MTI

Izraeli lehet az iráni atomprogramot lelassító vírus

Izrael két évvel ezelőtt a Negev sivatagban található dimonai atomlétesítményében tesztelte az iráni nukleáris centrifugák lelassítására kifejlesztett Stuxnet komputervírus hatékonyságát - jelentette a hétvégén a The New York Times.

A lap meg nem nevezett hírszerzési és katonai szakértőkre hivatkozva azt közölte, hogy az izraeliek a kísérlethez ugyanolyan centrifugákat szereztek be, mint amilyeneket Irán a natanzi erőművében alkalmaz az urándúsításhoz. A The New York Times közös, izraeli-amerikai erőfeszítésként jellemezte a digitális szabotázst. "Ahhoz hogy kipróbálják a féregvírus hatását, ismerni kellett a gépeket. A Stuxnet azért volt annyira hatásos, mert az izraeliek kipróbálták" - nyilatkozott a lapnak a nukleáris hírszerzés egy amerikai szekértője.

Az iráni nukleáris centrifugák működésében gyakran keletkezett üzemzavar, amióta Irán 2007-2008-tól kezdődően urándúsítási programjának erőteljes kiterjesztésébe kezdett. A meghibásodások mögött szakértők a rendkívül összetett Stuxnet vírust sejtik, amelynek kifejlesztése megítélésük szerint nem jöhetett volna létre állami támogatás nélkül. Tavaly novemberben Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök elismerte, hogy egy ártalmas szoftver "problémákat" okozott az urándúsító centrifugák működésében, ugyanakkor azt állította, hogy ezeket sikerült elhárítani.

A The New York Times szerint a Stuxnet féregvírus a valaha is bevetett legkifinomultabb kibernetikai fegyver, amely a jelek szerint a legjelentősebb volt azon tényezők közül, amelyeknek sikerült lelassítaniuk az iráni nukleáris programot. A Stuxnet a lap értesülései szerint felgyorsította a centrifugák pörgését, s ellenőrizhetetlenné tette őket. Ezzel a berendezések mintegy egyötödét sikerült tönkretenni. Egyes szakértők szerint nem kizárt, hogy a Stuxnet a jövőben újabb támadásokat indít.

Meir Dagan, az izraeli hírszerzés, a Moszad távozó parancsnoka nemrégiben úgy nyilatkozott, hogy az iráni nukleáris program kudarcai miatt Teherán 2015-ig nem lesz képes megépíteni az atombombát. Szakértők szerint a késés időt ad az esetleges diplomáciai rendezés számára. Izrael, amely a feltételezések szerint több mint 200 nukleáris robbanótöltettel rendelkezik, hivatalosan továbbra is kétértelműen nyilatkozik azzal kapcsolatban, hogy nukleáris hatalom-e. Izrael és az Egyesült Államok egyaránt elzárkózik attól, hogy hivatalos formában állást foglaljon a Stuxnettel kapcsolatban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Rotyoka #9
  jaaj szegény zsidók, persze aki elküldi a halál faszára ilyenek után őket, az mind mind egy mocskos holokauszt tagadó antiszemita akit ki kell végezni..

  A zsidók 90%-a teljesen ugyan azt csinálja mint a cigányok 99%-a.
 • Adenoma #8
  A number of prohibitions were placed upon Vanunu after his release from jail and are still in force, in particular:
  he shall not be able to have contacts with citizens of other countries but Israel
  he shall not use phones
  he shall not own cellullar phones
  he shall not have access to the Internet
  he shall not approach or enter embassies and consulates
  he shall not come within 500 metres of any international border crossing
  he shall not visit any port of entry and airport
  he shall not leave the State of Israel  wikis link
 • Rotcsa #7
  Miért, volt, h kiengedték?
  Szerintem nagyon szeretnék a kormánykörök ott, ha mindenki elfelejtené azt is,hogy létezett ez az ember...
 • sanyicks #6
  Nem csak cyber, de a modern robbantgatós terrorizmust is ez az állam terjesztette el :) nem ám arab találmány ahogy sokan hiszik, ők csak jó tanulók.
 • Tetsuo #5
  Mordechai Vanunuval mi van? Bortonben van ismet?
 • morden #4
  Ilyenkor érdemes megnézni, ahogy a szakértők nyilatkoznak, hogy az egyik legkomolyabb terrorista fenyegetés az, ha amerikai (vagy más nyugati) atomlétesítmények hálózatába törnek be (vírtuálisan). Fordított esetben pedig egy "lehetőség a békés rendezésre ":D
 • mrzed001 #3
  Izrael az első CyberTERRORista ?
 • aneurysm #2
  Érdemes megnézni ezt a dokumentumfilmet: Izrael titkos fegyvere - http://www.youtube.com/watch?v=xzF7bXfupwU
 • uniu #1
  Nocsak az MTI-nél vezetőváltás volt ?