Berta Sándor

Nem egyértelmű az e-könyvek előnye

Az UNESCO milánói fórumán a meghívott szakemberek már a jövő könyveiről fejtették ki a véleményüket. Általános volt az az álláspont, hogy az elektronikus formában elérhető alkotások elterjedéséhez még számos akadályt kell leküzdeni.

A szervezet rendezvényén 35 országból több mint 160 kiadóvezető, író, könyvtárigazgató és tudós jelent meg. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a legnagyobb kihívást jelenleg az e-könyvek kiadói és olvasói számára az egymással egyáltalán nem kompatibilis fájlformátumok, a számos funkciót nélkülöző olvasókészülékek és a hiányzó üzleti modellek jelentik.

A szakemberek rámutattak, hogy ugyan a nyomtatott könyvek halálát már évekkel ezelőtt megjósolták a piac szereplői, azok azonban még mindig élnek és virulnak, sőt. "A könyv jövője semmiképpen sem digitális. Az idén több mint egymillió új mű jelent meg, a nyomtatott könyv élőbb, mint valaha" - mondta Robert Darnton, a Harvard Egyetem könyvtárának igazgatója. Darnton szerint ezért nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy az elektronikus vagy a hagyományos, nyomtatott alkotásoké lesz a jövő. Az igazság ehelyett valahol félúton van.

Az inkompatibilis fájlformátumok és a szükséges funkciókkal nem rendelkező olvasókészülékek problémáját középtávon mindenképpen meg lehet oldani. Emellett fontos kiemelni a másolásvédelmekkel kapcsolatos problémákat, ugyanis a jelenleg alkalmazott megoldások egyáltalán nem felelnek meg a 21. század kihívásainak. Santiago de la Mora, a Google Book európai vezetője szerint a technológiai jövőkép az okostelefonok mellett szól, éppen ezért azt várja, hogy az idén 50 százalékkal több okostelefont adnak majd el világszerte.

Ricardo Cavallero, a legnagyobb olasz kiadónak számító Mondadori első embere elismerte, hogy még sem megfelelő stratégiájuk, sem megfelelő üzleti modelljük sincs a cégeknek. Teljesen bizonytalanságban vannak, az ugyanakkor biztos, hogy a magas általános forgalmi adó hátráltatja az e-könyvek gyors elterjedését. "Az e-alkotások nem lehetnek olyan drágák, mint a nyomtatott könyvek. A jelenlegi magas általános forgalmi adóval és figyelembe véve az Európán kívüli konkurenseinket önmagunkat hozzuk nehéz helyzetbe" - jegyezte meg Cavallero. (Míg a könyvek ÁFA tartalma 5%, addig az e-könyveké 25%, ami jelentősen rontja a digitális változat eladásait.)

Jürgen Boos, a Frankfurti Könyvvásár vezetője végül hangsúlyozta: nem az a kérdés, hogy milyen jövője lesz a könyvnek, hanem az, hogy milyen formában jelenhetnek majd meg az írások. Fontos ugyanis, hogy a szerzők már a művek megírásakor készüljenek fel arra és számoljanak azzal, hogy az alkotásaikat különböző formában értékesíthetik a kiadók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #39
    En is jobban szeretem az IGAZI konyvet, de ide Ángliaba nem hozhatom ki a konyveiemet szazaval.. ha itt veszek, azt is egyszer haza kell vinnem, meg neha koltozni.. :( Ezert van e-olvasom, sok ezer konyvvel. ;) Es mar keresem az ujabbat.
  • trottyantós #38
    Az elektronikus könyveknek szerintem az a legnagyobb előnye, hogy nagyon sok papírt meg lehet vele spórolni, és ezzel óvni környezetünket. Ha belegondolunk, hogy mennyi papírt használnak el könyvnyomáshoz, beláthatjuk, hogy ez egy igen nagy probléma. Akciókat pedig ugyanúgy lehet találni az e-könyvesboltokban is, mint az simákban.
  • grundy #37
    De csak azért nem vesz egy hétköznapi ember e-olvasót hogy könyvet olvasson. Bár lehet hogy hosszú távon jobban megéri ha olcsóbb egy e-könyv.... De szeretem fizikailag fogni a könyvet és fellapozgatni. Ezen kívül ki tudja meddig bírják a könyvesboltok kiadni a papíros könyveket. Elég nagy teret kezd hódítani a digitális könyvek árulása. Ennek ellenére próbálják az embereket maguknál tartani a könyvesboltok akciókkal egyéb dolgokkal
  • grrrrr #36
    Én sokkal jobban szeretem a könyvet könyv formájában olvasni és nem a kijelzőt bámulni. Valóban olcsóbb és gyorsabb ha elektronikus formában szerzed be a könyveket,de én szeretem a könyv illatát szeretek könyvesboltba járni, nem mindenki rendelkezik laptoppal, hogy esetleg kényelmesebben olvashasson pl az ágyról és ne a széken keljen gubbasztani az iróasztal előtt és sorolhatnám tovább. Én inkább beáldozok egy kicsivel többet egy nyomatott könyvért mert az valóban könyv. :)
  • Tetsuo #35
    Egy iro nem fog uzleti dolgokkal porogni, plane sajat weboldalt, fizetesi rendszert fenntartva titkositgatni stb. Egy iro pont ezert allapodik meg egy kiadoval, hogy ilyeneket ne kelljen csinalnia.
  • Tetsuo #34
    LOL Na az iPad-nak eppen nem olyan a kijelzoje mint egy papir... egy e-olvaso nem veletlenul e-olvaso, az iPad nem az.
  • Tetsuo #33
    Az e-olvaso nem hattervilagitasu lcd, hanem a szemnek kellemes kijelzo, ami nem vibral es hasonlo a papirhoz.. olvasasra teljesen jo.
  • mámászítá #32
    Még ki sem kellene nyomtatni, ha nem lenne annyira drága mondjuk az apple ipad akkor azon is simán lehetne könyvet olvasni, még könnyebb és egyszerűbb is lenne.
  • hullabaloo #31
    Hm ez érdekes, ha az írók jobban kedvelik az e-könyveket, miért nem teszik fel csak szimplán ők maguk a saját oldalukra? Még terjesztő sem kéne :) Amúgy nekem egy köztes megoldás tettszene a legjobban: letöltöd e-könyvként olcsóbban, és egy szupergyors nyomtatóval kinyomtatod és kész :)
  • grundy #30
    Olcsóbb neten kiadni egy könyvet e-könyvként mint kinyomtatni és elfuvaroztatni a boltokba. És még fizikai helyet se foglal, de sokat számít ha valamit lapozgatsz, szerintem megnyugtatóbb a szemnek. Viszont a digitális könyvek olcsóbbak, vagy én tudom rosszul?