Berta Sándor

A német kormányt és a cégeket bírálta Peter Schaar

A német adatvédelmi biztos élesen kritizálta az Angela Merkel vezette kabinetet a 2009-es és a 2010-es esztendő eseményeit összegző jelentésében.

"Egyre több állampolgár nem ért egyet azzal, hogy a szokásaikat rögzítik és ellenőrzik őket. Felszólítom a német kormányt és a német parlamentet arra, hogy vegye komolyan ezeket a véleményeket és végre valósítsa meg a korábban bejelentett adatvédelmi elképzeléseket. A kormány által tavaly előterjesztett foglalkoztatottakra vonatkozó adatvédelmi törvénytervezet kinyilvánítja azt az akaratot, hogy levonják a megfelelő konzekvenciákat az elmúlt évek ügyeiből. De még ha a munkavállalók nagyobb jogbiztonságot kapnak is majd az új jogszabály által, továbbra is kritikusan figyelem, hogy ki akarják terjeszteni az alkalmazottak videomegfigyelését. Remélem, hogy a tervezet elfogadásával jelentős mértékben javulhat a munkahelyi adatvédelem" - írta közleményében Peter Schaar.

A dokumentumban a jogvédő kiemelte: a Microsoft Street Side és a Google Street View szolgáltatásai, valamint a közösségi portálok kapcsán folyamatban lévő viták egyértelművé tették, hogy a nemzetközi vállalatok kötelesek betartani a német és az európai adatvédelmi előírásokat. Nem fordulhat elő, hogy a cégek olyan online profilokat hozhatnak létre a felhasználókról, amikről az érintettek nem is tudnak és amik elkészítésébe nem egyeztek bele.

Az adatvédelmi biztos rámutatott, hogy néhány politikus mintha elfelejtette volna a közelmúltban, hogy a német alkotmánybíróság rendszeresen az állami ellenőrzések ellen foglalt állást, legutóbb éppen a távközlési adattárolás ügyében. Egy átfogó ellenőrzés nem egyeztethető össze Németország alkotmányossági identitásával. Éppen ezért elvárható, hogy a német kormány ehhez tartsa magát mind a helyi, mind pedig nemzetközi szinten.

"A tartományok adatvédelmi biztosaival közösen konkrét javaslatokat fogalmaztam meg az adatvédelem korszerűsítésére. A német és az európai adatvédelmi jogi kereteknek egyaránt biztosítaniuk kell, hogy az adatvédelem képes legyen lépést tartani a napjainkban rendkívül gyorsan zajló technológiai fejlődéssel. Az adatvédelmi technológiának képesés kell tennie az embereket arra, hogy visszanyerjék az ellenőrzést az adataik fölött. Az, hogy ez mennyire nehéz az pontosan látható" - írta a szakember.

Peter Schaar ezután kitért arra, hogy 2009-ben és 2010-ben összesen 11 153 beadvány s 14 204 telefonos jelzés érkezett a hivatalához. A 2007-hez és a 2008-hoz képest ez a beadványok számában kereken 47, a telefonos megkereséseknél pedig 10 százalékos növekedésnek felel meg. Az adatvédelmi biztos végül leszögezte: egyaránt kritikusan szemléli a terrorizmus elleni harc miatti adatgyűjtéseket és a légiutasok adatainak összegyűjtését, valamint a számítási felhő szolgáltatásokat és az intelligens árammérő rendszereket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!