Berta Sándor

Technikai nézőpontból oldana meg társadalmi problémákat a Google

A Google Ideas projekt keretében az internetes cég teljesen új módon akarja megközelíteni a különböző társadalmi problémákat. A megoldásba bevonná a technikát is.

A projekt első témája az "erőszakos szélsőségesség". Az ezzel kapcsolatos konferenciát Dublinban rendezik és az eseményen szélsőséges szervezetek korábbi tagjai, illetve ezen csoportok támadásainak áldozatai vesznek részt. A találkozót a Google mellett a Council on Foreing Relations és a Tribeca Filmfesztivál közösen szervezte meg.

A kezdeményezést még tavaly év végén hívta életre az internetes vállalat és a célja az, hogy megoldásokat találjon a különböző társadalmi problémákra. A projekt vezetésével a társaság Jared Cohen 29 éves terrorszakértőt bízta meg, aki tavaly ősszel hagyta ott az amerikai külügyminisztériumot a konszern kedvéért. Cohen blogbejegyzésében így foglalta össze a program lényegét: "Meg akarunk bizonyosodni arról, hogy a technika valóban minden kérdésnél szóba jöhet. Segítségül kívánjuk hívni a legégetőbb problémák megoldásánál."


Jared Cohen és Jim Lindsay

A konferencián szélsőséges csoportok egykori tagjai, volt neonácik, kolumbiai gerillák és IRA-tagok vesznek részt, aki ma már elítélik az erőszakot és kifejezetten a szélsőségesek ellen tevékenykednek. Ezek az aktivisták a tudósokkal, a diplomatákkal, a civil szervezetek képviselőivel és a szélsőségesek áldozataival találkoznak. "A szélsőségesek arra használják az új internetes technikákat, hogy az üzeneteiket minél több emberhez juttassák el. Mi pedig abban hiszünk, hogy a technika megoldást is kínál egy problémára és segíthet az erőszakos út elhagyásában" - tette hozzá a szakember.

A The Washington Postnak nyilatkozva Cohen kiemelte: a szélsőségességet egy univerzális problémaként kell tekinteni. Éppen ezért a résztvevők segítségével könnyen felfedezhetők azok az egyezések, amelyek túlmutatnak a kulturális, ideológiai, politikai, vallási és földrajzi határokon. Nem mindenki fogadta azonban örömmel a projektet. Christopher Boucek Közel-Kelet-szakértő például úgy vélte, hogy bár lehetnek hasonlóságok az egyes szélsőséges csoportok között, de minden problémára egyedi megoldást kell kínálni. Ugyan meg lehet változtatni az embereket, de nem lehet őket átnevelni. Egy iszlám szélsőségesből például sohasem lesz demokrata.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • bakagaijin #16
  @lpollo, jaja, még ma is ha bármit megmozdítanak Bp-n építkezés miatt, akkor tutira találnak világháborús bombát. Pedig azóta eltelt már bő 70 év...
 • nextman #15
  Nem, nekem is ez a meglatasom. Nem veletlenul vannak fasirtban Kinaval, akik szinten arra tornek.
  Az a baj, nagyon jol csinaljak mindket oldalon.
 • kecskeszeme #14
  Csak nekem kezd olyan erzesem lenni, hogy a Google lassan vilaguralomra tor?
 • Petko #13
  Jó a kép. El is rakom gyorsan:)
 • Amergin #12
  "Szélsőséges" vs. "demokrata".
  A dolog szépséghibája pusztán csak annyi, hogy a magukat demokratikusnak hazudó államok sem demokráciák, mert a "közvetett", meg a "képviseleti" demokrácia nem demokrácia, inkább pártokrácia és moneykrácia.
  A demokrácia csak közvetlen lehet, amitől viszont úgy FOSIK minden "jó européer" politikusbűnöző, mint ördög a tömjénfüsttől. Ez nagyon szépen látszik azon, hogy miről és mikor népszavaztatja meg a bűnözőbanda azt a népet, amelyet állítólag képvisel.
  "Megoldás": a "demokrácia" ellenségeit démonizálni kell és "szélsőségesnek" kell megbélyegezni az ilyen véleményt megformálókat.
  De egyébként a "terrorelhárítós" Kohen rabbiéktól mit is várnánk mást?
  [URL=http://iaro.3dmax.hu/images/2011/06/29/20090609075846_5656.jpg]"Demokrácia"[/URL]
 • lpollo #11
  Azt hiszem a vietnami, iraki, afganisztáni stb. lakosság erősen szélsőségesnek gondolja az amerikai katonákat, akik több millió civilt pusztítottak el az eltelt évtizedek háborúiban (jut eszembe még Budapest terrorbombázása is a II. világháborúban; gyerekkoromban a város tele volt még hatalmas lebombázott foghíjakkal). Nem látom, hogy a Google technika hogyan vonja be ezeket az áldozatokat a konferenciába. Rendkívül szélsőséges, erőszakos és mindenki másnál nagyságrendekkel nagyobb mértékben pusztító az amerikai hadsereg; kár, hogy az onnan "megtért" egykori gyilkosokról sem olvashatunk a konferencia sajtóanyagában.
 • halgatyó #10
  Ekkora ócska ostoba baromságot már régen olvastam... bár ahogy telnek az évek, egyre gyakrabban.
  A hatalom által "szélsőségesnek" címkézett emberek növekvő számának súlyos OKAI vannak! Ezekről az OKOKRÓL úgy hallgatnak a hatalom birtokosai, mint [email protected] a fűben. Pedig elsősorban ezekkel az okokkal kellene foglalkozni a cikkben is megtalálható gügye debil szélsőségesezés helyett (NEM a cikkíró bűne, a cikk csak a valóságról szól, ezzel a valósággal van a baj)
  Hányinger az egész... méghogy megtért emberek akik ma már elutasítják... mit utasítanak el??? Gyenge marketingfogás, hányok.
 • kisemlős #9
  29 éves projekt vezető... röhej...
 • Sir Ny #8
 • Rotyoka #7