Berta Sándor

Soha nem lehet teljesen biztonságos rendszereket építeni

A 40 éves Paul Holman, alias Pablos a világ egyik legismertebb hackere. Alaszkában nőtt fel és már diákként számítógépekkel foglalkozott, majd 2000-ben a Blue Origin űrhajón dolgozott.

Holman 2009-ben építette fel az Intellectual Ventures számára a világ egyik legnagyobb hightech laboratóriumát. Hackerként leginkább azzal szerzett ismertséget, hogy másodpercek alatt képes volt feltörni az RFID-s hitelkártyák kódjait, valamint megőrjítette egy szálloda televízióit. Emellett épített egy olyan mobil robotot, ami automatikusan ellopja a WLAN-jelszavakat. A becenevét a latin táncok iránti szenvedélyének köszönheti.

Holman a hackerekről és az őket övező rossz hírnévről nyilatkozott: "Én elsősorban feltalálónak nevezem magam. A hackelésnek van pozitív oldala is, amikor azt kutatjuk, hogy mi mindent lehet csinálni egy adott eszközzel. Egy mobiltelefont nem mobilnak látunk, hanem egy olyan eszköznek, amelynek a segítségével teljesen új dolgokat hozhatunk létre. Sokaknak egyszerűen örömet okoz a rejtvények, feladványok megfejtése. A biztonsági rendszerek pont ezért csábítóak számos hacker számára."

A szakember ezután kitért a Sony elleni támadásra is. Szerinte ilyen jellegű akciók naponta vannak, a probléma inkább az, hogy ezeket a támadásokat jelenleg csak nagyon nehezen fedezik fel. Általában csak akkor derül ki a dolog, ha a hacker maga vagy az érintett cégek tájékoztatják a közvéleményt, a felismerésre szolgáló technika ugyanis még nagyon primitív. Az igazság az, hogy napjainkban szinte minden céges rendszer vagy már fertőzött valamilyen kártevővel, vagy részét képezi egy botnetnek.

"A Sony elleni akcióért nem az Anonymous lehet a felelős, hanem minden bizonnyal kínai, orosz vagy kelet-európai hackerek. Az Anonymous ugyanis egy szociális célokért küzdő, ugyanakkor káoszpárti és anarchista felhasználók keverékéből álló csoport. Az amerikai hackerek mindegyikének jó állása van, nekik nincs szükségük mások hitelkártyáira, inkább biztonsági hiányosságokra vadásznak. Abban biztos vagyok, hogy a Sony PlayStation-hálózatának rendszerében tárolt minden egyes hitelkártya-számot elloptak és ezeket már vagy eladták vagy éppen eladásra kínálják" - tette hozzá Pablos.

Holman elmondta, hogy az ilyen kibertámadások ellen nem igazán lehet védekezni, legfeljebb megszokni lehet, hogy történnek ilyen akciók. A vállalatoknak olyan stratégiákat kell(ene) kidolgozniuk, amelyek reagálnak ezekre az esetekre, mivel minden cég életében sor fog kerülni egy ilyen támadásra. Nincs arra remény, hogy az összes rendszert teljesen biztonságossá tegyék, ezért a cégek mindenképpen imázskárokat szenvednek el, de nyilván nem fognak egy ilyen ügy miatt eltűnni a piacról. A hacker közölte: nem hisz abban, hogy a biztonsági cégek lépést tarthatnak a bűnözőkkel.

Az amerikai szakember valóban nem csak hacker, hiszen az Intellectual Ventures feltalálójaként olyan eszközt készített a kollégáival, amely egy webkamera és egy PlayStation-chip segítségével nyomonköveti a moszkitók mozgását, majd egy gyenge lézersugár megméri a rovar szárnycsapásainak számát. Utóbbira azért van szükség, hogy a berendezés különbséget tudjon tenni egy moszkitó és egy másik rovar között. Miután a készülék egyértelműen moszkitóként azonosította a rovart, egy halálos lézersugarat bocsát ki.

Az eljárás lényege, hogy ilyen módon lézerkerítésekkel lehetne védeni a falvakat és a településeket a moszkitóktól. A projekt Bill Gates érdeklődését is felkeltette. Az Intellectual Ventures már régóta együttműködik a neves cégalapítóval, az Intellectual Ventures vezetője, Nathan Myhrvold 15 éven át volt a Microsoft műszaki vezetője. A lézerkerítést jelenleg tesztelik és várhatóan Kaliforniában a narancsültetvényeken próbálják majd ki. (Érdekesség, hogy ezen a lézeres eljáráson dolgozott Bill Gates támogatásával a 41 éves Márka Szabolcs is.)

"Az Intellectual Ventures célja, hogy új piacokat találjunk a feltalálóknak. Ebben úgy segítünk nekik, hogy megvásároljuk a szabadalmaikat, majd azokat eladjuk különböző cégeknek. Eddig a Szilícium-völgyben akkor volt valaki sikeres, ha egyszerre volt jó feltaláló és üzletember, de ilyen emberből kevés van. Mi segítünk abban, hogy megoszthatók legyenek ezek a szerepek. Így a feltaláló a munkájára összpontosíthat, míg az üzletember megpróbál az ötletből pénzt kihozni. Van egy saját laboratóriumunk, ahol a feltalálók dolgozni tudnak és ahol egyben anyagi támogatást kapnak. Emellett világszerte 4000 fejlesztőt támogatunk és azért fizetjük őket, hogy megoldják a problémákat" - szögezte le Paul Holman.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Rotyoka #5
    De éppen ezért ő ezeket ki is tudja játszani.
  • smv #4
    Hogy tudna már betörni? Épp ezaz h ő nem tud mert minden olyan támadás ellen kiépíti a védelmet amit ő el tud képzelni.
  • Szefmester #3
    Akkor írjuk másképp... egy lézer buborék veszi körbe a falut.

    Ha már kötözködés, akkor az a hatótávra menjen már. :P
  • Wilddog #2
    Lézerkerítés... felülről még tud repülni a rovar... nooooooormális?
  • Rotyoka #1
    Nane, ezt én megmondtam már volna nekik 14 évesen, hogy 100% os védelem nincs és sose lesz, mivel aki megcsinálta már ő is be tud törni.