MTI

Minden titkot kiadó mobiltelefon-alkalmazás

A lefotózott gyanútlan idegenek minden személyes adatához hozzájuthatnak a kamerával ellátott, internetes csatlakozásra alkalmas mobiltelefonok tulajdonosai, ha letöltik a legújabb arcfelismerő és személyazonosító alkalmazást.

A The Sun - a legnagyobb brit bulvárlap - hétfői beszámolója szerint a Recognizr nevű alkalmazás - amelynek elnevezése kissé torzított angol helyesírású, ám kiejtése alapján azt jelenti, hogy "Felismerő" - képes arra, hogy a telefonnal lefényképezettek portréját felkutassa és összevesse a legkülönfélébb közösségi portálokon, például a Facebookon vagy a Twitteren szereplő arcképekkel. Ha megtalálja és felismeri, azonnal kiírja a telefon képernyőjére mindazon személyes adatokat, amelyeket az illető az adott portálon magáról közzétett - mindenekelőtt a nevét, de ha a lakcímét is közölte, akkor azt is.

A lapnak nyilatkozó adatbiztonsági szakértők elborzadva értesültek a svéd fejlesztésű alkalmazás megjelenéséről, mondván: a tudtuk nélkül lefotózott és a Recognizr segítségével azonosított áldozatokat a legkülönbözőbb visszaélések és bűncselekmények fenyegetik, beleértve a zsarolást, a zaklatást, sőt a betörést. Simon Davies, a Privacy International nevű, a magánélet védelmére szakosodott londoni székhelyű emberi jogi csoport vezetője kijelentette, hogy a Reconizr a már most is létező veszélyeket "a végtelenségig fokozza".

Tom Gaffney, az F-Secure nevű szoftverbiztonsági szakcég vezetője szerint ez az "app" a nőket zaklatók álma. Az alkalmazást kifejlesztő cég nem kívánt nyilatkozni a brit lapnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bottika #2
    Pontosan. Sztem is az életben az áldozattá válás egy külön műfaj. Vegyél fel miniszoknyát meg átlátszó cuccokat, aztán sírj hogy mindenki téged bámul. Szórd szét az adataidat, aztán sírj hogy megtudták, hol laksz és mi a számod.
  • nickb #1
    Nem tudnak meg senkiről többet annál, mint amennyit önként, saját maga megoszt az interneten a világgal...