Berta Sándor

Kaszperszkij szerint hadszíntér lesz a világháló

Az orosz szoftverfejlesztő biztos abban, hogy a kiberháború már rég elkezdődött. A szakember szerint a bűnözők már évekkel ezelőtt végrehajtottak sikeres támadásokat energiaipari cégek ellen.

Az elmúlt hónapokban egyre gyakrabban szóltak a hírek sikeres hackerakciókról, elég csak a Sony rendszerei elleni támadássorozatra gondolni. Pont ezek miatt gondolja úgy Jevgenyij Kaszperszkij, a Kaspersky Labs társaság alapítója, hogy a kiberháború nem a közeljövőben fog kitörni, hanem már most is zajlik. "Attól tartok, hogy a világháló hamarosan hadszíntérré válik, egy olyan platformmá, amelyen a különböző létfontosságú infrastruktúrák ellen hajtanak majd végre professzionális akciókat. Hogy mikor következik be mindez? Már tegnap bekövetkezett. Ilyen támadásokra ugyanis már korábban is sor került" - jelentette ki a biztonsági cég vezetője.

Kaszperszkij példaként a 2010 szeptemberében felbukkant és az iráni atomprogramot jelentős mértékben lelassító Stuxnetet említette, amiről korábban már felbukkant olyan vélemény, hogy Izrael fejlesztette ki. Mindez a Kaspersky Labs alapítója szerint is lehetséges, mivel a Stuxnet elkészítése rendkívül profi munka volt, ami kiváltotta munkatársai tiszteletét is. A projekt alighanem több millió dollárba kerülhetett és több hónapon keresztül számos magasan képzett mérnök dolgozhatott a leprogramozásán


Kaszperszkij úgy vélte, hogy a 2003 augusztusában Észak-Amerika egyes részeit érintő nagy áramszünet is számítógépes kártevőknek köszönhető. "Meglehetősen biztos vagyok abban, hogy azt a katasztrófát is egy vírus váltotta ki. Éppen ezért azt sem tartom kizártnak, hogy napjaink hackertámadásai mögött bizonyos kormányok állnak" - tette hozzá a szoftverfejlesztő. A terroristák eddig a világhálót alapvetően kommunikációs, propaganda-, toborzási és pénzszerzési célokra használták. A jövőben azonban számítanunk kell arra, hogy gyárak, repülőgépek vagy éppen erőművek ellen is végrehajtanak majd kibertámadásokat. Kaszperszkij ugyanakkor elég pesszimistán nyilatkozott: "Ezt a háborút nem nyerhetjük meg. Csak elkövetők és áldozatok vannak. Csupán annyit érhetünk el, hogy megakadályozzuk, hogy minden kikerüljön az ellenőrzésünk alól."

A Kaspersky Labs alapítója már márciusban közölte: tehetetlenek az államok a kibertérben végrehajtott szabotázsakciókkal szemben. Az orosz szakértő évek óta egy egyedi internetes azonosító bevezetése mellett érvel, mert abszurd dolognak tartja, hogy jelenleg bárki bármit megtehet a világhálón.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Narxis #7
    Ez szép és jó, de pl. a Stuxnet se az internetről jutott be az iráni gépekre. :)
  • kisemlős #6
    pár éve volt, ogy a T-mobil rendszere nem volt elérhető pár óráig országosan... Valami kis hibára fogták az egészet... hm... szeretném hinni, hogy tényleg úgy volt!
  • netperformer #5
    Ha bár minden rendszert fel lehet törni, azért lehet két lépéssel a betörő előtt járni, amit a profik meg is tesznek s lám, nincs semmi probléma. Ami pedig a cégeket, áramszolgáltatókat stb illet... hallottak már lokális hálózatról? Létfontosságú gépeket nem kötünk a netre... ennyi. Bár ebben a hülye világban, amikor mindent netre akarnak kötni és erőltetni kell a megfontolás után teljesen felesleges IPv6-ot, akkor ez már nem is meglepő xD Ami pedig a személyazonosítást illet... ezt most is megteheti, aki ért hozzá. Úgy figyelnek téged ahogy akarnak. A személyiét is csak addig félti az ember, ameddig csak tőle akarják elkérni. Ha már mindenkié ott van, akkor le is szarják. Mintha bárki is kíváncsi lenne, hogy mit csinál Pista bá a retyón. Omg.
  • egynyári üröm #4
    úgy hallom számára offline is háború az élet. ha az online védelemben ilyen expert fazon is ilyen borúlátó, akkor mi lesz itt?
  • endrev #3
    Legyen két Internet. Az egyik zárt, kontrollált. A másik szabad, de ne kapcsolódjon rá stratégiailag fontos rendszer.
  • Szefmester #2
    Dél-Koreában van egy ún.: KSSN ami olyan mint a mi személyi számunk és nagyon sok weboldalra csak ennek a megadásával tudsz beregelni. És mi történik ha egy külföldi akar? Nem tud! Kivéve ha szerez egy érvényes KSSN-t névvel együtt. De ez pedig már személyiséglopás. Amit a szaki mond az is ugyanez lenne, és biztos vagyok benne hogy 2 nap után tele lenne a net "eladó" azonosítókkal.

    Sarkosan mondom, de ezek az unatkozó hülyegyerekek, vagy megfontolt infozsoldosok lekapcsolása után küldeni egy bányába, vagy lazán fellógatni. Mert azzal amit művelnek nem használnak senkinek, ellenben bizonyos szempontból terrorista cselekmény. A terroristákat meg lelövik ugye? :P
  • usersg #1
    "Az orosz szakértő évek óta egy egyedi internetes azonosító bevezetése mellett érvel,"

    Na ez az aminek semmi értelme se lenne, illetve számos problémát is felvetne:
    - Ki adná ki, és ki ellenőrizné az azonosítókat?
    - Mi garantálná hogy nem lehet -e "más nevében" elkövetni az adott bűncselekményeket? Mert ennyi erővel akkor az rfid mellett is érvelhetne, hiszen ha valaki betör a házamba, akkor ő is ismeretlen elkövető lesz... bezzeg rfid -vel...
    - Mi garantálja hogy ezt az azonosítót nem lehet megkerülni? A megfelelő mérnökcsapat bizonyára képes lenne erre is.
    - Mi garantálja hogy állami szervek nem élnek vissza vele, és nem kezdik el a polgárok megfigyelésére használni? Ugye egy egyedi internetes azonosítóval minden eddiginél hatékonyabb kémhálózatot lehetne kiépíteni, ahol évtizedekre visszamenőleg minden karakterleütésem megmaradna névvel, címmel, orvosi adatokkal, bármivel. Ha ezt kombináljuk az agyonreklámozott felhőzős baromsággal, az még széleskörűbb ellenőrzést tesz lehetővé, hiszen akkor már minden egyes dokumentumomat is becsatolhatják a virtuális aktámba. A szólás, és véleményszabadság végét jelentené egy ilyen jövő, és ráadásul nem is oldaná meg azt a problémát, amiről szó van. Mert aki elég okos hogy betörjön egy állami szerv hálózatába, azt nem tartja majd vissza egy esetlegesen bevezetett internetes azonosító sem.

    A megoldás inkább a biztonsági megoldások erőteljesebb fejlesztésében van, illetve a kritikus alkalmazásokat futtató gépek internetmentes belső üzemeltetésében.