SG.hu

Előtérbe kerül a céges okostelefonok védelme

A cégek jelentős része tart a mobiltelefonokra irányuló kiberbűnőzéstől, különösen ha az alkalmazottak ugyanazt a készüléket használják munkahelyi és privát ügyeik lebonyolítására.

Az Ovum és az EEMA (European Association for e-Identity and Security) által végzett, a céges mobilkészülékek biztonságára vonatkozó nemzetközi felmérésből kiderül, hogy 10-ből 9 vállalat biztosít alkalmazottainak céges mobilt, többek között BlackBerry-t és más okostelefonokat. Ezeknek a vállalatoknak 75%-a engedélyezi alkalmazottainak, hogy a céges telefonokat privát célra is használják. Ezen kívül a megkérdezettek több mint 48%-a saját mobilkészülékkel is rácsatlakozhat a vállalati hálózatra, így a hálózatok folyamatos veszélynek vannak kitéve.

A mobil biztonság védelmét tekintve viszonylag vegyes eredmények születtek a válaszadó szervezetek között. Bár a vállalatok 52%-a rendelkezik a céges mobil-hálózat kiépítéséhez szükséges hálózati hitelesítéssel, mégis ezeknek 62%-a csupán egyszerű felhasználónév és jelszó kombinációt használ, így könnyen válhatnak mobileszközeik hekkerek áldozatává. A felmérésből továbbá kiderül, hogy a hitelesítéssel rendelkező vállalatok közül csupán 18%-nak van PKI képesítése (Nyilvános Kulcsú Infrastruktúra), amely elengedhetetlen a biztonságos elektronikus kommunikáció megvalósításához.

A fenti adatok alapján nem meglepő, hogy felkészültség és megfelelő szakértelem hiánya miatt 10 vezetőből 8 tart attól, hogy az okostelefonok nem megfelelő védelme miatt nyilvánosságra kerülhetnek cégük üzleti titkai. “Mára az okostelefonok természetes kiterjesztései lettek személyiségünknek és szakmai életünknek egyaránt. A munkavállalók többsége privát és munkahelyi tevékenységekhez is céges mobiltelefonját szeretné használni, ezért kiemelten kell kezelni a vállalati és fogyasztói mobilvédelmet. A szervezeteknek egy teljeskörű biztonsági stratégiát kell felállítani, hogy a céges információk és hálózatok védettséget élvezzenek" - mondta Gombás László, a Symantec magyarországi képviseletének szakértője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!