Berta Sándor

Megbénították egy francia áramszolgáltató honlapját

Az Anonymous csoport tagjainak sikerült sikeresen több órára elérhetetlenné tenniük az Electricité de France (EDF) áramszolgáltató és atomkonszern oldalát.

Az ügy előzményei május végére nyúlnak vissza, akkor ugyanis francia kérésére a német rendőrség lefoglalta a helyi kalózpárt szervereinek egy részét. Sebastian Nerz, a Német Kalózpárt vezetője szerint a nyomozás alighanem a Piratenpad nevű szolgáltatással is összefüggésbe hozható, ami lehetővé teszi, hogy felhasználók vagy zárt csoportok közösen, online dolgozzanak különböző dokumentumokon. A Piratenpadre a francia rendőrök figyeltek fel, akik azt gyanítják, hogy a szolgáltatást használhatták az Anonymous tagjai. A párt jelezte: az Anonymous aktivistái alighanem egy SSH-kulcsot helyeztek el az egyik szerveren és ez felhasználható volt az EDF rendszere ellen végrehajtott DDoS-támadásban, amelynek során az EDF egyik szerverének merevlemezén található tartalmakat másolták le az elkövetők.

Nos, mint most kiderült az akció nem merült ki a merevlemez tartalmának lemásolásában, június 2-án ugyanis hackerek összehangolt támadást indítottak az EDF honlapja ellen. A cél egyértelműen a portál megbénítása volt. A most kiszivárgott adatok alapján az akció június 2-án 13 órakor kezdődött és a hackerek erőfeszítéseit körülbelül 18 órakor koronázta siker. A honlap előbb csak átmenetileg, majd teljesen elérhetetlenné vált. Az Anonymous tagjai azonban nem elégedtek meg ennyivel, tovább folytatták az akciójukat, így az oldal még a múlt héten pénteken is alig volt elérhető. Az EDF még ekkor is észlelt támadásokat. A cég illetékesei megerősítették a SPIEGEL információit és közölték: egyetlen atomerőmű vagy más rendszer működése sem forgott veszélyben.

Az akció mindenesetre nagy riadalmat okozott. Számos európai országban a hatóságok felhívásokat adtak ki és igyekeztek tájékoztatni az áramszolgáltatókat. Érthetően felmerült a gyanúja annak, hogy hamarosan más rendszereket is támadás érhet, ez azonban eddig nem következett be. A nagy német áramszolgáltatók ennek ellenére megerősítették számítógépes hálózataik és a honlapjaik védelmét.

Itt érdemes megemlíteni a Pentagon minapi állásfoglalását, mely szerint egy másik országból kiinduló kibernetikai támadás háborús cselekedetnek minősülhet, ami megnyitja a lehetőséget az Egyesült Államok számára, hogy a kihívásra katonai erővel válaszoljon. Azaz kinyilvánították, hogy egy hacker ugyanolyan veszélyt jelenthet az amerikai nukleáris erőművekre, földalatti vasúthálózatokra és csővezetékekre, mint egy ellenséges ország hadserege. Egy katonai vezető szerint az amerikai energetikai hálózat megbénítására egy, az ipari létesítményekre mért rakétacsapás is felmerülhet válaszként.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • item #9
    Nem-e ? Ezek a rendszerek is elérhetőek on-line,persze nem úgy mint, amikor megnyitsz egy honlapot. Izmosabb csatornákon keresztül kommunikálnak,de nem lehetetlen bejutni egy ilyen hálózatba sem. Nem nagyon van olyan atomerőmű,amit távolról ne lehetne vezérelni,persze nem sima távoli asztalra kell gondolni jelen esetben.
  • e57 #8
    Na jó, de most milyen kárt szenvedett az említett áram szolgáltató? 1 napig nem lehetett online bejelenteni a mérőóra állást? Hát ezt majdcsak kiheverik.

    Egyértelmű, hogy erőműbe, vagy az áram szolgáltatásba internetről belepiszkálni nem lehet.
  • FoodLFG #7
    Az usákok saját hackereiket díjazzák rakétacsapással először. Mindenkinek az lenne a legjobb.
  • nlght #6
    Ja jobban jársz ha vmi román proxyn keresztül támadod az usákokat és még a végén lehet h visszakapjuk Erdélyt is :D
  • kisemlős #5
    ja-ja! Orákon belül lebombázzák a fővárost... izé, Bukarestet!
  • morden #4
    Inkább menjél ki másik országba :D
  • flashpointer #3
    és ha nekem kedvem támad innen meghekkelni valami infrastruktúrát amcsiban, akkor jönnek a B2-esek Budapest fölé?
  • Narxis #2
    Poén lenne, de azért olvasd el még egyszer a cikket. Az U.S.A. válaszolhat bombázással hackertámadásokra.
  • morden #1
    Hehe, Franciaország megbombázza a németeket :D ?