas gyakorlasat (pl. a hires Fang Dong-i eset, nameg a tibetiekkel sem bannak kesztyus kezzel) vagy akar a "neptol valo lopast" a korrupciot, annak ellenere, hogy majd mindenki korrupt.

  Bar az idezett linkek tobb evesek, van egy kinai ismerosom, Gao, joparszor beszelgettem vele az emberi jogokrol es bizony, mondott durva dolgokat. Nem, nem nagyotmondasbol... a nyugatnak mutatott cukormazas kep mogott, millios nyomortelepek, rekordmeretu kornyezetpusztitas, tobbszazezres ki-betelepitesek, alapveto jogok semmibevetele. Sok buta, korrupt tisztviselo, akik parancsra vagy egy boritekert barmit megtesznek.
  Gao reven tobb kinaival is beszeltem, akik nem szandekoznak visszamenni Kinaba es szerintuk:
  A kivegzesek es kinzasok a mai napig majdnem mindennaposak meg a fejlett nagyvarosokban is.
  Egy magyar munkatarsam 2008-ig, 8 evet dolgozott Ghangzhou (Kanton) kornyeken , ami fejlett tersegnek mondhato. Elmondasa szerint tobb kivegzest latott vagy lathatott volna O is hetente, ha elment bizonyos helyekre a helyiekkel.

  Egy multhavi musorban a BBC riportere szerint az amerikai es az angol titkosszolgalat azert is tart vissza tobb felhaborito emberjogi sertest, mert akkor veszelybe kerulne a joviszony az erintett orszagok gazdasagai kozt.

  Ez ellen sem tehetett semmit Gordon Brown, csak talalgatjak, egyaltalan hogy vegeztek ki.
 • Alien69
  #5
  Azért ezen NEM kellene csodálkozni. Az alapítványok NAGYOBB része CSAK azért születik, hogy pár ember jól élhessen. Rendszerint nem az a cél, hogy akire, akiért (stb) gyűjtenek, jó legyen, mert akkor az alapítvány meg is szűnhet.
 • Rotyoka
  #4
  ja itt van az USA szent mindenki más tenorista srác :D
 • hangulati
  #3
  abban biztos lehetsz. jobban, mint az oslakosok.
 • mad mind
  #2
  Ja persze. Te aztán tudod Európából.
 • Tetsuo
  #1
  Egy picit megkinozzak majd a kiscsajt, jo kinai szokas szerint.