Napi Online

Bill Gates stabilan a második leggazdagabb

Három évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a válság után új rekordra hízhasson a világ dollármilliárdosainak tábora: az amerikai Forbes magazin 2011-es listáján 1210-en szerepelnek, megdöntve a 2008-as, 1125 fős létszámcsúcsot.

Hogy milyen érzékenyen követi ez a lista a világgazdaság alakulását, azt az is tükrözi, hogy a pénzügyi világválság kirobbanása után, 2009-ben csak 793-an mondhattak magukénak egymilliárd dollárnál nagyobb nettó vagyont. Rekordot döntött a milliárdosok összvagyona is: az idei 4,5 ezer milliárd dollár százmilliárddal több a 2008-asnál. Az egy főre jutó átlagban azonban még nem sikerült utolérni a válság előtti időszakot: idén 3,46 milliárd dollár jutott a lista egy-egy szereplőjére, szemben a 2008-as 3,9 milliárddal.

A legtöbb milliárdost még mindig az USA adja a világnak − idén 413-at, tízzel többet, mint tavaly −, Európából viszont most kevesebben kerültek ki, mint az ázsia−csendes-óceáni térségből (300, illetve 332 fő), ami jó tíz éve nem fordult elő. Arra pedig még nem volt példa, hogy az USA-n kívül más országból is száznál többen jussanak fel a Forbes-listára − most Oroszország egy fővel, Kína pedig egyből 15-tel tudta átlépni ezt a határt, több mint megduplázva tavalyi eredményét. (A Kínai Népköztársaságon kívül élőket is beszámítva összesen 213 kínai milliárdos van a világon, közülük való a három leggazdagabb is, ők mindannyian hongkongi rezidensek, élükön a globális lista 11. helyét elfoglaló, 26 milliárd dollár fölött rendelkező Li Ka-shinggel.)


A világgazdaság átrendeződését az mutatja igazán, hogy idén 214 újonc van a dollármilliárdosok között, szemben a tavalyi 97-tel. A debütánsok csaknem fele, 108 fő a feltörekvő BRIC-országokból való (Brazília, Oroszország, India, Kína), e csoporton belül pedig Kína dominál 54 újsütetű milliárdossal, őket követi a 31 orosz. (Másképp nézve: az egyesült államokbeli szupergazdagoknak idén csupán a 6 százaléka újonc, a kínaiaknál ez az arány 47 százalék, az oroszoknál 31.)

Az idei újonclista tanúsága szerint annak van a legnagyobb esélye milliárdossá válni, aki az IT-világban, az energiaszektorban vagy a kiskereskedelemben, esetleg a divatszakmában fog hozzá a vagyonszerzéshez, de gyorsan terem a pénz a szerencsejáték-iparban is, legyen szó akár az online-fogadásokról, akár a hagyományos kaszinókról.

A legjobb talán az, ha valaki a közösségi média születése körül bábáskodott: a Facebook alapító atyái közül ketten már "régi" milliárdosnak számítanak − Mark Zuckerberg és Dustin Moskovitz, a maguk huszonhat évével −, harmadik társuk, a 19 éves korában a Napster fájlmegosztó társalapítójaként ismertté vált, most 31 éves Sean Parker idén követte őket. A náluk szinte egy generációval idősebb Mark Pincus is a közösségi médiának köszönheti kerek egymilliárd dollárját: ő annak a Zynga nevű vállalkozásnak a létrehozója, amely olyan sikeres médiajátékokat mondhat magáénak, mint a Facebookon hódító Farmville vagy a Mafia Wars.

Az ázsiai újoncok között különösen sokan jutottak magasra az online-játékok világában, ám a leggazdagabb, a 47 éves kínai Li Li egy hagyományos területen, a gyógyszeriparban szedett össze 5,7 milliárd dollárt tavaly tőzsdére vitt cégével, a Shenzhen Hepalinkkel. Jellegzetesebb példája a feltörekvő országok feltörekvő mágnásainak a brazil Andre Esteves: a 41 éves befektetési bankár egyből 3 milliárd dollárral landolt a listán, miután cége sikeresen működött közre néhány olyan brazíliai óriásügylet lebonyolításában, mint a Royal Dutch/Shell, valamint a cukor- és etanolgyártó Cosan 12 milliárdos vegyesvállalatának a létrehozása.

A milliárdosok dobogóján nem történt változás tavalyhoz képest, legalábbis ami a személyeket illeti. Az élen idén is Carlos Slim Helú végzett, ráadásul a tavalyinál jóval nagyobb különbséggel: a mexikói távközlési-kereskedelmi-banki-ingatlanos császár 20,5 milliárddal 74 milliárd dollárra növelte nettó vagyonát. A második és a harmadik helyezett 3-3 milliárd dollárral gazdagodott, így a Microsoft-alapító Bill Gates neve mellé idén 56 milliárd dollár került, a befektetési guru Warren Buffettéhez pedig 50 milliárd. A listát 1995-től 2009-ig Gates vezette - egy 2008-as megszakítással -, és szakértők szerint ez most is így lenne, ha nem ruházta volna át manapság 88 milliárd dollárra becsült vagyona több mint harmadát a Bill and Melinda Gates Foundationre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zolivok #16
    hát azért ez messze nem ilyen egyszerű csillagharcos
  • pasi29uk #15
    Nocsak nocsak úgy tűnik nem csak nálam maradt fenn...

    http://www.youtube.com/watch?v=PpNxERMAOmM

    "B*zdmeg, ez olyan, mint hogyha Isten úgy rakta volna ezt a csávót a földre, hogy minden percben összeessen, érted..."


  • mousee #14
    Nagyon komoly, hogy ebből a témából is sikerült flame-et csinálni :D Komolyan mondom, ez már tehetség :)

    Nyilván a kolléga a 6os postban csak poénkodni akart, ugyanis elég elterjedt dolog, hogy a windóz szar. De alapvetően a rendszer nem szar, csak max nem tudja az adott user jól használni. Lásd: Jött egy levél, amiben azt írták, hogy ha rákattintok a pina.exe-re, akkor látom majd pamela anderson-t meztelenül. Én rákattintottam, de csak lelassult ez a szar windóz, utána meg újraindult, és nem puncit láttam hanem kék képernyőt mindenféle szöveggel. Szar a windóz. Pontosan ugyanakkora hülyeség mint hogy a desktop linux=terminál.

    Ha a win alatt jó a HW, és rendben vannak a driverek, és normálisan megírt programokat használsz, nem lesz bajod vele. De ez nem csak a windowsra igaz, hanem a linuxra is. A linux szar, mert nem megy vele mondjuk a tv tuner kártya? Nem, a hw gyártó volt pöts, és nem írt drivert. Ennyi erőből a win7 is nagy szar, mert a 15 éves mátrixnyomtató nem megy rajta, mert nincs rá driver?

    Gondolkozzunk mán embörök :D

    PS: Csak hogy a kékhalálos mókát előhozzam, nekem halt már el vista SP1 előtt kékhalálba VBox-ban úgy, hogy előtte 2-3 hónapig semmi baja nem volt ;)
  • pasi29uk #13
    MS-Dos alá honnan töltöttél le programokat? Win 3.1 vagy 3.11 alá honnan? Mert szerintem sehonnan. (Esetleg BBSről? :)

    Maximum a PC word, 576Kb, Chip vagy később megjelent PC guru nagy Floppy mellékletéről mazsolázhattál. (netán a cimborád vinyójáról, kis floppy gyűjteményérből )

    A win95 nagy lépés volt a 3.11hez képest de még a win98 is nagyon gatya volt stabilitás tekintetében. Nem magyarázkodok olyanoknak akik tankönyvből tudják, márpedig a a win stabil volt a hőskorban...

    "Aki azt mondja, hogy nem a win-dos a létező legjobb oprendszer 20+ éve, az hazudik."

    Szerintem meg kellene ismerkedj néhány oprendszerrel mielőtt ekkora baromságot papírra vetsz. Az, hogy te nem használsz csak max. kettőt az nem jelenti azt, hogy fennhangon kell hirdetni a butaságot .)
  • A1274815 #12
    Dehogy nem tudom, de azt is tudom, hogy mi volt a felelős értük: rossz minőségű hardware és/vagy driver.

    Persze a userek 99%-nak ebből csak az jött le, hogy a Windows a sz*.

    De kék halál ide, alulinformárt user oda, ez a kijelentés akkor is beteges: "Csoda, hogy Bill bátyó ilyen jól bírja. Azért MS-dos/win user nemzedékek milliói napi 24 órában átkozták és még mindig él és virul!!!
    Köszöni jól van. Mi több, stabilan ott van a lista elején."
  • Sir Ny #11
    Ez nyilván hazugság. Én használtam dos-t, 95-öt, 98-t, NT-t, XP-t. Soha semelyikkel nem volt problémám, amilyen programot letöltöttem, az futott. Most ubut használok ( a win drága ), és szívok vele, mint a torkosborz. Aki azt mondja, hogy nem a win-dos a létező legjobb oprendszer 20+ éve, az hazudik.
  • pasi29uk #10
    Nem tudod milyen érzés is az a kék halál... és látni, ahogy évek alatt szépen lassan kinövi ezt a hibát egy operációs rendszer.
  • Tetsuo #9
    A leggazdagabbak listajara jutasahoz illo erenyek altalaban nem pozitivak. Persze kivetel lehet, nem mindegyik szarember a lelke melyen, de a legtobb az.
  • Tetsuo #8
    A banki forgalom 99,9%-a virtualis penz. Nincs mogotte fedezet, soha nem nyomtatjak ki bankjegyekben vagy reszvenyekben, "csupan" kereskednek vele. Hogy egy vallalat mit termel, az mas kerdes, ha egyaltalan termelo-vallalat. Az ertekteremtes meghatarozasa sem objektiv... hogy mi hasznos tarsadalmunknak az megintcsak mas nezopont.

    Pl. fedezet a befektetett fizikai es szellemi munka a dolgozo es sok nem dolgozo ember jovedelmere. Ez a fizikai munka lehet mondjuk a kinai gyartosori embereke, de hogy az a termek, amit gyartanak egyaltalan hasznos-e? Szvsz, altalaban nem... A banki szfera pedig semmi erteket nem teremt, megis szuksege van ra egy fejlett tarsadalomnak, persze nem abban a formaban, ahogy ma letezik.
  • A1274815 #7
    Kezeltesd magadat!