SG.hu

A McAfee szerint gyenge a mobilbiztonság

A McAfee és a Carnagie Mellon Egyetem jelentése súlyos hiányosságokat tárt fel az mobilfelhasználók és a vállalkozások közötti kapcsolatban.

A "Mobilitás és biztonság: káprázatos lehetőségek - valódi kihívások" című globális jelentés, amely az IT konzumerizációra és ennek biztonsági hatásaira fókuszál. A jelentés két szempontból - a vállalat IT felső vezetője és a munkahelyi mobil végfelhasználó - szempontjából is vizsgálja a mobilitás kérdését. A kutatók szerint a növekvő számú üzleti és magáncélú mobilfelhasználó gyakran nincsen tisztában a munkaadó által megszabott munkahelyi mobilbiztonsági szabályzatokkal. "Az eszközök nem bonthatóak többé üzleti és magánkészülékekre" - mondta Richard Power, a CyLab kiemelt munkatársa a Carnagie Mellon Egyetemen, a jelentés elsődleges szerzője. "Az eszközök már nem a számítógépes infrastruktúra, hanem a felhasználók kiterjesztései. A felhasználók ugyanúgy kezelik személyes adataikat, mint a vállalat adatait."

Egyre nagyobb arányban támaszkodunk a mobil eszközökre, a felmérésben résztvevő szervezetek majdnem fele nagyon függ mobileszközeitől. A vállalkozások 70 százaléka jobban függ a mobileszközöktől, mint egy évvel ezelőtt. Az IT infrastruktúra egyre inkább konzumerizálódik, a vállalkozások már heterogén mobilkörnyezetekkel dolgoznak, ahol már nem a BlackBerry a sztenderd. A felmérés eredménye szerint a hálózati eszközök 63 százalékát használják személyes célokra is.


Az ellopott vagy elveszett mobil eszközökön lévő adatok típusai

A jelentés szerint a legnagyobb biztonsági kockázatot jelenleg az ellopott és elveszett mobileszközök jelentik - a vállalkozások 40 százalékánál történt olyan eset, hogy az ellopott vagy elveszett mobileszközök érzékeny vállalati adatokat is tartalmaztak. Az elveszett eszközök egyharmada okozott pénzügyi veszteséget, és a vállalkozások kétharmada javított biztonsági rendszerén egy-egy ilyen incidens után. A veszélyes magatartás és a gyenge biztonság általános; bár ismertek a mobileszközöket fenyegető veszélyek, a felhasználók kevesebb, mint fele készít gyakrabban biztonsági másolatot, mint hetente. A felhasználók körülbelül fele tart jelszavakat, PIN kódot, és hitelkártya adatokat a mobilján, egyharmaduk pedig érzékeny, vállalati információkat.


A felhasználók majd fele tart mobilján fontos információkat

Komoly eltérés mutatkozik a szabályzatok és a realitás között. A vállalkozások 95 százalékánál léteznek mobilbiztonsági szabályzatok, de ezekkel csupán minden harmadik felhasználó van teljesen tisztában. "Az adatvesztés továbbra is hatalmas probléma a fogyasztóknak és a vállalkozásoknak egyaránt" - mondta Todd Gebhardt, a McAfee alelnöke, a fogyasztói, kisvállalkozási és mobil üzletág ügyvezető igazgatója. "A fogyasztóknak olyan eszközökre van szükségük, amellyel megvédhetik személyes információikat, a vállalkozások pedig értékes szellemi tulajdonukat. Sajnos nagyon könnyű elveszteni egy mobilt egy taxiban, vagy repülőtéren. Ez a felmérés is azt mutatja, hogy van hova fejlődni az alkalmazottak képzése és a mobilbiztonságért alkalmazott megoldások terén egyaránt."

A tanulmányt tizennégy ország, több mint 1500 IT szakemberének és végfelhasználójának megkérdezésével végzett felmérés alapján a Carnagie Mellon CyLab készítette, a McAfee felkérésére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!