Gyurkity Péter

Mobilra hegyezi keresőjét a Google

Érdekes finomításokat mutatott be a cég saját keresőjén, amelyek elsősorban a mobil készülékek kisebb kijelzőit, az érintőképernyő által nyújtott opciókat teszik kényelmesebbé és egyben hasznosabbá.

Az Inside Search névre keresztelt találkozón rántották le a leplet az újításokról, amelyek már el is érhetők a hivatalos oldalon, amennyiben egy támogatott mobil operációs rendszert futtató okostelefonról látogatunk el oda. Ezek főként a kényelmet hivatottak előtérbe helyezni, többnyire a már meglévő funkciókra támaszkodva, azokat még könnyebben elérhetővé téve, olykor kiemelve a környezetből.

Példaként említhető a Voice Search, amely nevéhez híven - egy mikrofon segítségével - lehetővé teszi a hangalapú keresést, a Search by Image pedig egy-egy képből kiindulva indítja el ugyanazt a folyamatot. Utóbbi esetében a forrásképet egy weboldalról kiragadva dobhatjuk a kereső dobozába, illetve saját készülékünkről tölthetjük fel az állományt, de a kép hivatkozásának beillesztése sem jelent gondot a kereső számára - ezen funkciók természetesen minden platformon elérhetők. Kifejezetten a mobil eszközökkel rendelkezők számára kedveskednek viszont olyan finomításokkal, mint az aktuális tartózkodási helyünkhöz közel megtalálható üzletek, gyorséttermek, bankautomaták, stb. előtérbe helyezése, közvetlenül a kereső alatt, ezek pedig a Google Maps keretén belül tűnnek fel a képernyőn.


A szövegbevitelt teszi kényelmesebbé a Query Builder, amely gépelés közben ajánlja fel az optimálisnak vélt szavakat, ezeket egyenként adhatjuk hozzá a már begépelt részhez, vagy a teljes kifejezésre bökve direkt módon arra kereshetünk rá arra. Az új nagyító révén a találatok listájában szereplő weboldalakról láthatunk nagy felbontású képeket, hogy az oldal lekérése előtt szemügyre vehessük azt, ezen képek között pedig szabadon válogathatunk, ami nyilván szintén a keresés optimalizálását szolgálja. A Google illetékesei ezalatt jelezték, hogy kifejezetten a táblákra szánt kezelőfelületen is dolgoznak, ezt néhány héten belül bemutatják.

A most ismertetett mobilos újításokat a google.com oldalon tesztelhetjük (40 különböző nyelven), amennyiben Android 2.2+, avagy iOS 4.0+ alatt látogatunk el oda.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • SupraMKIII #2
    Hát, az ötletek tényleg jók, de mondjuk mi lenne, ha a google végre frissítené az 5-10 éves térképeket, meg a navigációt, és azzal a POI-kat is? Akkor sokkal izgalmasabb lenne, hogy mit talál a közelben...
  • zola2000 #1
    ez tényleg jó ötlet, asszem erre találták ki az okostelefonokat.